2010: SCANDINAVIË IN VOGELVLUCHT (week 1)

Na een uitgebreide voorbereiding; het uitpluizen van diverse reisgidsen (ANWB), folders van de Scandinavische verkeersbureau's, lezen van verslagen van andere camperaars en surfen op het internet, gaat een lang gekoesterde wens in vervulling en kunnen we beginnen aan een uitgebreide tour door Scandinavië waarin we m.n. Zweden, een klein stukje Finland, Lapland en Noorwegen gaan verkennen.

In grote lijnen hebben we een route uitgestippeld, maar of we ons daar ook daadwerkelijk aan zullen houden zal de komende maanden blijken, met een camper ben je immers nergens aan gebonden en kunnen de plannen zomaar ineens kompleet veranderen. LANG LEVE DE VRIJHEID!

Aan het eind van onze reis zullen we de gereden route publiceren.

KIJK HIER VOOR DE GEREDEN ROUTE en HIER VOOR EEN UITGEBREID FOTOVERSLAG VAN ONZE REISZONDAG 23 MEI

HET IS ZOVER, gisteren nog een gezellige BBQ met kinderen en kleinkinderen en nu zijn we er helemaal klaar voor. Aan het begin van de middag starten we de motor, rijden de dam af en worden uitgezwaaid door de buren die tijdens onze afwezigheid een oogje in het zeil houden. Eerst naar Barneveld om te tanken en dan via Apeldoorn en Deventer naar Enschede. Voor we aan de grote reis beginnen eerst nog even onze oude (schoon)vader van 93 bezoeken en een kijkje nemen bij een pas verhuisde (schoon) zus en zwager.

Aan het begin van de avond rijden we Duitsland in en stoppen op camperplaats bij de molen in Gildehaus. Nog even met een dorstlesser naar buiten maar dat is helaas van korte duur, de muggen hebben bezit genomen van het luchtruim en weten ons massaal te vinden, een voorbode? we hopen het niet.
Tegen half elf komt er voor ons een einde aan een zonovergoten dag waarop de temperatuur op liep naar 23 graden en maken we ons op voor de eerste nacht van deze reis, we zijn benieuwd hoeveel er zullen volgen!


MAANDAG 24 MEI

's Morgens schijnt de zon alweer volop en dat beloofd weer wat voor vandaag. In het oude bakhuis bij de molen is vers brood te koop gemaakt van het meel gemalen in de oude molen.
Om half negen verzameld zich een grote groep sportievelingen die joggend of Nordick Walkend in het bos verdwijnen, het is hier dan ook een schitterende uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten.

Vandaag rijden we in een vrijwel rechte lijn naar het noorden en volgen daarbij de door onze navigatie aangegeven landschappeijk mooie route. We gaan op bezoek bij een oud collega van Simon die in Veelerveen (Oost Groningen) woont en die we al lang geleden beloofd hebben een keer langs te komen en dit vinden we een uitgelezen gelegenheid. Gisteravond een telefoontje gepleegd, kijken of ze wel thuis zijn vandaag en de afspraak gemaakt dat we aan het eind van de middag bij hun zijn.

We komen o.a. langs Nordhorn, Twist en Ter Apel, rijden alleen maar (rustige) binnenwegen en wat is het toch geweldig mooi in deze tijd van het jaar. Alle bomen zijn nog fris groen of zitten vol bloesem, de bermen zijn wit van het fluitekruid en overal zien we het prachtige gele tapijt van de koolzaadvelden.

Bij het Haren-Rütenbrocker Kanaal vinden we een heerlijk plekje uit de wind en in de zon, hier blijven we een paar uur staan, een kopje koffie, een broodje en natuurlijk genieten van de zonnestralen!
In de loop van de middag gaan we naar Veelerveen en na een gezellige ontmoeting met Corry en Louis rijden we 's avonds door naar Weener, waar we de camper bij de oude haven zetten.


DINSDAG 25 MEI

’t Is nog wel fris als we wakker worden, 11 graden, maar de zon komt alweer regelmatig te voorschijn. We rijden richting Travemunde, waar we voor donderdag de boot gereserveerd hebben naar Trelleborg in Zweden.

We gaan, net als gisteren, alleen maar over binnenwegen, dit keer dwars door Oost Friesland waar het maïs net met de kop boven de grond uitkomt, de vroege aardappels bijna in bloei staan, het koren al bijna een meter hoog is en ook hier zien we weer prachtige gele koolzaad tapijten. Het gras is inmiddels meer dan twee kontjes hoog en de boeren zijn er maar druk mee.

We passeren Leer, Hesel, Neudorf, Neuenburg en Varel, bij Schweiburg op een parkeerplaatsje onder aan de dijk van de Duitse Bocht is het tijd voor koffie.
Na een uurtje gaan we weer verder, volgen de 'Grüne Küstenstrasse' en komen door Stadland, Kleibersiel (aan de Weser), Stotel, Beverstadt, Glinde, Bremervörde en Stade. In Hollern Twielenfleth, bij het veerhuis aan de Elbe, is een mooie camperplek met uitzicht op de rivier. De hoogste tijd om te stoppen en te genieten!

WOENSDAG 26 MEI

Deze dag begint met een bijna onbewolkte lucht, maar wel iets kouder, buiten is het 8 graden. Al snel loopt de temperatuur op naar, net als gisteren, 15 graden. In de loop van de middag krijgen de wolken helaas de overhand, het blijft gelukkig wel droog. We vervolgen onze weg naar Travemunde, eerst een stuk langs de Elbe waar het vol staat met fruitboomgaarden (appels, peren en kersen) en dan dwars door het enorme havengebied van Hamburg en in de wirwar van wegen, bruggen en tunnels waren we zonder onze Miep, zeker verdwaald.

Na Hamburg volgen we weer een landschappelijk mooie route door een licht glooiend landschap en komen o.a. langs Reinbek, Glinde (alweer), Trittau, Köthel en Nusse. Ook op deze route weer heel veel gele tapijten en we vragen ons af waarom koolzaad gekweekt wordt, wie het weet mag het zeggen, een reactie in ons gastenboek is welkom!

In Lübeck op de Wohnmobilstelplatz Lübeck Marienbrücke (P4) zetten we de camper neer. We hebben gelezen dat Lubeck een oude Hanzestad is met veel historische gebouwen met fraaie gevels en in het bezit van de Unesco-kultuur status, dat willen we wel eens met eigen ogen bekijken. We staan op loopafstand van de binnenstad, dus dat komt goed uit.

Wat we gelezen hebben is niets teveel gezegd, het is werkelijk prachtig, je kijkt je ogen uit. Naast de historie vind je er ook leuke winkelstraten en in de St. Petri-Turm kun je voor € 3,00 p.p. met een lift de toren in en eenmaal boven heb je een schitterend uitzicht over de stad. De oude stad ligt op een eiland en natuurlijk liggen er overal rondvaartboten, je gaat met zo'n boot niet alleen rondom de stad maar ook naar het havengebied.


DONDERDAG 27 MEI

Vandaag maken we de overtocht naar Zweden. De boot vertrekt aan het eind van de middag en we moeten één uur voor vertrek inchecken, we hebben dus alle tijd. Buiten is het 15 graden, we zien weinig wolken, het lijkt weer een mooie dag te worden.
We staan relaxed op, ontbijten op ons gemakkie en dan rijden we naar de ‘Skandinavienkai’ van Travemünde. We gaan eerst even kijken hoe e.e.a. in z’n werk gaat. Je moet direct het haventerrein oprijden en hoeft niet eerst naar het havenkantoor om in te checken en dat is handig om te weten.

We zoeken een mooi plekje om een poos buiten te kunnen zitten en dat vinden we op de dagrecreatie van het strand van Travemünde, het is er heerlijk, de zon schijnt volop en de stoelen gaan naar buiten.
Na de middag komt er wat bewolking opzetten en wandelen we naar de promenade, daar kijken we uit over de Oostzee waar we vanmiddag over heen gaan varen.

Om drie uur rijden we naar het haventerrein en na het inchecken rijden we naar Anleger 5, Spur E, de vertrekplaats van de ‘Robin Hood’ van TT-Lines, waar we na een kwartiertje wachten aan boord rijden. Helaas mogen we niet, zoals op onze reizen naar Griekenland, in de camper blijven, het autodek gaat op slot. Een tas met lectuur, wat drinken en een broodje en we komen de tijd wel door.

Om tien voor vijf gaan de trossen los en beginnen we aan de ruim zeven uur durende overtocht naar Trelleborg. Op de boot raken we in gesprek met een Nederlander die in Zweden woont en een andere Nederlandse camperraar en we krijgen weer een aantal tips waar we wel wat mee kunnen.
Om kwart over twaalf legt de boot aan, we rijden al snel van boord en gaan naar de twee kilometer verderop gelegen camperplaats die bijna vol staat. Gelukkig is er voor ons nog een plekje en kunnen we ons bed induiken.

VRIJDAG 28 MEI

De dag begint net als de afgelopen dagen geweldig, een strak blauwe lucht en we worden al vroeg wakker van de zon die de camper in schijnt. Helaas is het van korte duur, al snel komen er donkere wolken vanuit het westen en gaat het regenen en is het direct een stuk kouder.

Na de koffie beginnen we aan onze tour door Zweden, volgen eerst de kustweg naar het oosten. Rijden langs Gislövsläge och Simremarken, Smygehamn, Beddingestrand en Abbekås, geen idee hoe je die namen op z’n Zweeds uit moet spreken, maar lezen kunnen we ze gelukkig wel. Overal langs de kust zien we bunkers uit de tweede wereldoorlog, een perfecte verdedigingslinie voor de aanvallen vanaf zee.

Net voor Ystad zien we een mooie plek aan zee waar al een paar campers staan. Lunchtijd! wel jammer dat het nog steeds pijpenstelen regent. Tot onze schrik zien we dat er weer water door het kleine dakluik naar binnenkomt, gelukkig kunnen we het op tijd opvangen en wordt het bed nauwelijks nat. We zullen moeten wachten tot het weer droog is om te kijken wat deze keer de oorzaak van de lekkage is en om het op te kunnen lossen.

Gelukkig wordt het in het westen weer lichter en wordt het toch weer droog. Simon ziet gelukkig kans het probleem, een uitgedroogde rubberenrand, tijdelijk met ducktape te dichten en we kunnen weer verder, onderweg goed uitkijken naar een Campershop waar ze, hopen we, zo’n rand te koop hebben.
Na de regen van vanochtend en de zon die inmiddels weer volop schijnt, de wolken waren binnen een half uur helemaal verdwenen, zien we een merkwaardig verschijnsel, alle wegen en landbouwakkers roken!

In Kåsaberga ligt, boven op een in zee vooruitstekende hoogte, ‘Ales Stenar’ een, vermoedelijk uit de Vikingtijd stammend, indrukwekkend grafmonument in de vorm van een schip. Vanaf deze hoogte is het uitzicht op de zee adembenemend mooi.

We blijven een poosje op de parkeerplaats van Kåsaberga staan, maar na het avondeten rijden we een stukje verder en vinden een mooie plek in het natuurreservaat Sandhammaren, een prachtig duingebied met observatiehut waar je in alle rust de hier voorkomende dieren kunt bewonderen. In de maanden juni, juli en augustus mag je hier niet overnachten, we zijn dus net op tijd.
Als ik ’s avonds nog even de computer opstart heb ik tot mijn verbazing een Internet connect en kan ik het reisverslag, voor de eerste keer deze reis, updaten.


ZATERDAG 29 MEI

De zon lacht ons alweer toe als we opstaan, hier en daar zitten wel wat wolken maar dat mag de pret niet drukken. We gaan weer op pad en blijven de kustweg volgen. In Simrishamn, de derde vissershaven van Zweden, pinnen we onze eerste Zweedse kronen, lopen door het stadje en over de rommelmarkt die we toevallig tegenkomen. Elke avond om 21.00 uur wordt de kinderklok van de 13e-eeuwse St. Nicolaikyrkan geluid, dan in het kinderbedtijd in Simrishamn.

Opvallend in Zuid Zweden is dat bijna alle parkeerplaatsen, groot of klein, voorzien zijn van vaste of mobiele toiletuntis, inclusief van die grote rollen closetpapier, het toilet legen is dan ook geen enkel probleem. Ook zie je dat de natuur hier iets later op gang komt dan in Nederland, de fruitbomen staan hier nog volop in bloei terwijl ze in Nederland om deze tijd al lang uitgebloeid zijn.

Even buiten de bebouwde kom van Kivik, een dorp van vissers en fruittelers, is één van de grootste prehistorisch graven; Kundagraven. Dit graf met een diameter van 75 meter is bijna helemaal in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. In een grote kamer is een graf met daar omheen grote rechtopstaande platte stenen met ingekerfde tekeningen, een bijzondere bezienswaardigheid en zeker de moeite van het bekijken waard. We rijden naar de haven van Kivik waar we na de lunch en een rondje dorp weer verder gaan richting Åhus.

We rijden naar Tosteberga. Op de kaart gezien dat daar een weggetje naar zee loopt, misschien is daar wel een mooi plekje om even te blijven. De weg wordt steeds smaller en Simon ziet het helmaal niet zitten om hier in niemandsland te blijven staan. Toch maar even doorrijden en tot onze grote verbazing is er op het eind van de weg een haventje en er staan 7 campers, het is zelfs een officiële camperplek met camping faciliteiten, kosten 120 Zweedse Kronen. Een schitterende plek met aan drie kanten de zee, wat een uitzicht hebben we hier!

Lees verder week 2