2008 EERSTE WINTERTRIP NAAR DE ZON (week 1)


Woensdag 23 januari
Vandaag beginnen we aan onze eerste “Wintertrip”, die, als alles naar wens verloopt, ons naar Spanje en Portugal zal brengen.
De afgelopen dagen de camper startklaar gemaakt bij een temperatuur van rond de 10 graden, hoezo midden in de winter!!
Om 11.15 uur verlaten we De Glind en rijden door een miezerige regen naar Enschede waar onze (schoon)vader de respectabele leeftijd van 91 jaar bereikt en dat moeten we vieren!
We parkeren de camper bij het verzorgingshuis waar Pa woont en blijven daar de nacht ook staan. Geen enkel probleem.

Donderdag 24 januari
Via Haaksbergen rijden we naar Winterswijk waar we bij Obelink twee extra deurvergrendelingen kopen, je kunt immers niet genoeg maatregelen nemen om het het inbrekersgilde zo moeilijk mogelijk te maken. Hopelijk bedenken ze zich en zoeken ze een simpeler object.
Vanaf Winterswijk rijden we naar Duitsland en gaan via Duisburg en Köln naar het zuiden. Bij Blankenheim verlaten we de A1 en nemen een hele mooie route dwars door de prachtige Eifel. Het is vandaag bewolkt en een graad of 10 en op een paar spetters na, de hele dag droog.

Bij Echternach gaan we de Luxemburgse grens over en nemen onze tweede pauze met uitzicht op deze mooie stad. We willen overnachten in Dudelange, maar daar voelt het niet goed, dus rijden we door naar Metz, waar we aan de Moezel, voor de ingang van de Municipal camping, een prima plek vinden.Vrijdag 25 januari
Gisteravond nog een fikse regenbui gehad, maar in de loop van de nacht wordt het kraak helder buiten, met als gevolg een prachtige sterrenhemel. Als we wakker worden is het buiten rond het vriespunt, het is mistig, op de motorkap ligt ijs en het wegdek is behoorlijk glad rondom de camper.

In de loop van de ochtend verdwijnt de mist krijgen we een zon overgoten middag voorgeschoteld, heerlijk. De temperatuur loopt op tot rond de 11 graden
Vandaag rijden we via Nancy, Epinal, Besançon en Lons-le-Saunier richting Lyon. We kiezen ervoor geen Péage te rijden, maar gaan lekker op ons gemak door de Jura.
Tijdens de lunch ontdekken we dat de dop van de watertank is verdwenen, waarschijnlijk niet goed vastgezet bij het water innemen in Charme. Net buiten Vesoul zien we een camper importeur die ook een behoorlijke accessoire afdeling heeft. Probleempje snel opgelost!

Aan het eind van de middag zetten we de camper in Cousance bij de Jeux des boules banen. Een mooie overnachtingsplek met verzorging en de bakker op loop afstand, kunnen we morgen lekkere verse baquette halen.Zaterdag 26 januari
We vervolgen onze route richting Lyon. Hier nemen we de N346 en vervolgens gaan we de N7 op richting Vienne. We hebben geen haast en vermijden liever de autosnelwegen dus pakken we de ‘Route National’ weer op.

Net voor St. Vallier maken we een lunchstop direct aan de oever van de Rhône. We gaan aan de overkant van de Rhône weer verder naar het zuiden (N86).
We zijn Tournon, Valance en Montélimar gepasseerd en vinden het weer genoeg geweest voor vandaag. We stoppen in Viviers en vinden een prachtig plekje bij de jachthaven.
Vanaf Lyon schijnt de zon weer volop en het kwik stijgt naar 13 graden, helaas nog net iets te koud om buiten te zitten, maar de verwarming staat uit en dat om deze tijd van het jaar!


Zondag 27 januari
Tot nu toe zijn de nachten behoorlijk aan de frisse kant, de temperatuur zakt steeds tot net boven het vriespunt. Buiten is het glashelder dus dat beloofd veel goeds voor vandaag.
Rond negen uur vertrekken we weer en rijden de eerste uren door nog uitgestorven stadjes, wel zie je af en toe een baquette met een fransman er aan vast, want gelukkig is de boulangerie hier open op zondag. Ook wij stoppen even voor zo’n verse baquette.
We maken een koffiestop in Valliquière, een dorpje waar we in 2002 zijn gestrand vanwege het slechte weer, 24 uur lang konden we geen kant op omdat de hele omgeving blank stond. De hoofdstraat was veranderd in een snel stromende rivier waarin van alles en nog voorbij kwam, we hebben zelfs gasflessen voorbij zien denderen alsof het niets was. De dorpsbewoners voorzagen alle gestrande toeristen van een warme maaltijd en een slaapplek, in één woord geweldig!

Na de koffie gaan we verder naar het zuiden en komen steeds dichter bij Spanje.

Net na Monpellier gaan we naar de kust en lunchen in Séte aan de haven en je gelooft het of niet maar we kunnen buiten zitten. Na de lunch rijden we door naar Valras-Plage en zoeken daar de camperplaats aan het strand. In de verte zien we de campers al staan en we schuiven aan. De temperatuur is opgelopen naar 19 graden, heerlijk! We zetten de stoelen buiten en genieten van de eerste zonnestralen van deze trip.
Maandag 28 januari
Na een onrustige nacht waarin de camper heen en weer wiebelde van de harde wind, vertrekken we weer. We gaan zoveel mogelijk langs de kust en zien schitterende Zuid-Franse dorpjes badend in het zonlicht.
We lunchen, weer lekker in het zonnetje, in de haven in Banyul-sur-Mer en volgen verder de schitterende route langs de kust.


Bij Cerbère gaan we de Spaanse grens over en rijden al zigzaggend door een prachtige streek naar Cadaqués. Helaas is het hier overal verboden voor campers, dus treken we weer verder.
Onderweg zien we regelmatig hele percelen druivenranken met als bodembedekking bloeiende witte klaver, ook zien we de eerste bomen vol zitten met bloesem. Toch wel raar, zijn we niet gewend om deze tijd van het jaar.Vanaf Roses raken we de weg volledig kwijt, de navigatie stuurt ons letterlijk en figuurlijk het bos in, alle kleine wegen, ook onverharde, worden opgenomen in de route en dat is echt niet te doen met een camper.

Na enig zoekwerk vinden we dan toch L’Estartit, waar we aan het eind van de boulevard, direct aan het strand, een plekje vinden voor de nacht.
Nog even voor de statistieken: een zonnige dag en 19 graden op de thermometer.


Dinsdag 29 januari
Onder de palmen en de zon opkomend uit zee, is het prettig wakker worden. We vervolgen onze weg naar het zuiden en kiezen weer voor de kustweg.


In Palafrugell maken we een uitstapje naar Calella de Palafrugell, een prachtig origineel Spaans visserdorpje. Het is er nog erg stil, we komen welgeteld drie toeristen tegen, maar het is zeker de moeite waard hier eens te gaan kijken.We gaan weer verder langs de kust en gaan bij Sant Feliu de Guixols de GI 682 op, een schitterende route hoog langs de grillige kust en komen uit in Lloret de Mar. Ook hier is het nog erg rustig, er liggen al wel een aantal mensen lekker te zonnebaden en we zien er zelfs één het water ingaan, brrrrr!


In Lloret de Mar zien we geen mogelijkheden te overnachten dus rijden we verder naar Blanes, waar je wel kunt staan, maar we willen ook nog even kijken in Malgrat de Mar. Hier komen we Nederlanders tegen die al anderhalf uur aan het zoeken zijn naar een plekje, maar nog steeds niets hebben gevonden. We rijden samen terug naar Blanes en gaan daar aan de boulevard staan, drinken samen een kop koffie en een glaasje wijn en wisselen ervaringen uit. Gezellig!


Lees verder (week 2)

Meer foto's op "Online Fotoalbum"