TWEE WEKEN FRIESLAND (eerste week)

Dinsdag 29 april
We zijn alweer ruim 4 weken thuis, de hoogste tijd om weer op pad te gaan.
We hebben ons aangemeld voor een georganiseerde aktiviteit; het HT Roeiraceweekend in Harlingen. Elk jaar wordt op de vrijdag na Hemelvaart de Harlingen-Terschelling roeirace gehouden. Het wordt ons eerste georganiseerde uitstapje en zullen ervaren hoe ons dat bevalt.
Daarna gaan we een paar dagen door Friesland zwerven en vanaf woensdag hebben we afgesproken met Afke en Nico die in Friesland wonen en die we tijdens onze laatste Griekenlandtrip, op het uiterste puntje van de Peloponnesos, hebben leren kennen.

Het Pinksterweekend zitten we in Heeg. We hebben ons halfjaarlijks uitstapje met de camperclub ‘WIJ DUZZ’, een groepje van 5 campers die allemaal uit het zelfde dorp komen.

Even voor zes uur zijn we er weer helemaal klaar voor en vertrekken, helaas in de regen, richting Friesland. In de buurt van Wolvega, het is gelukkig weer droog, vinden we een schitterend plekje, met wandel- fiets- en vismogelijkheden, echt een stekkie waar we het dagen zouden kunnen volhouden.

Woensdag 30 april (Koninginnedag)
Ondanks alle weersvoorspellingen is het droog en schijnt de zon. Eerst maar eens even genieten van de schitterende omgeving en van de rust die hier heerst. Het enige wat je hoort zijn de vogels die naar hartelust fluiten en zelfs de koekoek horen we.


Na het ontbijt kijken we eerst een poosje naar de aankomst van de Koningin in Makkum en daarna lekker naar buiten, genietend van de rust en onder het genot van een kopje koffie, wordt er gevist en gelezen.
Na de lunch pakken we de fiets en rijden een stuk van de knooppuntenroute door het vlakke en door water doorsneden schitterende landschap. We komen o.a. langs Oldemarkt en Driewegsluis en lopen ook nog even over de vrijmarkt in Wolvega. De markt loopt al bijna op z’n eind, toch vinden we nog een kraampje met boeken en kunnen het niet laten er een paar mee te nemen, boeken heb je immers nooit genoeg!


Donderdag 1 mei
Vandaag rijden we naar Harlingen en zullen kennis maken met de andere deelnemers aan het HT Roeirace weekend. Eerst nog even koffie drinken op de afsluitdijk en dan naar de camping.
Rond de middag komen we aan en de eerste campers zijn al gearriveerd, uiteindelijk nemen we met 7 campers deel aan het weekend. Regelmatig staat er een stelletje buiten te kletsen die zich weer terugtrekken in de campers als het gaat regenen, het zijn net weermannetjes en vrouwtjes want er komen aardig wat buien over.
Om half vijf gaan we met z’n allen naar de kantine en onder het genot van een kopje koffie met iets lekkers, krijgen we meer informatie over de dag van morgen.


We moeten vroeg op want de Frans Horjus, de boot waar we aan boord gaan, vertrekt ‘s morgens om half zeven uit de haven, vroeg opstaan dus.

Het weer is inmiddels zo lekker dat we nog even met z’n allen een glaasje drinken in de buitenlucht.
Na het avondeten maken we nog een wandeling langs de Waddenzee en zien een schitterende zonsondergang.Vrijdag 2 mei
Zoals gisteren al geschreven moeten we vroeg uit de veren, we staan om kwart voor zes op, werken snel een broodje naar binnen en zitten om kwart over zes op de fiets.
In de binnenhaven van Harlingen gaan we aan boord van een meer dan honderd jaar oude klipper. De roeiers van ‘DE TWIRRE' uit Makkum zijn dan nog aan boord maar al snel vertrekken ze met hun sloep naar de start.
Wij vertrekken snel daarna want voor de wedstrijd begint moeten de volgboten de haven uit zijn en gaan ze voor anker op de ree in afwachting van de roeiers. Is het in de binnenhaven nog redelijk qua temperatuur, zodra we buitengaats zijn is het erg koud en staat er een straffe wind, gelukkig is het strak blauw en zal de zon snel de nodige warmte geven.


In de kombuis is koffie en Friese kruidkoek en kun je even op temperatuur komen. Ondanks de kou staan we toch de meeste tijd buiten.
Het is een schitterend gezicht, al die sloepen (er doen er rond de 140 mee) en alle boten die de roeiers begeleiden, van simpele motorbootjes tot grote twee- en driemasters, in een lange sliert over de Waddenzee te zien varen.Rond half één komen we aan in de haven van Terschelling, de roeiers zijn dan al een tijdje binnen, want die varen het laatste stuk rechtstreeks naar Terschelling, de volgboten moeten door de vaargeul en dat is een behoorlijk stuk om.
Morgenavond wordt er bekend gemaakt wie de wedstrijd gewonnen heeft, afhankelijk van de handicap die een boot heeft en de eindtijd wordt de eindbalans opgemaakt en dat duurt natuurlijk even.
Na de lunch gaat ieder zijn eigen weg en verkennen we West Terschelling, wandelen door de paar winkelstraatjes die er zijn, kijken onze ogen uit in de haven, pikken een terrasje en eten uiteraard een visje. Het is een schitterende, zon overgoten dag, dus is het geen straf je tijd buiten door te brengen.
Om half zeven vertrekken we weer van het eiland en varen met de snelboot, De Koegelwiek, terug naar Harlingen.
Zaterdag 3 mei
Het beloofd weer een prachtige dag te worden, de zon schijnt al volop als we opstaan. Na het ontbijt even een boodschapje doen en dan lekker buiten zitten. Om half elf drinken we met z’n allen koffie en na de lunch fietsen we naar Harlingen waar we een anderhalf uur durende rondleiding krijgen die wordt verzorgd door één van de stadsgidsen die Harlingen rijk is.
We horen en zien een stukje geschiedenis. Veel panden zijn bewaard gebleven omdat Harlingen tot in de jaren zeventig een relatief arme stad was. Er was geen geld voor nieuwbouw dus werd er ook niets afgebroken, veel historische panden zijn daardoor bewaard gebleven. Een aantal van die oude panden zijn inmiddels gerestaureerd door de Buisman Stichting. Hein Buisman was een welgestelde inwoner van Harlingen die de stad een warm hard toe droeg. Na zijn overlijden hebben de erven een Stichting in het leven geroepen die restauraties van oude panden financierd.


Tijdens de rondleiding zien we heel veel oude auto’s en motoren rijden die deelnemen aan de 23e Elfstedentocht Oldtimerrally en net als bij het schaatsen moet er in de elf steden een stempel gehaald worden.
Na de rondleiding geen we nog even terug naar de binnenstad en genieten op een terrasje van de voorbijkomende Oldtimers.
Aan het eind van de middag drinken we me z’n allen een aperatiefje om de eetlust op te wekken voor de BBQ van vanavond.Als we na afloop van de BBQ buiten komen, komt er een sms-je van de roeiers: DE TWIRRE IS EERSTE GEWORDEN! Een hele prestatie en dat begrijp je pas als je de roeiers aan het werk hebt gezien.

Zondag 4 mei
Na de gezamenlijke koffie is het tijd om afscheid te nemen, het HT weekend is voorbij. We zijn het er allemaal over eens dat we een geweldig weekend hebben gehad, vooral de kleinschaligheid (7 campers) is iedereen heel goed bevallen. Dank aan de organisatie!


Om twaalf uur rijden we de camping af en gaan eerst naar Makkum een oude bekende opzoeken. Na de koffie rijden we verder naar ons favoriete Friese plekje: Aldskou (Oude Schouw), waar je op een kruising van waterwegen direct aan het water kunt staan en kunt genieten van de vele voorbij varende boten en bootjes. Zolang we een camper hebben komen we hier minimaal één keer per jaar. We merken dat steeds meer campers dit plekje ontdekken. Stonden we er de eerste jaren alleen of met één of twee campers, nu staan er zeven.

Het is schitterend weer, de zon schijnt de hele dag en we kunnen ook ‘s avonds nog een hele poos buiten zitten, Simon met z’n hengel en ik met een boek.

Maandag 5 mei
Gisteravond even op teletekst gekeken naar de weersvooruitzichten voor de komende week, het kan niet stuk, temperaturen oplopend van 22 naar 25 graden, matige oostenwind en een regenkans van 10%. Het kan niet mooier!
Als we wakker worden schijnt de zon alweer volop en er is geen wolkje aan de lucht, voorlopig komen de voorspellingen uit. We blijven vandaag in Aldskou, vissen, lezen en boten kijken en ook nu weer staan we er met zeven campers om te overnachten.


Dinsdag 6 mei
Nog weer zo’n mooie dag. Na het ontbijt eerst op de fiets naar Grou, rondneuzen in het leuke stadje, waar je overigens snel bent uitgekeken. Het is er nog zeer rustig, het toeristenseizoen moet nog op gang komen.
Op de terugweg nemen we nog wat boodschappen mee, we moeten vandaag toch wel weer wat te eten hebben.
Bij de camper kunnen we weer prima uit de wind buiten zitten. Na de lunch komt de vaste club senioren weer naar de waterkant, en vragen of ze bij ons voor de camper, uit de wind, mogen komen zitten en daar hebben we geen bezwaar tegen.

Lees verder (tweede week)