VIA VOORTHUIZEN NAAR OOST FRIESLAND (eerste week)

Dinsdag 3 juni
Rond 18.00 uur kunnen we vertrekken, want er moest vandaag eerst nog gewerkt worden.
We rijden via Barneveld, waar we bij de Chinees iets te eten halen, naar Camping Zeumeren in Voorthuizen. Onze schoonzus en zwager, Ton en Hannie, staan daar met hun caravan en morgen gaan we met z’n allen een dagje fietsen.
Na de koffie gaan we een potje Jeu de Boulen en zoals te verwachten winnen de dames overtuigend, de laatste set zelfs met 13 tegen 1 en dit zit heren natuurlijk niet lekker.


Woensdag 4 juni
Het is vandaag een bewolkte, maar wel droge dag. Na de koffie stappen we op de fiets en gaan eerst richting Garderen waar we door het natuurgebied ‘Het Garderenseveld’ fietsen, het is een schitterende streek met mooie oude, maar helaas ook in slechte staat bossen.Via Nieuw Millingen gaan we aan de andere kant van de A1 richting Kootwijk en Stroe en fietsen hier een stukje van de schitterende ‘Kootwijkerzandroute’, ook hier weer bossen, maar ook grote heidevelden, werkelijk prachtig.
Na het avondeten willen de heren revance dus gaan we weer ‘Boulen’. Helaas voor de heren, ook vanavond winnen de dames weer overtuigend.

Donderdag 5 juni
Marktdag in Barneveld. We waren van plan op de fiets te gaan, maar helaas het regent, we hebben geen zin ons nat te laten regenen dus gaan we met de auto. We lopen anderhalf uur door Barneveld, gaan over de markt, lopen door het gezellige dorp en bekijken diverse winkeltjes van buiten en natuurlijk ook van binnen.
‘s Middags gaan Hannie en ik nog even op de fiets, het is inmiddels droog, naar Voorthuizen, kijken of er nog wat te koop is wat we niet echt nodig hebben. Met de tas vol fietsen we via de toeristische route terug naar de camping.
Na het avondeten gaat Simon op de fiets naar het HulpVerleningsCentrum van Barneveld waar hij gekeurd moet worden voor de verlenging van z’n C-rijbewijs.
Vrijdag 6 juni
Weer tijd om verder te gaan. We nemen afscheid van de familie en gaan via Zwolle, Heerenveen en Drachten naar het noorden van ons land.

Eerst even kijken bij 'Duckservice' in Leek (eigenaar neef Jeroen) en dan naar de 'Vrijbuiter' in Roden waar we o.a. een nieuwe waterzak kopen omdat de oude kapot is.
Na deze onderbreking rijden we via Groningen richting Duitsland, onderweg bedenken we dat een oud collega van Simon in deze streek is gaan wonen en we beloofd hebben, dat als we in de buurt zijn, we een keer langs zullen komen. We lossen onze belofte in en slaan bij Winschoten rechtsaf en via allerlei binnenwegen rijden we naar Veelerveen waar Louis en Corry een oude boerderij hebben gekocht die volledig gerestaureerd moet worden.

Ze zijn met stomheid geslagen dat we voor hun neus staan en vinden het geweldig dat we onze belofte waar maken. Na een rondleiding door huis en tuin zitten we nog een poosje gezellig te kletsen en beloven terug te komen als de renovatie voltooid is.

Aan het begin van de avond rijden we verder en komen dan toch eindelijk, na een dag vol met leuke onderbrekingen, in de haven van Weener (Duitsland) terecht.Zaterdag 7 juni
De dag begint zonnig. Eerst naar de bakker voor verse Kaiserbrötchen. Na het ontbijt gaan we op de fiets de omgeving verkennen. We volgen een stuk van de Dollard Route en komen zo in Papenburg bij de Meyer werf, waar hele grote Cruise schepen worden gebouwd. Helaas ligt er op dit moment een kleinere versie op het werfterrein. We kijken er rond en fietsen aan de oostzijde van de Ems weer terug.
Via de Spoorbrug komen we weer in Weener. Rond drie uur wordt het buiten behoorlijk donker en barst er een onweersbui los, uiteraard met de nodige regen. Jammer, het mooie weer is voorlopig weer voorbij.
Aan het begin van de avond klaart het toch weer wat op en kunnen we nog een poosje buiten zitten.

Zondag 8 juni
Na het ontbijt, uiteraard weer met knapperige broodjes, vertrekken we weer uit Weener en gaan naar het Noordelijker gelegen Emden.

We vinden een prachtig plekje, direct aan het water, in de zeehaven van Emden en kijken naar de schepen, groot en klein, die door onze ‘voortuin’ varen. Het is een zonovergoten dag en daar genieten we volop van; boten kijken, zonnen, lezen, enz. je kent dat wel. Nog tot laat in de avond kunnen we buiten zitten.
Gisteren is het EK voetbal begonnen en vanavond spelen de Duitsers hun eerste wedstrijd tegen de Polen. We hoeven niet eens te kijken hoe de wedstrijd verloopt, bij elk doelpunt wordt er aan alle kanten getoeterd.

Het wordt 2-0.

Maandag 9 juni
Nog een dagje Emden en weer is er volop zon. Vandaag weer een fietsdag. We vertrekken rond half elf en fietsen weer een stuk van de Internationale Dollard Route, dit keer door het centrum van Emden, kijken even op de camperplek bij de oude haven en via heel veel mooie fietspaden naar Emden Seebrucke Knock, waar we bij het strandje lunchen. Hier is ook een camperplaats waar rond de 15 campers kunnen staan.

We fietsen over de kustweg terug naar Emden. Het tochtje bleek toch langer dan we dachten, er staat 48km op de teller als we terug zijn bij onze camper.

De rest van de dag zitten we nog lekker in de zon met een goed boek. ’s Avonds zitten we voor de buis, willen toch wel zien wat het Nederlandse elftal er van bakt bij het EK. Ze spelen tegen wereldkampioen Italië en winnen de wedstrijd verrassend met 3-0, dat beloofd wat.

Lees verder (tweede week)