VIA VOORTHUIZEN NAAR OOST FRIESLAND (tweede week)

Dinsdag 10 juni
We gaan weer op pad, eerst naar het sanistation bij de oude haven van Emden en dan rijden we Oostwaards naar Uplengen. De camperplek daar vinden we niet bijzonder, we kijken uit naar een betere plek. We rijden door verschillende landschappen, de ene keer door een bomenrijke omgeving en de andere keer hebben we mooie vergezichten over het vlakke land.

We komen terecht in Lemwerder aan de Weser. Hier is een mooie plek voor 50 campers, er staan er maar drie, lekker rustig dus.
’s Middags op de fiets de directe omgeving verkennen. De Aldi en de Lidl zijn op loopafstand en een bakker vind je in het pand van de Lidl, alles lekker dichtbij.
Voor de statistieken: het is een bewolkte, droge dag, met veel wind en de temperatuur loopt op tot 24 graden.
Woensdag 11 juni
Als we wakker worden giert de wind om de camper. De zon schijnt weliswaar, maar de temperatuur is behoorlijk gedaald. Het is nu 14 graden buiten en als we de verwachtingen moeten geloven wordt het maar 2 graden warmer vandaag. Heel wat anders dan de afgelopen dagen.
We verlaten Lemwerder, maar voor we naar het zuiden rijden kijken we eerst nog op overnachtingsplaats in Lemwerder Ochtum en dit is een mooie, wat afgelegen plek met uitzicht op de Weser en de wijde omgeving.
Via Bassem en Sulingen rijden we naar Minden aan de Weser. Omdat we door een omleiding onder Ganderkesee verkeerd rijden komen we terecht op de 'Niedersachsische Spargelstrasse', een landschappelijk mooie route.
In Minden vinden we al snel de camperplek aan de oostzijde van de Weser, een grote parkeerplaats waar zeker meer dan 100 campers kunnen staan.
Na de lunch lopen we over de voetgangersbrug naar het gezellige winkelcentrum van Minden en natuurlijk komen we niet met lege handen weer terug, we kopen o.a. een nieuwe Reise Mobil Bord Atlas 2008 met meer dan 4000 Stelplätze, die we hadden was inmiddels 5 jaar oud en aan vervanging toe.Donderdag 12 juni
Half bewolkt met af en toe een paar spetters regen, zo begint de dag. We maken eerst een fietstochtje langs de Weser en bekijken de Schiffmühle. Na de lunch pakken we de spreekwoordelijke biezen en gaan weer verder. We rijden naar het noordwesten en via Rahden en Lemförde komen we bij de Dümmersee. We vinden een camperplek aan de westzijde van het meer, tussen en bijna overal onder de bomen.
Omdat we van ruimte om ons heen houden rijden we weer verder en gaan op zoek naar de plek in Lembruch dat aan de oostzijde van het meer ligt. Hier bevalt het ons veel beter, een mooie plek waar je in ieder geval ruim om je heen kunt kijken, waar de hazen door je camper lopen en in de boom, die 10 meter verderop staat, zien we een grote bonte specht.
We kijken ‘s avonds nog een poosje naar het EK voetbal en zien Duitsland met 2-1 van Kroatië verliezen, het is erg stil buiten.De lucht wordt helemaal Oranje, een voorteken voor morgen?
Nederland speelt morgen de volgende wedstrijd tegen Frankrijk.
Vrijdag 13 juni
Zowel gisteravond als vannacht heeft het flink geregend. Vandaag lijkt het iets beter te worden. Het is wel fris buiten maar dat mag de pret niet drukken, als het voorlopig maar droog blijft want we willen een rondje om de Dümmersee fietsen.
Als we aan de overkant zijn wordt het helaas steeds donkerder en breekt er een flinke bui los. Een grote, dikke boom met een omtrek van minstens 4 meter dient als paraplu en we blijven droog. Net voor de volgende bui, waarvan we de eerste spetters meekrijgen, zijn we weer terug bij de camper.


Bijna het hele rondje (± 20 km) fietsen we over een dijk door een prachtig natuurgebied. Het fietspad is voor het grootste gedeelte verhard, maar een stuk van een paar kilometer lang fietsen we over een karrenspoor. Onderweg genieten we van de meest fraaie uitzichten en het enige wat je hier hoort zijn kwetterende vogels. Hier en daar komen we houten bouwsels tegen waar je bovenop een nog mooier en wijdser uitzicht hebt.
De rest van de dag vermaken we ons met een goedboek, de vele buien weerhouden ons ervan buiten iets te ondernemen.


’s Avonds zitten we vol spanning voor de tv en zijn benieuwd hoe het Nederlands elftal tegen Frankrijk speelt, kunnen ze de stunt van maandag herhalen toen ze Italië spectaculair versloegen? Ongelofelijk, ze verslaan de Fransen met 4-1 en daarmee zijn ze nu al poule-winnaar. Wie had dat van te voren bedacht?

Zaterdag 14 juni
We gaan weer verder, morgen hebben we een familiefeestje in Enschede en we moeten dus zo langzamerhand weer richting Nederland. We rijden langs Osnabrück en gaan van daaruit richting Tecklenburg en rijden een stukje door het Teutoburgerwald.


Over de ‘Oldtimerroute’ gaan we naar Ibbenbüren en parkeren de camper bij het Aaseebad. Een prachtige ruime plaats met veel wandel- en fietsmogelijkheden in de omgeving.
Na de lunch gaan we op de fiets naar het centrum, wandelen er wat rond en komen met schoenen voor hem en haar weer terug bij de camper.
’s Avonds eten we samen met de buren bij een Grill-ecke, de één overheerlijke schnitzel de ander een halve haan, allebei met frite en een toefje rauwkost, daarbij allebei nog een drankje en dat voor een bedrag van € 12,50, dat moet je in Nederland eens proberen.


Zondag 15 juni (vaderdag)
Als we wakker worden is het behoorlijk fris (13 graden) in de camper, de kachel gaat een uurtje aan. Buiten is het 9 graden, bewolkt en vochtig.
Tegen de middag is het buiten beter, het is gelukkig weer droog en af en toe schijnt de zon. We gaan op zoek naar de Trödelmarkt die vandaag in Ibbenburen gehouden wordt. Natuurlijk zitten we in eerste instantie aan de verkeerde kant van de stad, maar uiteindelijk weten we het toch te vinden. Het stelt niet veel voor, veel in mijn ogen ouderwetse kleding, schoenen, gereedschap enz.


We fietsen eerst nog een rondje om het meer en na de lunch, het is dan half drie, is het tijd om te vertrekken, rond vier uur worden we in Enschede verwacht en dat is ongeveer 75 km in westelijke richting, dat moet haalbaar
zijn, en rijden binnendoor via Rheine en Gronau terug naar Nederland.
Wij zijn veel op pad met de camper en zien daardoor onze familieleden niet zo vaak. Het is leuk om iedereen weer eens te zien en te spreken.

We overnachten op de parkeerplaats bij het verzorgingshuis waar vader woont.Maandag 16 juni
Het is weer tijd om naar huis te gaan, morgen wordt onze oudste kleindochter zeven en donderdag onze jongste kleindochter één jaar en dat willen we natuurlijk niet missen.