2010: HET IBERISCH SCHIEREILAND IN 10 WEKEN (week 1)

ZATERDAG 23 JANUARI

WE MOGEN WEER! Wat is het toch heerlijk zelf je tijd in te kunnen vullen en te gaan wanneer en waarheen je maar wilt, dat je daarvoor een bepaalde leeftijdsgrens gepasseerd moet zijn, vergeten we maar even. "GENIET VAN HET LEVEN ZOLANG HET KAN IS ONS MOTTO!"

Vandaag beginnen we aan de derde ‘wintertrip’ naar het Zuidoosten van Europa. Net als in 2008 en 2009 ontvluchten we ook nu weer de Nederlandse kou en gaan we op zoek naar de warmte in Spanje en Portugal.
Eerst nog de 93ste verjaardag van onze (schoon)vader in Enschede vieren en 's avonds om negen uur rijden we door naar het Duitse Ahaus, waar we op de camperplaats, in het midden van de stad, een plekje vinden om te overnachten en toevallig ook nog een internet connect hebben. De eerste update is een feit.

ZONDAG 24 JANUARI

Na het ontbijt gaan we op pad en rijden via het Duitse Wesel en Geldern richting het zuiden en bij Landgraaf komen we weer even terug in Nederland. We gaan eerst naar Kerkrade, even bij onze campervrienden Jan en Elly kijken die door omstandigheden nog even niet de tocht naar het zuiden kunnen maken. Vorig jaar kwamen we elkaar ergens in de omgeving van Santa Pola tegen, maar waar of wanneer we elkaar deze keer zullen ontmoeten is nog een vraagteken. We worden hartelijk ontvangen en uitgenodigd om op hun oprit te blijven overnachten.


MAANDAG 25 JANUARI

Het is half elf als we de motor kunnen starten. Eerst moest nog de verlichting aan de rechterzijde van de camper worden gerepareerd, want die was uitgevallen. Met vereende krachten lossen de heren het probleem op en kunnen we weer verder.

Vandaag rijden we autobaan, kunnen we lekker opschieten. Via Maastricht, Luik en Luxemburg rijden we naar Charmes tussen Nancy en EpinaL Onderweg is het hier en daar behoorlijk mistig, op de boomtakken zit een dun laagje rijp, in de Ardennen ligt twee centimeter sneeuw, wel heel sfeervol, en na Luxemburg komt hééééééél af en toe even de zon te voorschijn. Bij vertrek uit Kerkrade was het vanochtend nul graden, bij aankomst in Charmes is het vier graden warmer!


DINSDAG 26 JANUARI

Een miezerige en troosteloze dag met temperaturen rond het vriespunt of net iets daar boven. Het is helaas nog even wachten voor we de zon zullen zien.
Ergens onderweg in de Jura zien we een natuurverschijnsel dat we in Nederland niet zo snel tegen zullen komen: bevroren watervalletjes direct langs de kant van de weg.

Op onze route naar het zuiden maken we vandaag een stop in Charcier in de Jura. Een oud collega met haar echtgenoot hebben daar een Chambres d’Hôtes (www.juracomfort.nl) en die gaan we opzoeken. Ook hier worden we weer hartelijk ontvangen en vinden het leuk elkaar weer te zien en te spreken.

Na de koffie maken we met z’n vieren een rondje door de streek en rijden naar de ‘Cascades du Hérisson', de laatste van de vijf watervallen is de indrukwekkendste en 65 meter hoog. Enkele jaren geleden was zelfs deze waterval bevroren, het was toen 26 graden onder nul, en werd er met pikhouwelen langs de ijzige wand omhoog geklommen. Dat moet helemaal bijzonder zijn geweest.
We hadden elkaar nog zoveel te vertellen dat we nog tot in de late uurtjes met elkaar hebben zitten babbelen.


WOENSDAG 27 JANUARI

Na een uitgebreid Frans ontbijt met o.a. knapperige baguette en croissantjes verlaten we Charcier en vervolgen onze tour naar het zuiden over de Route National.

De zon schijnt als we vertrekken, later in de ochtend neemt de bewolking helaas weer toe, gelukkig blijft het wel droog.
We passeren Clairvaux-les-Lacs en Pont d’Ain, maken een grote boog om Lyon en komen bij Vienne op de N7, de alternatieve route naar het zuiden als je geen Péage wilt rijden.
Om vier uur zijn we in Tournon-sur-Rhône, parkeren de camper op de plaatselijke camperplek en kijken mooi uit over de Rhône.


DONDERDAG 28 JANUARI

Natte sneeuw, wie verwacht dat nou in het zuidelijke helft van Frankrijk. Wij niet in ieder geval. De temperaturen liggen nog steeds rond het vriespunt en we hopen toch echt als we zuidelijker komen dat het iets warmer gaat worden.
Als we in Valance rijden zien we op de navigatie dat er tussen Vienne en Valance gewaarschuwd wordt voor zware sneeuwval. Gelukkig zijn we daar net op tijd weg.

Tussen Nime en Montpellier wordt gewaarschuwd voor zware storm. Toch maar even goed in de gaten houden, als het zo blijft stoppen we vandaag eerder dan gepland. De storm is gelukkig overgewaaid en we kunnen rustig doorrijden tot de kust en we stoppen in Valras Plage.
In de loop van de dag is het is gelukkig wat warmer geworden (9 graden) en ook de zon heeft zich volop laten zien. Heerlijk!


VRIJDAG 29 JANUARI

Om negen uur zijn we klaar voor vertrek, eerst op zoek naar een Boulangerie, het brood is op en in Vendres Plage zien we een bakker en een mooie ontbijtplek aan het water.
De navigatie had het er moeilijk mee ons weer op het juiste spoor te krijgen en stuurt ons de binnenlanden in, via allerlei smalle, hier en daar slecht begaanbare wegen en kleine, verlaten dorpjes, komen we uiteindelijk in Narbonne weer op de N9.

Net voor Perpignan is een tankstation waar we ook onze LPG fles kunnen vullen, als we wegrijden zien we aan de overkant een wasstraat. De camper is door de Franse pekel aardig zwart geworden, dat moet er dus af. Na een kwartier is al het vuil verdwenen en glimt tie weer net als een week geleden.

We gaan lunchen op de camperplaats in Le Boulou, de zon schijnt het is 14 graden en we besluiten ter plekke hier tot morgen te blijven. De stoelen gaan naar buiten, voor het eerst sinds maanden kunnen we weer buiten van de zon genieten.

Lees verder week 2

Klik hier voor een uitgebreid fotoverslag van onze reis