SCANDINAVIË: “TERUG NAAR DE LOFOTEN” (week 11)


ZONDAG 25 AUGUSTUS 

IMG_7829 De laatste week begint goed, de vierde dag op rij dat we buiten in de zon kunnen ontbijten! Op onze laatste dag in Zweden blijven we eerst nog een poosje in Marstrand van het mooie weer genieten, het is  er gezellig druk, de hele dag door is het een komen en gaan van mensen die ook van de zon willen genieten en op de gladde stenen gaan liggen zonnen.
IMG_7859 Om vier uur rijden we naar Varberg waar we morgen op de boot stappen naar Denemarken. Tussen Götenborg en Varberg, aan de E6, zijn weer twee van die perfecte Zweedse parkeerplaatsen met water en latrine en daar maken we weer dankbaar gebruik van, op deze plekken mag je ook vrij overnachten! De ‘Rastplatskartan’ waar deze plekken opstaan zijn bij iedere Toeristinfo te verkrijgbaarIMG_7865 In Varberg gaan eerst we eerst bij het havenkantoor van Stena Line informeren of we op het haventerrein mogen overnachten, helaas, dat kan niet en we gaan op zoek naar een plekje waar we kunnen overnachten en komen terecht op de parkeerplaats van een ‘Klosterruin’ even buiten Varberg en als we de informatie mogen geloven dan is dit plekje het Pompei van het noorden. Alles wat je er nog van ziet zijn een paar stukken muur op maai-hoogte.IMG_7876 We zijn niet bij de ruïne gebleven, het voelde niet echt goed, er kwamen te veel jongeren een ‘kijkje’ nemen. We zijn naar Varberg gereden en hebben de camper weer bij het fort gezet waar we ook hebben gestaan toen we Zweden binnenkwamen, je mag daar maar acht uur staan, we gokken het wel, we zijn er morgenochtend al vroeg weer weg.

MAANDAG 26 AUGUSTUS
 

IMG_7873 De wekker gaat om zeven uur en we zijn de nacht doorgekomen zonder dat we politie hebben gehoord of gezien. Na een verfrissende douche rijden we naar de haven en sluiten aan in de rij wachtenden. Om kwart over acht begint het inschepen en om precies tien minuten voor negen gaan de trossen los en gaan we richting Denemarken, het is bijna vier en een half uur varen voor we aan de overkant zijn. In de shop aan boord kopen we nog wat niet noodzakelijke dingen, tenslotte moeten de laatste Zweedse kronen worden opgemaakt.

IMG_7882 Om kwart over één rijden we in Grenå de boot af en gaan eerst lunchen op de parkeerplaats aan het begin van de haven. Het is weer een mooie dag, de vijfde al, weten niet goed wat ons overkomt.
Het allemansrecht geldt nu jammer genoeg niet meer en we moeten weer op zoek naar officiële overnachtingsplekken. Op Campercontact een mooie plek gevonden in Vandel, eentje met alles er op en er aan, zelfs met een vuurplek, we kunnen ons nog een keer uitleven!


IMG_7885 We volgen de doorgaande route via Århus naar Vejle en daar verlaten we de E45 en gaan dwars door een stad vol auto’s, kunnen we vast weer wennen, richting Vandel. Op het lichtglooiend landschap in Denemarken is het graan overal al geoogst en is men het land al weer aan het omploegen, klimatologisch is het hier eerder warm en kunnen de gewassen ook eerder worden geoogst dan in Zweden, daar waren ze er net mee begonnen. Met behulp van de coördinaten is de camperplek snel gevonden en willen daar nog een poosje van de zon genieten.

IMG_4499 Niks van de zon genieten! De plek ligt helemaal verscholen tussen de bomen en je mag er tot overmaat van ramp ook maar acht uur staan!!! Zodra we thuis zijn gaat er een mailtje naar Camper-contact, verwijderen die plek!! Toch maar weer het boek raad-plegen en we zien dat er net voorbij Kolding een picknickplaats is waar het is toegestaan te overnachten, het is een grote parkeerplaats met heel veel vrachtwagens. Na het avondeten rijden we naar het ons bekende plekje in Haderslev waar we bij een mede camperraar kunt overnachten (zie week 1).


DINSDAG 27 AUGUSTUS 

IMG_7889Het wordt misschien wat eentonig, maar weer schijnt de zon als we opstaan, toch vinden wij dat nog erg lekker, jammer dat de lucht na een uurtje vol zit met wolken gelukkig zijn een uur later de wolken weer bijna allemaal opgelost, er is weinig veranderlijker dan het weer!
Langzaamaan gaan we richting huis, nemen tot Flensburg in Duitsland de alternatieve route (170), in deze streek wordt vrijwel geen graan verbouwd, af en toe een akkertje, we kijken aan tegen eindeloze maïsvelden.

IMG_7898 In Flensburg doen we boodschappen bij één van de bekende Duitse supermarkten die je bijna overal in Europa tegenkomt behalve in Noorwegen en in het midden en noorden van Zweden, daar zijn alle Lidl’s overgenomen door de REMA 1000.
We willen nog even kijken bij de camperplek aan de haven, mochten we nog een keer naar Scandinavië gaan dan is dit qua afstand een mooie plek voor een tussenstop. We kunnen er helaas niet bijkomen i.v.m. wegwerkzaamheden, kan dus ook niet melden of het wel of geen mooie plek is. 

IMG_7904 Na Flensburg pakken we de autobaan en rijden naar Kaltenkirchen een klein stukje boven Hamburg, vinden daar een prima camperplaats en we vinden het genoeg voor vandaag, gaan naar buiten en van het mooie weer genieten.
In de loop van de middag nog naar het stadje gewandeld, het werd de hoogste tijd dat er weer Euro’s in de portemonnee kwamen en als we bij ‘Eis Café Venezia’ een echt Italiaans ijsje halen hoeven we niet om te rekenen wat het kost, das makkelijk!!WOENSDAG 28 AUGUSTUS 

IMG_7906 Voor we op pad gaan eerst, zoals elke rijdag, de voorruit schoonmaken met Glassex, kunnen we al rijdend weer mooie foto’s schieten. Nog twee etappes te gaan. Vandaag rijden we via Hamburg en Bremen naar Herzlake, daar moet volgens ons boekje een prima gratis camperplaats zijn. Rondom Hamburg en Bremen is het druk, druk en nog eens druk. Als we de navigatie starten krijgen we de melding 50 minuten vertraging, we zien het wel, zullen toch weer moeten wennen aan zoveel auto’s! Gelukkig zijn de files opgelost als wij er komen en kunnen we goed doorrijden.

IMG_7912 Aan het begin van de middag zijn we in Herzlake (halverwege Cloppenburg en Lingen) en deze keer heeft ons boekje helemaal gelijk wat de camperplaats betreft. Het is er nog redelijk rustig en we kunnen nog een goede plek uitzoeken, het is voorlopig de laatste mogelijkheid om in alle rust van het mooie weer te genieten, één keer thuis is er weer van alles en nog wat te doen; de was van weken, de camper van binnen en van buiten cleanen en niet te vergeten de tuin, gelukkig hebben we schatten van buren die het gras op maaihoogte houden.


DONDERDAG 29 AUGUTUS 

IMG_7919 Het laatste stukje, nog 198 kilometer en dan zijn we thuis, maar eerst gaan we naar het gezin van onze oudste zoon, twee van de drie kleinkinderen staan ons al vol ongeduld op te wachten, de derde is aan het logeren bij het gezin van onze jongste zoon die zitten in Zeeland en komen morgen weer thuis, we zullen nog even geduld moeten hebben voor we ook hen weer zien en voelen. We hoeven niet lang te wachten, als we zin hebben zijn we van harte welkom in Zeeland en dat is niet tegen dovemansoren gezegd, we plakken er gewoon een dag bij aan!

IMG_7936 Na de lunch gaat de blik even op oneindig en rijden we via Utrecht, Barendrecht en Zierikzee naar RCN Camping ‘De Schotsman’ in Kamperland!
Om kwart voor vier uur melden we ons bij de receptie en even later zien we de totaal verbaasde snuiten van onze twee kleinzonen, het was voor hen een verrassing dat wij kwamen en zo hebben we eerder dan verwacht iedereen in de armen kunnen sluiten, wat is dat toch altijd weer een heerlijk gevoel.


IMG_7927 Na een gezellig borreluurtje gaat de BBQ aan en later moeten we met de jongens naar het water om krabben te vangen, voor hen een dagelijks gebeuren aan het begin van de avond. De kunst even afgekeken en daarna zelf aan het krabben vangen gegaan en het werkt nog verslavend ook. Je hebt maar weinig nodig, een stukje touw met daaraan een wasknijper en een halve mossel, die laat je voor de neus van een krab zakken en een seconde later stort de krab zich op de mossel en ophalen maar! Voor we teruggaan zetten we de krabben uiteraard weer terug in zee.


VRIJDAG 30 AUGUSTUS 

IMG_7939Een groot gedeelte van de dag brengen we nog door op de camping, spelen midgetgolf met de boys en eten een frietje met z’n allen en dan gaan we richting De Glind, de jongens willen graag meerijden in de camper en dat vinden wij natuurlijk wel gezellig. We zetten de knullen af in Veenendaal en rijden dan door naar huis. Na 76 dagen, waarvan 6 in Duitsland, 2 in Denemarken, 32 in Noorwegen, 35 in Zweden en 1 in Nederland, zijn we na 13 bootovertochten en 9.686 kilometer rond zes uur weer THUIS en dat voelt toch ook weer erg goed!!


-----------------------------------------------------////////--------------------------------------------------------


Wat hebben we weer een prachtige reis gemaakt, het is iets anders geworden dan we van plan waren en dat is weer één van de voordelen van het reizen met een camper, je kunt je reis aanpassen wanneer je denkt dat het nodig is of wanneer de omstandigheden er om vragen. We hebben deze reis Zweden beter leren kennen en we kunnen niet anders zeggen dan dat ons dat erg goed is bevallen, een land voor een heerlijke relaxte tijd waar je overal welkom bent en waar je zonder problemen je camper neer kunt zetten waar je maar wilt, geweldig!!

IMG_6999