SPANJE: ”NAAR DE COSTA DEL SOL” (week 1)

JANUARI 2013

IMG_9217Voor de zesde keer gaan we weer op zoek naar de zon, nog geen idee of het alleen aan de Spaanse Costa’s wordt of misschien ook wel in de Portugese Algarve, we zien wel waar we uitkomen. Voor onze volgers wordt het misschien wat saai om ons voor de zesde keer op onze zoektocht te volgen, maar wij gaan zeker weten weer genieten!! 
WOENSDAG 23 JANUARI

IMG_2324Zoals inmiddels bij onze volgers bekend rijden we altijd eerst naar Enschede omdat onze (schoon)vader op deze dag jarig is. Hij wordt vandaag 96 jaar, wat een leeftijd!!
Via Apeldoorn en Deventer rijden we door een winterslandschap naar Enschede, het afgelopen weekend is er aardig wat sneeuw gevallen, gelukkig zijn de wegen weer schoon.
De weersvooruitzichten zien er voor de komende dagen niet ongunstig uit, als de weermannen gelijk hebben krijgen we alleen te maken met bewolking en zal het droog blijven.


DONDERDAG 24 JANUARI

IMG_2325 Gisteravond nog naar de camperplek bij Henk Pen Caravans en Kampeerauto’s in Haaksbergen gereden, een prima overnachtingsplek met gratis Wifi en stroom, een pluim voor Henk Pen! Als we wakker worden en naar buiten kijken zien we hele kleine sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen, gelukkig is het voor we om half negen vertrekken, al weer voorbij. De rest van de dag is het overwegend bewolkt met temperaturen net onder het vriespunt, af en toe zien we ook stukken blauw en dan verwamd de zon de camper, heerlijk!

IMG_2338 We hebben besloten niet via Duitsland te rijden, hebben geen winterbanden en daar zijn ze in Duitsland nogal fel op bij winterse omstandigheden. We rijden daarom via Arnhem, Nijmegen en Breda naar België en langs Antwerpen, Brussel en Charleroi zakken we af naar Frankrijk. In België geldt vandaag en morgen een aangepaste snelheid, je mag niet harder dan 90km per uur i.v.m. SMOG en iedereen houdt zich daar netjes aan. Net als in Nederland ligt België ook onder een sneeuwdeken en de bomen zien wit van rijp en sneeuw, sfeertje!!

IMG_2339 Ook in Frankrijk nemen we zoveel mogelijk de doorgaande wegen, hebben geen zin om in de sneeuwprut terecht te komen en rijden via Charleville-Mézières en Reims verder naar het zuiden. We willen stoppen op de camperplek in St. Martin sur le Pre, eenmaal daar vinden we de camperplek op een grote parkeerplaats aan de doorgaande route en dat zijn nou net de plekken waar het meeste wordt ingebroken in campers en caravans. Hier willen we niet blijven en gaan op zoek naar een betere plek. Inmiddels is de sneeuw wel bijna verdwenen.

IMG_2341 Een klein uurtje verder, het is dan kwart over zes, stoppen we in Arcis-sur-Aube op het Place de la Maire, een plekje gevonden in Facile-en-Route, en daar voelen we ons een stuk prettiger. We staan er niet alleen, een half uurtje later komt een Belgische camper ons gezelschap houden. Als we op de kilometerteller kijken schrikken we wel een beetje, we hebben vandaag 615 kilometer gereden en dat is meer dan we gewend zijn!VRIJDAG 25 JANUARI

IMG_2345 Na weer een frisse nacht, de buitentemperatuur zakte naar min 6 graden, gaan we eerst naar de bakker voor een heerlijke knapperige baquette, de eerste deze reis, en een niet te versmaden verse croissant. Om half negen zijn we klaar voor de volgende etappe, buiten is het bewolkt en nevelig en dat blijft bijna de hele dag zo. Gisteren aan het eind van de middag kreeg de camper weer dezelfde kuren die we ook in Turkije hadden, honderden, zelfs duizenden kilometers geen problemen gehad en nu begon het weer en dat is niet prettig rijden.

IMG_2379 We gaan eerst op zoek naar een Fiat garage en komen terecht bij garage Froment in La Chapelle st. Luc, een van de voorstadjes van Troyes. De communicatie verloopt een beetje lastig, zij spreken geen Engels en wij geen Frans, maar we komen er wel uit en worden allervriendelijkst geholpen. Even in de wachtkamer en dan wordt de camper de garage ingereden. Een zeer ervaren monteur buigt zich over het probleem en een half uur later staat de camper gerepareerd weer buiten, en de rekening, nee hoor!!! Service van Fiat, geweldig!!!

IMG_2353 We kunnen met een gerust hart verder rijden en dat voelt goed.
In Auxerre stoppen we voor de lunch en dat is niet de eerste keer dat we daar stoppen, het is een mooie plek aan de rivier met uitzicht op de grote kathedraal. Weer verder rijden we via Never en Moulens naar een zonnig St. Pourcin sur Sioule, weer een plek waar we al eerder zijn geweest. Het is vier uur en vinden het genoeg. Het schoot niet zo erg op vandaag, het bezoekje aan de garage en de tweebaanswegen haalden de snelheid eruit. Wat maakt het uit, we hebben alle tijd van de wereld!


ZATERDAG 26 JANUARI

IMG_2358
Weer een koude nacht met temperaturen ver onder nul en buiten is de grond weer wit van de rijp. Gisteravond op internet gezien dat er vanochtend zware sneeuwval wordt voorspeld bij Clermont-Ferrand, we moeten wel die kant op, wordt het te gek dan zetten we de camper wel op een parkeerplaats en wachten af tot het beter wordt. Woensdag nog op Weer Online gekeken en het zou hier vandaag alleen maar bewolkt zijn. Zo zie je maar weer, de weersvoorspellingen van de heren/dames meteorologen zijn niet altijd betrouwbaar.

IMG_2359In Clermont-Ferrand sneeuwt het gelukkig nog niet, we zijn benieuwd of het op de hoger gelegen gedeelten even verderop ook zo is, best wel spannend! In 2012 hebben we daar wel sneeuw gehad, toen lag er op het hoogste punt sneeuw op beide rijbanen en ging de sneeuwschuiver zelfs voor ons uit. Al snel zien we de aankondiging dat de pas naar Montpellier wel open is maar we wel sneeuw kunnen verwachten, op bijna 600 meter hoogte begint het licht te sneeuwen en het gekke is dat de zon ook tussen de wolken door komt kijken.

IMG_2370 Hoe hoger we komen hoe dikker de vlokken worden en op 700 meter blijft hier en daar de sneeuw al liggen en dan opeens houdt het sneeuwen weer even op en komt de zon weer om de hoek gluren. Boven op de pas is het winters en aan de zuidkant is het een stuk witter, daar is veel meer sneeuw gevallen en ligt er op de rechterbaan nog een hoop prut. Sneeuwschuivers zijn druk bezig die prut naar de kant te werken. We zijn gelukkig niet in de voorspelde zware sneeuwval terecht gekomen.


IMG_2373 Via Millau en Bezier komen we steeds dichter bij het mooiere weer en dan bedoelen we ook echt mooier, de sneeuw is helemaal verdwenen, het is licht bewolkt, de zon schijnt en de wolken zijn wit in tegenstelling tot de grijze massa van vanochtend. De buitentemperatuur, die de afgelopen dagen niet boven het vriespunt uit kwam, staat nu al weer op negen graden boven nul, echt lekker!! We rijden door tot de plek in La Palme, er staat nog niemand en het voelt ook niet goed. We gaan snel verder en rijden naar Leucate Plage, daar weten we wel een prima plek.


ZONDAG 27 JANUARI 

Gisteren besloten deze keer niet zoveel als mogelijk langs de kust te gaan maar Linéa Recta naar Playa de Percelles te rijden, de plek die onder de camperaars bekend staat als “De Geitenwei”. Een aantal campervrienden zijn daar inmiddels al neergestreken en kijken er net als wij naar uit elkaar weer te ontmoeten. Het is daar al weken mooi weer en we hopen dat dat nog even zo zal blijven, daarvoor rijden we tenslotte zoveel kilometers.

IMG_2388 De lucht is vanochtend bijna helemaal blauw, de zon schijnt, het is nog wel fris buiten maar het beloofd een mooie dag te worden en om half negen staan we weer in de startblokken! Vandaag proberen we Benicasim te bereiken, ruim 500 kilomter zuidelijker. We rijden eerst naar het ons bekende tankstation net voor Perpignan, zoals alle jaren gaan we daar de camper wassen, na de rit door Frankrijk met z’n pekelwegen ziet de wagen er niet uit, hij is bijna zwart in plaats van wit! Na een klein haf uurtje staat Roxanne II weer heerlijk te glimmen!!

IMG_2389 Voor ons zien we de besneeuwde bergtoppen van de Pyreneeën, altijd weer een indrukwekkend gezicht. Dwars door Perpignan vervolgen we onze reis, het is zondagochtend en gelukkig nog erg rustig op straat, de meeste Fransen liggen nog in hun bed denken we. In Le Boulou nog even de voorlopig laatste Franse baguette gekocht en dan rijden we om 10.20 uur Spanje binnen, de blauwe lucht heeft het veld geruimd, we kijken nu tegen een wolkendek aan.


IMG_2400Zoals altijd laten we ook nu de Spaanse Peaje links liggen en nemen de alternatieve route (N-11) richting Barcelona. Ver voor Barcelona rijden we door diverse dorpjes en rond de middag wordt het toch wel steeds drukker. We willen een beetje opschieten en verruilen de N-11 die direct langs de Costa Brava gaat voor de C-32, we betalen eenmaal € 2,27 en eenmaal € 1,37 en zitten dan een stuk sneller dan gebruikelijk in Barcelona, daar nemen we de B-10 langs de haven en het vliegveld, rechts van de weg zien we de grootste begraafplaats van Barcelona.

IMG_2404 Na Barcelona nemen we nog een stukje C-32 (€ 6,42) en bij Sitges pakken we weer de tolvrije route de C-31, de N-340 en de A-7.  Voor we in Benicasim aankomen passeren we o.a. Tarragona, Cambrils, Peñiscola en Oropesa. Onderweg zien we de eerste amandelbomen bloeien en net voor Oropesa worden er ook weer volop van die lekkere sappige Appeltjes van Oranje aangeboden, de eerste 5 kg is weer binnen! De bewolking bleef de hele dag hangen en de temperatuur liep op naar 15 graden!! Het was heerlijk buiten, vandaag nog een trui aan, morgen een shirtje


MAANDAG 28 JANUARI

IMG_2406 Na een wat onrustige nacht vanwege de harde wind, de camper stond echt te dansen, zien we bij het opstaan een strak blauwe lucht, de temperatuur is vannacht gezakt naar “12 graden”, voor het eerst hebben we de kachel niet aangehad! Voor we vertrekken gaan we eerst de camper (gratis) verzorgen, toilet legen, schoonwater innemen en vuilwater lozen, dan kunnen we er weer een hele poos tegen, erg gemakkelijk als je dit soort verzorgingspunten weet.


Gisteren kwamen we tot de ontdekking dat we weer eens iets vergeten zijn en ook nog ergens iets hebben laten liggen, de wasemmers staan nog thuis en de deurmat ligt in Leucate Plage, hoe dom kun je zijn! Kijken of we vandaag de zaken op orde kunnen brengen. De plek waar we doorgaans gastanken (Perpignan) was gisteren (zondag) gesloten en in Spanje zijn we nog geen LPG station tegen gekomen, dat moeten we ook nog even regelen in Murcia of Cartagena. Genoeg te doen voor we aankomen op de “Geitenwei”.

IMG_2411 De kortste route (A-7, N-344 een voor ons nieuwe weg en de A-30) brengt ons vandaag via Valencia, het land van de sinaasappels naar Murcia. Het is een heerlijke dag, de zon schijnt de camper in, de truien kunnen uit en de shirtjes gaan aan!! Hier is de lente al begonnen! Zagen we gisteren af en toe een amandelboom in bloei, hier zien we het steeds vaker, hele boomgaarden kleuren roze, twijfelden we nog even of het al voorjaar was, hier weten we het zeker! De akkers zijn geploegd, de wijnranken gesnoeid, het land ligt er voorjaarsklaar bij.

IMG_2415 In Jumilla komen we langs de Aldi en vullen onze voorraad aan, gelukkig hebben ze hier ook ons favoriete Spaanse bruine brood!! We hadden ons er al op verheugd!
Net na Jumilla richting Murcia is tot de A-30 een splinternieuwe Autovía (A-33) aangelegd die het grootste gedeelte evenwijdig aan de N-344 loopt, hij staat zelfs nog niet op de doorgaande routekaart van de ANWB. IMG_2420 In Murcia gaan we op zoek naar het LPG station dat er zou moeten zijn. Al snel zijn we in de stad de weg kwijt, de navigatie weet het zelfs ook niet meer, het liefst zijn we er zo snel mogelijk weer uit, dan maar naar Cartagena voor LPG, een klein stukje om maar dan mis je wel de drukte van de stad. Om vijf voor half vier rijden we de “Geitenwei” op, worden hartelijk ontvangen en al snel staat de koffie op tafel en zit de Nederlandse enclave (Ede en Ineke, Jaap en Anneke, Johan en Aria en Jan en Marja) bij elkaar, geweldig elkaar weer te zien!

IMG_2426Het is vol op de “Geitenwei”, de meeste campers staan hier weken of zelfs maanden en er zijn weinig plekjes meer over, er is nog een klein plekje dicht bij een boom en bijna op het pad, daar parkeren we de camper voor één nacht, morgen gaan Johan en Aria en Jan en Marja weer verder, zij gaan deze reis naar Marokko, wij nemen dan hun plek in.
Om half acht zien we op TV dat Koningin Beatrix haar aftreden aankondigt, 30 april krijgen we een nieuw staatshoofd:
Koning Willem Alexander!! 


DINSDAG 29 JANUARI

IMG_2429 De afgelopen dagen hebben we bijna 2500 kilometer gereden (Istanboel is net zo ver, al lijkt dat gevoelsmatig veel verder), het is nu tijd om te ontspannen. We zwaaien Johan en Aria en Jan en Marja uit en verplaatsen onze camper naar een ruimere plek wat dichter bij de zee. Onze eerste dag in het zuidoosten van Spanje is een prachtige dag, de hele dag schijnt de zon en de korte broek kan aan, we hopen dat het de komende periode zo zal blijven en als dat zo is dan blijven we hier een poosje, tenslotte rijden we zover voor het mooie weer.

Lees verder week 2