2009 SPANJE/PORTUGAL "OP ZOEK NAAR DE ZON" (week 1)

Zaterdag 24 januari
Het is zover, we gaan weer op pad voor een grote trip. Om half elf is het huis opgeruimd, staat de camper startklaar en bij ons vertrek worden we uitgezwaaid door de buren, die de komende periode, samen met hun hond, onze bezittingen zullen verzorgen en ……………… verdedigen.
IMG_0518 Na een week met heel veel regen is het vandaag gelukkig droog. We rijden over de A1 naar het oosten van het land, eerst in Borne nog even familie begroeten en dan door naar het feestje in Enschede. Gisteren werd onze (schoon)vader 92 jaar en dat wordt vandaag met alle broers en zussen gevierd.
De camper parkeren we weer op de parkeerplaats van het verzorgingshuis, waar we, net als vorig jaar, ook nu weer zonder problemen kunnen overnachten.


Zondag 25 januari

Om 08.00 uur zijn we wakker en na het ontbijt, het is dan bijna 09.00 uur, vertrekken we en rijden via Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk naar het zuiden, en gaan, net als vorig jaar, "OP ZOEK NAAR DE ZON" in Spanje en Portugal.
IMG_5801 Was het gisteren de hele dag bewolkt, vandaag zien we een strak blauwe lucht en schijnt de zon, hopelijk een goed voorteken voor wat ons allemaal te wachten staat.
We zakken af via Borken, Wesel, Venlo, Maastricht, Luik, St. Vith (in de hoger gelegen delen van de Ardennen ligt nog een laagje sneeuw), Luxemburg en Metz. In
Millery aan de Moezel, het is dan inmiddels half vijf, vinden we het genoeg voor vandaag.Maandag 26 januari

IMG_5814 Vandaag moeten we de keuze maken welke route we door Frankrijk rijden. Vorig jaar zijn we door het oosten (Vogezen en de Jura) en via Lyon en Valance naar het zuiden gereden, nu kiezen we voor midden Frankrijk (Bourgogne en de Auvergne) via Clermont-Ferrand en Millau. Het is al weer een paar jaar geleden dat we in die streek geweest zijn.
IMG_5825 We vertrekken met helder weer maar in de loop van de ochtend wordt het miezerig en mistig en er is helaas niet zo veel van de omgeving te zien. ’s Middags wordt het gelukkig weer wat lichter, gaat de zon ook nog schijnen en kunnen we ook weer ‘ver’ kijken.
Aan het eind van de middag strijken we neer in
St Pourcain sur Sioule, een mooi plekje aan de rivier.Dinsdag 27 januari
IMG_5853 Na een iets minder koude nacht, het werd 3 graden, gaan we weer verder naar het zuiden. Bij Clemont-Ferrand gaan we de A75 op en die zullen we de komende bijna 300 kilometer blijven volgen. Niet erg interessant, maar het schiet wel lekker op. Dat hadden we gedacht. Het is een schitterende route door een afwisselend landschap en in het centraal massief, we rijden dan op een hoogte van ruim 1000 meter, sneeuwt het licht en is de hele omgeving aardig wit, een echt winters landschap.

IMG_5860 Bij Millau rijden we over de nieuwe tolbrug. Vijf jaar geleden hebben we vanuit het dal de werkzaamheden bekeken en ook op Discovery Channel diverse keren de bouw van deze enorme brug gezien. Met een lengte van 2,5 km en een hoogte van ….. (zoeken we op), behoorlijk indrukwekkend.
Vanochtend bij het vertrek was het zwaar bewolkt en miezerig maar eenmaal aan de zuidkant van het centraal massief en terug op zeeniveau, schijnt de zon en is het buiten al snel 10 graden.

IMG_5870 We rijden door tot Valras Plage, daar weten we een mooi plekje om te overnachten. We schrikken als we aankomen, er staat een hoogte barrière van 2 meter bij de ingang, erg jammer, dan maar op zoek naar een andere plek. Een paar honderd meter verder zien we aan de Boulevard Jean Daugu, op Plage Rive Gauch, een nieuwe plek weliswaar zonder verzorging, maar waar je van 1 oktober tot 1 april gratis gebruik van mag maken. Super, zouden ze in Nederland ook eens moeten regelen.

IMG_5876 Aan het eind van de middag hebben we sms-contact met Rob en Adrie Meurs die we ‘kennen’ via internet. We zijn een dag na elkaar vertrokken uit Nederland en hebben allebei aangegeven het leuk te vinden elkaar ergens onderweg te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Zij staan in Gruissan, 50 km verderop en we besluiten hen op te zoeken en er wordt, onder het genot van een glaasje, het nodige uitgewisseld.


Woensdag 28 januari
IMG_5883 Als we opstaan komt de zon net te voorschijn, we zien een mooi blauwe lucht, maar er waait een koude wind, binnen is het lekker warm. We rijden over de Route National verder naar het zuiden en om even voor half een rijden we Spanje binnen.
Vanaf hier volgen we de N11 langs Gerona en Mataró tot net voor Barcelona, daar nemen we de westelijke rondweg (B10) langs de haven en het vliegveld.IMG_5904 We gaan verder over de C31 en het is, zoals we in Spanje gewend zijn, weer even zoeken naar een plekje. Bijna overal staan bordjes met verboden voor campers maar uit ervaring weten we dat ze daar om deze tijd van het jaar meestal niet zo strak de hand aanhouden, je weet het nooit.
In Villanueva Y Geltrú zien we een grote parkeerplaats en we wagen het erop, samen met een Engelse camperaar, die we in het stadje tegenkwamen zetten we de campers op die plek. We zien wel hoe het uitpakt.

Donderdag 29 januari
IMG_5909 Vandaag gaan we eerst op zoek naar een wasplaats voor de camper, de achterkant is zwart van al het pekel dat zich er de afgelopen 1850 km op heeft genesteld. Nog in het dorp zien we bij de Blauwe Olifant onze kans en na een half uurtje is de camper weer om door een ringetje te halen.We vervolgen de route naar het zuiden over de C-31 en de N-340. In het begin van de middag komen we in de regio Valencia en dat is goed te zien aan de vele boomgaarden vol met sinaasappels en mandarijnen.

De lucht betrekt een beetje en we krijgen te maken met de eerste Spaanse plaag spettertjes, gelukkig blijft het daarbij.
IMG_5927 In Peníscola, bij de haven, moet een camperplaats zijn en die zoeken we op. Het is schitterend weer, de zon schijnt en het kwik loopt op tot 16 graden. We blijven hier lekker staan en gaan genieten.Na de lunch maken we een wandeling naar het dorpje rondom de vesting, een prachtig plaatsje met hele smalle straatjes die allemaal belegd zijn met kleine steentjes. Vanaf een uur of half vier komen in de haven de vissersboten binnen en is het een drukte van belang alle vis die gevangen is aan land te krijgen.

IMG_5915 Aan het eind van de middag fietsen we nog een stuk over de boulevard, kilometers lang zien we alleen maar hotels, appartementen en restaurantjes, je moet het maar leuk vinden.


Vrijdag 30 januari
IMG_5935 Vandaag maken we onze koffiestop in Burriana, op deze plek hebben we vorig jaar overnacht. Vervolgen rijden we eerst een stuk langs de kust en daarna gaan we de N-30 weer op.
Bij Sagunt gaan we de A-7 op en rijden met een boog om Valencia heen, iets verder in kilometers maar het schiet wel lekker op.
IMG_5939 Onder Valencia nemen we de N-332 en gaan op zoek naar een plekje om te lunchen, voor het eerst deze trip kunnen we buiten eten, acht poezen schuiven aan en genieten van de kruimels.
We gaan nog en klein stukje verder, de zon die vanochtend volop scheen is inmiddels achter de wolken verdwenen. Rond drie uur zetten we de camper in
Denia, 500 meter voor de haven aan de CV-730 staan meerdere campers op het strand en we gaan er bij staan.
Wandelend in de haven en zien daar, op een grote parkeerplaats waar veel verlichting is, ook een aantal campers staan, ondanks de verbodsboren wordt het kennelijk gedoogd.We vinden dit toch een betere plek om te overnachten dan op het donkere strand.

Lees verder week 2

Voor uitgebreid fotoverslag van deze reis klik
hier of ga naar Online Fotoalbum