RONDJE NOORWEGEN (tweede week)

Zaterdag 30 juni
We zijn nu een week onderweg en het lijkt er op dat we vandaag de eerste echte mooie dag hebben. De zon schijnt volop en we zien hééééél veel blauw. We gaan weer terug naar weg nr. 55 en volgen deze in westelijke richting naar Sogndal.
Onderweg stoppen we een paar keer om van de schitterende omgeving te genieten. Op de eerste stop komen we in gesprek met een Nederlands echtpaar die een reis geboekt heeft bij de ANWB.
Nu wordt ons duidelijk waarom we in deze omgeving zoveel Nederlandse auto’s tegenkomen.
Een uurtje later rijdt de volgende Nederlandse auto de parkeerplaats op en jawel, ze zijn met de zelfde ANWB reis in Noorwegen.

Simon komt nog even in actie als een wat oudere Noorse man zijn auto niet meer aan de praat krijgt. Simon kennende heeft hij wel iets om dat op te lossen. De starthulp wordt erbij gehaald en jawel, de auto doet het weer. De man vertrekt, maar na 500 meter stopt de auto er helemaal mee. De communicatie is moeizaam want deze man spreekt alleen Noors, maar gelukkig komt er iemand die Noors spreekt en de hulpdienst belt voor de gestrande automobilist.
Wij rijden weer verder en gaan in Hella met de boot naar Dragsvik (67 NOK) en nemen daar weg 13 naar Moskog.

Op de eerste bergkam vinden we een schitterende plek met een zeer wijds uitzicht. Hier willen we graag blijven staan, maar helaas er zijn zoveel muggen dat we besluiten verder te rijden en op zoek te gaan naar een andere overnachtingsplek en die vinden we in Rørvik. Al met al was het weer een prachtige dag met de heel veel oh’s en ah’s.

Zondag 1 juli
Het ziet er voor vandaag weer goed uit. De zon schijnt en het is om negen uur ‘s ochtends alweer heerlijk buiten.
We zitten nog steeds op weg 13 richting Moskog en nemen daarna de E39 naar Skei, hier zien we een prima plek voor een uitgebreide (wat tijd betreft) lunch, met een schitterend uitzicht op het Jølstravatnet.
Na de stop volgen we verder de E39 en nemen bij Anda de boot naar Lote (74 NOK). Bij Nordfjorddeid gaan we richting de kust, weg nr. 15. We rijden langs het Nordfjord, de zoveelste mooie route die we rijden. We komen uiteindelijk terecht in Måloy, een plaats die je via een 1,5 km lange brug binnen rijdt en daar hebben ze feest, kermis, braderie en optredens van lokale artiesten en natuurlijk gaan we even kijken.

Vandaag weer de nodige keren geprobeerd een goed Internet connect te krijgen, af en toe hadden we wel een very low connect maar dat is helaas niet genoeg om te Skypen of om de site bij te werken.
‘s Avonds genieten we nog een hele poos van het schitterende uitzicht op het Nordfjord en hopen dat er nog en paar dolfijnen komen buurten. Jammer, we hebben ze niet gezien.

Om een uur of tien, de zon is nog steeds niet onder, zoeken we een plekje voor de nacht. We rijden een stukje richting Ålesund en vinden al snel een goede plek en maken nog even een sfeer plaatje, het is dan ongeveer half elf en naar mate het later wordt kleurd de lucht zich steeds donkerder.Maandag 2 juli
We gaan vandaag via de 61 naar Ålesund. We moeten twee keer met de boot overvaren, één keer van Koparnes naar Årvik (74 NOK) en één keer van Hareid naar Sulesund (105 NOK)
Was het vanochtend nog bewolkt toen we opstonden, in de loop van de ochtend trok het open en werd het weer een mooie dag

Bij de Parkeerplaats net voorbij Årvik maken we een koffie stop en hebben een verschrikkelijk mooi uitzicht, op diverse eilandjes en de Noorse zee. Je wordt er stil van en kunt er bijna niet wegkomen.
Ook dit is weer een hele mooie route. We raken langzaam maar zeker gewend aan de mooie Noorse natuur, maar genieten er nog steeds volop van.
Gisteren reden we langs het Nordfjord, een mooie route, maar de route die we vandaag gereden hebben vinden nog mooier, afwisselender en zeker aan te bevelen.


In Ålesund was het even zoeken naar de officiële camperplek, die we niet direct konden vinden. Uiteindelijk komen we terecht op een parkeerplaats ergens aan het eind van één van de eilandjes bij het Akvarium. We horen hier dat de camperplaats in de stad 160 NOK per nacht kost en daar waar we nu staan is het gratis.
We gaan even kijken in het Akvarium en het is best leuk te zien welke vissen hier voor de kust rond zwemmen.
Even later zien we cruiseschip voorbij varen die vanuit het fjord richting Alesund vaart.

We zien in de omgeving een fietspad en pakken, voor het eerst deze vakantie, de fietsen van de camper en maken een rondje in de directe omgeving eens even kijken of we het fietsen niet verleerd zijn.
Dinsdag 3 juli
We rijden eerst naar de Lidl, als Nederlanders willen we zo goedkoop mogelijk boodschappen doen. Als klant van de Lidl mag je drie uur gratis op het parkeerterrein blijven staan.


We pakken de fiets en rijden naar centrum van de stad. In 1904 werd het centrum door een grote brand verwoest en met Europese steun werd het in drie jaar tijd herbouwd in de heersende art-nouveaustijl, de moeite waard om er eens rond te kijken.


In het centrum zien we borden van de officiële camperplek en daar kun je voor 1,60 NOK een uur parkeren. Je staat hier direct aan het water en Simon wil graag even vissen, we verplaatsen de camper en gaan een paar uur aan het water staan. Met het vissen wil het niet zo vlotten, de vissen zijn slimmer en gaan er met het kunstvisje vandoor.
Rond drie uur vervolgen we onze route en rijden over de E39 in oostelijke richting. Bij Svorta gaan we de 661 op, een aardige route langs het Romsdalsfjord. We komen uit bij Vestnes en daar zien we een goede overnachtingsplek, aan het water, hoe kan het anders en dicht bij het dorp.

Woensdag 4 juli
Afgelopen nacht was het een ‘beetje’ onrustig. Een aantal overjarige pubers vonden het een aardige bezigheid toeristen uit hun slaap te houden. Tot drie uur ’s nachts af en toe brullende motoren en keiharde muziek. We hebben ons niet weg laten pesten, maar komen hier zeker niet meer terug.
Het aangename van dit stadje was wel dat we gisteravond weer een Internet connect hadden, dus Skypen met kids en kleinkids en de site weer updaten, was een leuke bezigheid.

We rijden verder langs het Romsdalsfjord tot Åndelsnes en daar gaan we weer naar het Noorden. Bij Åfernes gaan we de 660 op en net voorbij Mittet, aan het Langfjord, zien we een leuke plek met alweer een schitterend uitzicht zoals we dat vaker tegen gekomen zijn deze reis. Je raakt er nooit op uitgekeken.


Donderdag 5 juli
We hebben besloten niet nog verder naar het noorden te trekken. We willen graag nog meer van het midden zien; Borgund, Aurland, Bergen etc. en ook willen we nog graag iets van Zuid Noorwegen zien; Stavanger, het Setesdal, het Telemarkkanaal enz.
We nemen vandaag weg 63 de zgn. “Goudenroute". Het eerste stuk naar het zuiden van Åndelsnes naar Valldalen heet de “Trollstigveien” of in het Nederlands het “Trollenpad” en telt maar liefst 11 haarspeldbochten.
Je ziet onderweg twee schitterende watervallen, de Stigfossen en de Tverrdalsfossen.

Eenmaal boven zien we, als we op het uitzichtpunt staan, dat ergens halverwege de haarspeldbochten een bus staat die pech heeft. De hele weg wordt geblokkeerd er kan zelfs geen motor meer langs. Diverse automobilisten die in de gaten hebben wat er aan de hand is draaien de auto of camper en gaan weer terug.

Na de lunch rijden we verder en zien tientallen watervalletjes en bergstromen, maar één bergstroom springt er uit, die bij Gudbrandsjuvet, deze stort tientallen meters naar beneden en perst zich door een smalle kloof, spectaculair om te zien.

Bijna bij Valldalen komen we door een streek waar enorm veel aardbeien gekweekt worden. Je ziet langs de weg diverse stalletjes waar heerlijke zoete aardbeien, vers van het land, worden verkocht. We kunnen het niet langer aanzien en kopen een bakje voor 30 NOK bij één van de kinderen die langs de weg zit.

In Valldalen ontdekken we dat je ook met een mini-cruise naar Geiranger kunt, het is een tocht van ongeveer twee uur en een kwartier en je vaart over het Tafjord, het Nordalsfjord, het Sunnylvsfjord en uiteindelijk kom je uit in het Geirangerfjord. We zien dat wel zitten. Nu de bergen eens vanaf het water bekijken.
Het Geirangerfjord is een modelfjord met helder groen water en overal tegen de hellingen zie je boerderijen en woeste watervallen. Het fjord staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO en het is bijzonder imposant om langs de enorme bergmassieven te varen.

Vanaf Geiranger gaan we verder op de “Goudenroute” en passeren de Flydalsjuvet, een overhangende klif met een grandioos uitzicht over het Geirangerfjord en de omringende bergen en natuurlijk gaan we even kijken.

De weg met diverse haarspeldbochten brengt ons steeds hoger de bergen in. Aan het eind van de weg zien we een parkeerplaats waar we de camper neerzetten om te overnachten. Er staan er al 4 en we sluiten ons aan.

EEN ONVERGETELIJKE DAG!

Vrijdag 6 juli
We beginnen de dag met een beschuitje aardbeien, echt heerlijk! De zon schijnt alweer volop, we zijn nu 11 dagen in Noorwegen en hebben gelukkig alleen nog maar mooi weer gehad, half bewolkt, en tussen de 20 en 23 graden schatten we.
Vandaag volgen we weg 15 naar Lom, kijken onderweg bij de Pollvoss waterval en bij de even verderop gelegen stuw. We gaan weer verder en nemen na Lom weg 51 richting Fagernes.
Bij de eerste mooie plek die we tegenkomen, bij een heel klein stuwmeertje, stoppen we, lunchen en genieten de rest van de dag van het mooie weer. Gisteren zoveel gereden en zoveel gezien, we doen het vandaag even lekker rustig aan.

Lees verder (week 3)

Meer foto's op "Online Fotoalbum"