2015: NAJAARSTRIP NAAR DE ‘COSTA VERDE’ (week 1)

 
Schermafbeelding 2015-07-28 om 14.58.40 Waren we er heel lang van overtuigd dat de volgende langere reis ons naar Griekenland zou brengen, nu hebben we kompleet andere plannen en gaan de Griekenland plannen een jaartje de kast in! Lang Leve de vrijheid van het Camperleven!
Onze wens een keer het noordwesten van Spanje te verkennen met o.a. het Nationale Park ‘Picos de Europa’ en natuurlijk ook ‘Santiago de Compostella’ gaat het deze keer worden!
Binnenkort zijn we weer te volgen.ZATERDAG 15 AUGUSTUS

Vandaag eerst de zooi van ons verjaardagsfeest van gisteren opruimen en dan is het de hoogste tijd om weer op pad te gaan, aan het begin van de middag is het zover en rijden we de dam af. We zetten koers richting Zeeland waar onze jongste zoon met zijn gezin op vakantie is en hebben kleinzoon Tim als verstekeling aan boord, hij gaat een paar nachtjes logeren bij neef Thijn en zo te horen heeft hij er zin in. De eerste nacht brengen we door op de camperplaats in Maassluis, een mooie plek aan de Nieuwe Waterweg en krijgen ’s avonds Johan en Aria op de koffie!


ZONDAG 16 AUGUSTUS

Verder richting Zeeland, dinsdag een afspraakje gemaakt met Jos en Irene (camperkennissen die in Ouddorp wonen) toen we ons realiseerden dat we bijna bij hen door de achtertuin reden! We vallen met de neus in het ‘gebak’, Jos is vandaag jarig, de eerste visite is nog niet gearriveerd en we hebben even tijd om bij te kletsen. Als de eerste visite binnen waait gaan wij op weg naar camping ‘De Schotsman’ in Kamperland, zetten de camper eerst even op de dagrecreatie en brengen hem vanavond wel naar de camperplaats even verderop.


MAANDAG 17 AUGUSTUS

Gisteren een heerlijke dag gehad op de camping en voor we verder gaan ontbijten we eerst nog met z’n allen, het was fijn om elkaar nog even te zien voordat we weer voor langere tijd op reis gaan. Om tien uur starten we de camper, worden liefdevol uitgezwaaid en gaan nu echt op weg naar de ‘Costa Verde’, geen idee wanneer we daar aankomen, het loopt zo als het loopt, daar heb je tenslotte een camper voor. Via Middelburg rijden we naar Terneuzen en voor € 7,45 rijden we door de Scheldetunnel richting België.

Hadden we gisteren een mooie zonnige dag, vandaag begint de dag met regen. Als we vertrekken regent het inmiddels niet meer maar is het nog wel zwaar bewolkt, een prima rijdag buiten is het toch triest! Via Gent en Kortrijk rijden we naar het zuiden en om tien voor twaalf rijden we Frankrijk binnen, het schiet lekker op! We rijden dwars door Lille en een poosje later is het lunchtijd. 
Het weer werkt nog niet erg mee, het is weer nat buiten en na de lunch rijden we verder op zoek naar mooier weer en een goede plek voor onze eerste buitenlandse stop deze reis, we hebben er een paar op ons lijstje staan en gaan bekijken welke plek ons bevalt. Via Arras en Amiens komen we om kwart over vier terecht op de camperplaats in Beauvais en we zijn de eerste camper. Een prima overnachtingsplek met op de NKC App een waardering van 7,5 en dat is best hoog als je bedenkt dat er altijd mensen zijn die iets te klagen hebben en een laag cijfer geven.

De route voerde ons door het mooie lichtglooiende Picardie met slaperige kleine dorpjes en daaromheen heel veel landbouw met o.a. knollen, aardappels, maïs en vooral veel graansoorten die inmiddels al in rollen op het veld liggen. We kwamen langs diverse indrukwekkende ere-begraafplaatsen uit de eerste wereldoorlog. Hoe zuidelijker hoe meer de lucht veranderde, de grauwe grijze wolken veranderden van kleurstelling van heel licht tot diverse grijstinten, het werd steeds lichter buiten en zelfs heel af en toe kwam de zon even om het hoekje kijken.

Uit onze reisgids:
Beauvais, dat zwaar werd gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, is nu een moderne stad met één gigantisch pronkstuk, de Chatédrale St-Piere die hoog boven de stad uitsteekt. Het is de kroon op de grenzeloze ambitie waarmee gotische kathedralen werden gebouwd, het bouwwerk waarmee werd gestart in 1227 moest hoger worden dan al zijn voorgangers! Oorlogen en gebrek aan kapitaal hadden tot gevolg dat de dwarsbeuk pas in 1550 afkwam. Heel opmerkelijk is de astronomische klok met zonnewijzer en mechanische poppen.


DINSDAG 18 AUGUSTUS

Gisteravond was het nog prachtig buiten en scheen de zon volop. We hebben de nacht niet alleen doorgebracht, in de loop van de avond ‘stroomde’ de camperplaats bijna vol, we stonden met elf campers en daartussen twee kleine tentjes, in Frankrijk doen ze niet zo moeilijk, dat moet je in Nederland eens proberen!  Om kwart over negen zijn we weer klaar voor de volgende etappe, hebben de camper waar nodig geleegd en gevuld op de gratis verzorgingsplek en gaan op pad, jammer dat de zon vanochtend achter de wolken verstopt zit.

We willen via Dreux richting Chartres rijden maar de navigatie stuurt ons over zulke smalle en slechte landweggetjes dat we besluiten de route om te gooien en via Méru en westelijk langs Parijs naar Chartres rijden.
Rond half twaalf worden binnen het kwartier de grijze gordijnen boven ons opengetrokken en is het overwegend blauw met witte stapelwolken, de zon schijnt, verrukkelijk!Even na één uur zijn we op de camperplaats in Bonneval, de eerste plek na Chartres die op ons overzichtje staat, we gaan er in iedere geval lunchen en bekijken ter plekke of we nog verder rijden of er blijven. Het is mooie ruime plek met weer een hoge score op de NKC App en deze keer alleen maar positieve reacties. Een gedeelte van de parkeerplaats is de hele dag afgesloten en we zijn benieuwd wat er gaat gebeuren, we bijven voorlopig nog even hier en weten inmiddels dat kinderen er de hele dag gratis spelletjes kunnen doen.

Achter ons is de oude abdij waarin nu een psychiatrisch ziekenhuis is gevestigd en aan de overkant van de weg is een riviertje, waar je bootjes kunt huren waarmee je een rondje om de binnenstad van Bonneval kunt varen. Het mooie plaatsje, dat ook wel kleine Venetië wordt genoemd, heeft nog oude stadsmuren en een paar mooie oude gebouwen. Elk uur rijdt er een toeristentreintje rond en als we in de loop van de middag een rondje willen varen kan dat niet, alle bootjes zijn voor de rest van de dag gereserveerd! 


Nadat we een rondje door het dorp hebben gelopen en de ‘Église Notre Dame’ van binnen hebben bekeken gaan we terug naar de camper en bedenken ad hoc dat we nog een stukje verder gaan. We rijden door tot Châteaudun en vinden daar onderaan ‘Le Château du bâtard d’Orlaéns’ weer een prima plek en staan dichtbij de Loire. Als je de trappen aan de overkant van de weg naar boven volgt kom je vanzelf een toeristische wandelroute tegen die je alle mooie plekjes van het stadje laat zien.
‘s Avonds staat het Château vol in de schijnwerpers!WOENSDAG 19 AUGUSTUS

We zijn vroeg wakker, de zon is er al vroeg bij, heerlijk! Châteaudun heeft een prima overnachtingsplaats met goede service mogelijkheden maar is voor ons geen plek om te blijven staan, als we ergens een dag of langer willen blijven staan, staan we het liefst op een plek waar ook de stoelen bij de camper naar buiten kunnen, hier kan dat in ieder geval niet want we staan dicht op elkaar in de parkeervakken. Wel heel prettig dat Châteaudun de mogelijkheid tot overnachten aanbiedt.


We gaan weer op pad en rijden via Tours en Poitiers verder naar het zuiden. De streek is behoorlijk vlak en niet erg spectaculair, het mooie is de blauwe lucht en de grote velden met zonnebloemen, de meesten bloemen zijn al bijna uitgebloeid en laten hun kopjes hangen maar toch zijn er ook nog een flink aantal die nog met hun koppen richting de zon staan.
In Châtellerault doen we boodschappen bij de Lidl, eigenlijk zijn we op zoek naar een Aldi voor in ieder geval vijgenjam en dikke keukenrollen, maar die hebben we nog steeds niet gezien. 

Zo’n 10 kilometer voor Poitiers, in de buurt van ‘Futuroscoop’, zien we de eerste Franse Aldi, dat wordt stoppen en inslaan!! Na Poitiers rijden we naar Londigny en gaan daar kijken op de camperplek. We moeten wel een stukje door het binnenland, over smalle boerenweggetjes, sommige stukken net iets breder dan een camper, het is maar goed dat we niemand tegenkomen. Op zich een mooie plek zelfs met weer een gratis verzorgingsplek, maar overal sta je onder de bomen, een beetje schaduw is wel fijn maar alleen schaduw willen we ook niet.

We rijden verder en gaan kijken in Verteuil-sur-Charante, de volgende plek op de NKC App en deze krijgt wel een hele hoge score, een 8.6 en dat is dik verdient, het is een mooie plek aan de rand van een parkje. Als je het park inloopt en over het bruggetje gaat sta je zo in het centrum van het dorp. Als ik rond kijk komt me alles heel bekend voor en ik ga op zoek in mijn archief of we hier al eerder geweest zijn. Er is niets mis met mijn geheugen, in 2012 hebben we hier twee nachten gestaan!  


We doen hetzelfde als drie jaar geleden, we genieten eerst een paar uur van het mooie weer en lopen dan het parkje door en komen uit in het leuke dorp met z’n smalle straatjes en kleine winkeltjes. Als je eenmaal in het dorpje loopt weet je nog precies waar alles te vinden is, o.a. het uitzichtpunt achter hoog boven de grote kerk en natuurlijk de watermolen. Een slager, een bakker en een kleine supermarkt voorzien in de eerste levensbehoeften en boven alles uit het statige kasteel. DONDERDAG 20 AUGUSTUS

Weer een stralende dag, eerst naar de boulangerie voor een knapperige pain, altijd lekker! Na het ontbijt de camper weer verzorgen, ook hier is alles weer gratis, en dan weer On Tour! Zijn benieuwd wat deze dag ons weer brengt! Langs Angoulême en Bordeaux rijden we naar het zuiden. De A10 vanaf Bordeaux naar het zuiden, laten we links liggen, het is nu een Peage en zoals onze volgers weten, die mijden we altijd! Na Bordeaux rijden we richting Arcachon en gaan vanaf daar zo dicht mogelijk langs de kust naar beneden (D218), voor ons een nieuwe route! 

We komen niet toe aan de D218, hebben vanaf Bordeaux alleen maar file en hebben ruim een uur vertraging! In Arcachan gaan we naar de camperplek, een prima plek, weliswaar dicht langs de straat maar met tussen de bomen door uitzicht op het strand en het ‘Bassin d’Arcachon’, we gaan eerst maar eens lunchen, onze maag knort, het is inmiddels twee uur geweest!
Het duurt even voor we een plekje hebben, het is erg druk met dagjes mensen, staan een uurtje dubbel geparkeerd en dan vertrekt er een canmper en hebben wij een reguliere plek. 

De stoelen gaan naar buiten en we zitten achter de camper in de schaduw van de bomen, er staat een windje en het is heerlijk. Uiteraard lopen we ook nog even naar het strand waar het erg druk is en behoorlijk vol ligt met verbande mensen en vol staat met parasols!
De natuurlijke schoonheid van het beschermde ‘Bassin dÁrcachon’ is beroemd, evenals de stranden en de oesters, een ideaal gebied voor de vakantieganger en die zie je hier dan ook overal!VRIJDAG 21 AUGUSTUS

We blijven nog dag in Arcachon, het prachtig weer en daar gaan we van genieten. We gaan met de fiets op pad, plm. 500 meter naar het zuiden kun je het fietspad op dat langs de kust loopt. We gaan richting het stadje, alle straten richting het strand staan al vol met auto’s, het gevolg, heel veel mensen die in de zon liggen te bakken. Het is een mooie route zo langs de kust, overal varen  bootjes, er is een speciale steiger voor de vissers, er draait een mooie ouderwetse draaimolen, er zijn zandsculpturen en een walvisstaart die permanent boven het water uitsteekt.

En vooral niet vergeten de speciale boottochten die worden aangeboden, de mensen staan in de rij voor een ticket! In het centrum van het stadje is een braderie, bijna alle winkelstraten staan vol en ondanks dat het om elf uur al hartstikke warm is, is het ook daar hartstikke drukl!
De badplaats Arcachon werd in 1845 gesticht. De populariteit nam snel toe en eind 19de, begin 20ste eeuw werden smaakvolle villa’s gebouwd, een beetje in de stijl van Villa Kakelbont van  Pippi Langkous1

Tegen de middag zijn we weer terug bij de camper, gaan eerst een afkoelen in de schaduw en een broodje eten en dan gaan we een poosje naar het strand, zoeken een plekje in de schaduw en gaan af en toe een kwartiertje in de zon liggen en natuurlijk gaan we afkoelen de zee! Ons strandbezoek eindigt merkwaardig! We zitten relaxed onder een dennenboom en opeens valt er een grote dennenappel bovenop Simons hoofd, het bloed  loopt over zijn gezicht. Gelukkig heeft de mevrouw die achter ons zit tissues voor ons en adviseert ons naar de Resque te gaan. 

Zo gezegd zo gedaan, de mevrouw past op onze spullen en wij lopen naar de Resque. Ook dat is een verhaal op zich, niemand spreekt er Engels, er wordt een lifequard gebeld en ook zij heeft moeite om in het Engels vragen te stellen en de communicatie is derhalve abominabel, een slechte zaak in zo’n toeristisch gebied! De wond wordt schoongemaakt en verzorgd en het blijkt een klein winkelhaakje te zijn van ongeveer een centimeter en gelukkig niet zo diep, we gaan terug naar de campe! Op de foto de boosdoener, je zal er maar net onder zitten!!


Van De Glind naar Arcachon 1221 kilometer

Schermafbeelding 2015-08-22 om 08.23.19 

Lees verder week 2