Rondje Frankrijk, zomer 2005 (derde week)

Donderdag 1 september
Gistermiddag om vijf uur weer vertrokken. We hadden het wel gezien aan de Middellandse Zee, we hebben het er goed gehad maar uiteindelijk moeten we toch eind volgende week weer thuis zijn en we hebben geen zin in twee of drie dagen naar huis te karren.
Afgelopen nacht in Villeneuve les Béziers aan het Canal du Midi gestaan en vanochtend via Mazamet en Albi, overigens een prachtige route, naar St. Just sur Viaur gereden.


Na het gebruikelijke zoeken en de weg vragen in het Frans, hebben we het gevonden. Een heerlijk rustig plekje aan de Viaur met een speelplaats voor de kinderen en een grote Jeules des Boule baan voor de groteren. Kijken of er vanmiddag of vanavond nog gebruik van wordt gemaakt.

Vrijdag 2 september
Gisteren niemand gezien op Aire de Loisirs. Als we wakker worden staan we in de wolken. Na het onbijt proberen we de omgeving op de fiets te verkennen maar dat wordt lastig omdat we geen zin hebben ons buiten adem te fietsen, maar omdat we nog in de bergen zitten hebben de wegen een aardig stijgingspercentage. Na een tochtje van 10km. zijn we weer terug. Onderweg hebben we nog wel een paar mooie paddestoelen gezien.

De zon is inmiddels gaan schijnen, het wordt een zeer warme dag (31,9 graden in de schaduw). Het beste wat je kunt doen is een boek pakken en lezen of proberen een visje te verschalken in de rivier. Simon vangt er vijf met een totale lengte van ongeveer 20 centimeter, te klein om onze magen mee te vullen. We moeten dus maar weer iets anders verzinnen.

Zaterdag 3 september
We liggen nog in bed als we besluiten vandaag verder te gaan. Opstaan, camper verzorgen en vertrekken en onderweg een baquette kopen voor het ontbijt, want we hebben niets meer op voorraad, behalve crackers maar die hebben we gisteren ook al als ontbijt gegeten. De lunch bestond toen uit afbakbroodjes die we hadden meegenomen, want in geen velden of wegen is er een boulangerie te bekennen.
We rijden via Rodez, Espalon, de Gorges du Lot, Aurillac en via een kronkelige D73 naar Plan d’Eau du Beal des Rosiers dichtbij Messeix. Hier is camperplaats voor zo’n 50 campers.

Als we aankomen is er geen camper te zien en er komen er ook niet meer. ’s Avonds gezwommen in het meertje en daarna gedouched, tot mijn verbazing was het een warme douche en daar hebben we uiteraard lekker gebruik van gemaakt.


Zondag 4 september
We gaan weer verder en gaan naar de camperplaats aan het Plan d’Eau d’Anchald in Bromont Lamothe op, ongeveer 50 km naar het noorden. Misschien is het daar ietsjes drukker en komen er voor de nacht nog wat campers bij.
Het wordt een prachtige dag, volgens ons de warmste die we tot nu toe gehad hebben, het wordt rond de 34 graden. Overdag is het er gezellig druk met dagjes mensen en ’s avonds blijven we staan met drie campers. Twee op de parkeerplaats en één in de berm van de weg.Maandag 5 september
Onweer en regen als we in bed liggen. Voor we vertrekken gaan we eerst nog even bij de stuw kijken. We gaan naar Vichy, volgens de légende van de routekaart een zeer bezienswaardige plaats. Wij vonden er niet veel aan, één gebouw vonden we wel mooi, maar verder……….. we zijn dan ook geen stadsmensen.
We gaan weer verder en rijden naar Saint Georges sur Moulon, net boven Bourges. De plek daar is helaas gesloten, er is nog een klein plek achter de Sani-zuil, maar dat vinden we niks.
We rijden door naar Menetou-Salon en vinden een aardige plek, met Sanizuil, achter de kerk, na drie rondjes om de kerk, besluiten we hier te overnachten.

Dinsdag 6 september
We worden wakker en het is buiten grauw en het regent. We gaan vandaag kilometers maken want lekker buiten iets doen is niet aan de orde. We rijden door Fontainebleau en zien dat het, zoals de routekaart al aan geeft, een zeer bezienswaardige plaats is.
Helaas hebben we vandaag geen tijd dit beter te bekijken, maar een volgende keer als we weer in de buurt zijn, doen we dat zeker.
Aan het begin van de middag wordt het weer beter en we kunnen zowaar buiten lunchen, we doen dit in Melun en zitten even lekker, aan de Seine, in de zon.

Na ruim 400km komen we aan in Catillon sur Sambre en de officiële camperplaats is helaas vol.

Een vriendelijke dame wijst ons de weg naar een andere, in onze ogen, mooiere plek aan de overkant van het kanaal, waar je ook mag overnachten maar waar verder geen faciliteiten zijn. Na een half uurtje komt een Engelse campenaar naast ons staan. Het is inmiddels lekker weer en we kunnen nog een poosje buiten zitten. De verwachtingen voor morgen zien er gunstig uit en als dat ook zo is blijven we lekker een dagje staan.


Woensdag 7 september
Het weer is vandaag schitterend dus we blijven nog een dag staan. Omdat we aan het kanaal staan wil Simon graag vissen. We pakken de fiets en gaan op zoek naar een zaak die dagvergunningen verkoopt. Eerst naar het postkantoor, de meiden die daar werken begrijpen er niet veel van en raden ons aan naar La Greise, een naburig dorp, te gaan en daar verder te vragen naar een Carte de Prische. Later zal blijken dat ze er inderdaad niets van hebben gesnapt want een Carte de Prische blijkt een routekaart van de omgeving te zijn. We moeten een Permis de Pêche hebben. Na nog wat navraag bij de echte vissers verwijzen deze ons naar een Le Cateu-Cambrésis want in het andere dorp zijn de winkels op woensdag gesloten. We zien dat het 8 km verderop is en besluiten te gaan. Heuvel op en heuvel af, in deze glooiende omgeving, vergt veel van ons uithoudingsvermogen.
Als we bij de betreffende winkel komen blijkt de eerdere vergissing en een Permis de Pêche verkopen ze niet. Een vriendelijke Franse dame die Engels spreekt weet wel een zaak waar je ze wel kunt kopen. Zij rijdt voor ons uit in de auto, wij er op de fiets achteraan, en brengt ons bij een zaak waar ze hengels en andere attributen verkopen die met het vissen te maken hebben.
Daar blijkt dat je in deze omgeving geen dagkaarten kunt kopen en dat ze alleen jaarkaarten à € 75,00 verkopen. Dat vinden we te gek voor een paar uurtjes vissen. We gaan dus met lege handen terug.
Terug bij de camper gooit Simon toch een hengeltje uit, maar de vissen hebben geen zin om in de maden te bijten, er wordt dus niets gevangen. In de loop van de middag ontstaan er, in onze ogen, Hollandse luchten.
Donderdag 8 september
Voor vertrek eerst nog de laatste baquette, en uiteraard croissantjes, gehaald bij de Boulangerie in het dorp. Na het ontbijt, het is dan bijna half negen, vertrekken we voor de laatste etappe van ongeveer 350km naar huis.
Even voor half tien rijden we België binnen en na de koffie, met een overheerlijke Franse croissant, komen we om kwart voor twaalf weer op Nederlandse bodem.

Na 22 dagen en iets meer dan 3800km zijn we om vier uur weer THUIS.


Meer foto's op "Online Fotoalbum"

1 opmerking:

Ina zei

Mooi reisverslag ,dat geldt ook voor de foto's! Leuk om dit te lezen! Hier zal ik zeker wat leuke tips uit kunnen halen! Ga zo door!!
Groetjes, Ina