DUITSLAND: WESER, HARZ EN LÜNENBURGER HEIDE (deel 1)


DINSDAG 12 MEI

800px-Weser-bei-PolleWe gaan er ‘even’ tussenuit, het kriebelt weer! Nadat we terug kwamen van onze ‘Achtste wintertrip naar zonniger oorden’ deze weken al in de agenda geblokt anders loopt het vol voor je er erg in hebt en zijn er geen mogelijkheden om te ontsnappen!
De weersverwachtingen voor de komende weken zijn niet echt geweldig, waar je ook kijkt, Normandië, noord Frankrijk of de bovenste helft van Duitsland, het is overal hetzelfde. We willen deze keer niet zo ver en houden vast aan ons eerste plan.

Om kwart voor tien zetten we koers richting Duitsland, willen fietsen langs de ‘Weser’, toeren door de ‘Harz’ en misschien gaan we ook nog wel naar de Lünenburger Heide waar Simon een gedeelte van zijn diensttijd heeft doorgebracht.
We rijden van West naar Oost over de A1 en voor we bij de grensovergang ‘De Lutte’ zijn, passeren we o.a. Apeldoorn, Deventer en Hengelo. In Duitsland rijden we via Reine naar de camperplaats Riesenbeck in Hörstel aan het ‘Dortmund-Ems-Kanal’.

Op de autoban in Duitsland zijn we getuige van een achtervolging. Een donker gekleurde Nederlander wordt door de politie gesommeerd te stoppen maar lapt dat aan zijn laars en gaat er als een haas vandoor links en rechts auto’s inhalend, hij zal wel een slecht geweten hebben! Natuurlijk ben ik te laat om er een foto van te maken! Jammer genoeg zien we niet meer hoe en of ze hem te pakken krijgen.

Er staan al  bijna twintig campers als we de plek in Hörstel oprijden maar gelukkig zijn er nog een paar plekjes vrij en kunnen we nog uitzoeken. Inmiddels breekt de zon steeds vaker door het wolkendek en nadat we de camper geïnstalleerd hebben gaan de stoelen naar buiten en met uitzicht op het kanaal, waar regelmatig boten voorbij varen, is het genieten. In de loop van de middag verdwijnt de zon weer en lopen we naar het winkelcentrum met o.a. een Aldi en een Edeka. Even onder de brug door, eerste straatje links en je bent er bijna!


WOENSDAG 13 MEI 

Het is niets lekkerder dan wakker te worden van de zon die de camper inschijnt. Het is strak blauw en in geen velden of wegen een wolkje te bekennen, zo zien we het graag!
We willen vandaag de omgeving op de fiets gaan verkennen. Van de buren hoorden we dat je op het gemeentehuis fietsroutes kunt krijgen, dus eerst maar even op de fiets het gemeentehuis op gezocht. Na de koffie, we hebben dan inmiddels onze route bepaald, stappen we op de fiets en hebben besloten zo dicht mogelijk bij het kanaal te blijven.

We gaan eerst in noordelijke richting en komen na ruim zes kilometer bij de ‘Grosse Schleuse Bevergern’ gebouwd in 1974. De sluis is 194 meter lang, 11,50 meter breed en heeft een hoogte verschil van 3,60 meter en dat is best heel veel, elke keer wordt er 8.700 m3 water verplaatst. Altijd leuk om even te kijken hoe de schepen ‘geschud’ worden. Op de terugweg fietsen we nog een eind langs het kanaal in zuidelijke richting en aan het begin van de middag zijn we terug bij de camper. De rest van de dag  zitten we buiten, afwisselend in de zon en in de schaduw!


DONDERDAG 14 MEI

De smit en zijn knecht in Riesenbeck zijn r maar druk meeHet is een beetje grauw buiten en behoorlijk fris, 14 graden, geen weer om buiten te zitten, wel is het goed wandel en fiets weer. Gisteren hebben we de omgeving op de fiets verkend, vandaag lopen we een rondje door het dorp, het is erg rustig, alles is gesloten omdat het Hemelvaartsdag is en er is bijna niemand op straat, er is weinig sfeer. We staan even te kijken bij de smit die samen met zijn knecht ‘druk’ aan het werk is.
Gelukkig klaart het na de middag op en kunnen we nog een paar uur buiten zitten.


VRIJDAG 15 MEI

Het ziet er weer geweldig uit buiten, mooi weer om een stukje verder Duitsland in te trekken. We gaan eerst even verzorgen bij het tankstation in het dorp, gooien de tank gelijk even vol en dan gaan we richting Tecklenburg. Toen we nog heel jong waren en verkering hadden gingen we vanuit Enschede een dagje naar Tecklenburg en zagen daar voor het eerst vakwerkhuizen, we zullen ze dit uitstapje nog vaak tegenkomen!Het is volop voorjaar, de zon schijnt, de bomen en struiken zijn fris groen, diverse graansoorten staan al drie kontjes hoog, het maïs steekt net met de kop boen het maaiveld uit, de koolzaadvelden hebben alweer het prachtige gele tapijt. Kortom: het is genieten! Onze bestemming van vandaag is Vlotho aan de Weser, een kleine honderd kilometer verderop. We rijden langs Osnabrück, Melle en Bad Oeynhausen en om kwart voor twaalf rijden we de mooie camperplaats op in Vlotho op en verbazen ons er over dat er maar drie campers staan.

De stoelen gaan naar buiten en we genieten eerst een paar uur van de zon. Als de zon achter de bomen verdwijnt pak ik de fiets en ga het dorp in op zoek naar een Toeristen Informatie, we willen een kaart van de ‘Weser-Radweg’. In het verleden hebben zich vnl. vissers en boeren in Vloto gevestigd. De historische binnenstad bestaat grotendeels uit mooi gerestaureerde vakwerkhuizen, er staan veel panden leeg maar dat valt niet zo heel erg op, op de winkelruiten zijn grote posters geplakt alsof het pand nog vol staat met koopwaar. Ook het hotel staat leeg!


ZATERDAG 16 MEI

Het lijkt erop dat we weer een mooie dag tegemoet gaan, het is licht bewolkt als we opstaan en de zon prikt er al bijna doorheen, mooi weer om te gaan fietsen! Na de koffie denken we daar heel anders over, inmiddels is de bewolking dichter geworden en komen de eerste spetters naar beneden en het is nog koud ook! We besluiten de Weser verder af te zakken met de camper en zien wel waar we terecht komen. We volgende de mooie route aan de noordzijde van de Weser, links en rechts heuvels en op de hellingen weer grote geel gekleurde koolzaadvelden, altijd mooi!

In Rinteln waar we op de camperplaats de camper verzorgen constateren we dat dat geen plek voor ons is, veel te massaal, het lijkt wel een camping! Geef ons maar een rustig plekje zoals in Vlotho waar maar vijf campers konden staan.
We gaan even kijken in Grosswieden bij het veer! Dat vinden wij wel een mooie plek, hier kunnen vier campers staan allemaal met uitzicht op het veer en de rivier. Het is de bedoeling om hier te gaan lunchen maar besluiten ter plekke hier in ieder geval tot morgen te blijven. 

Tussen de miezer-buien door lopen we het slaperige dorpje in, het is er uitgestorven tot om vier uur de kerk uitgaat, dan komen er mensen te voorschijn! We hadden om drie uur de klokken al een poosje horen luiden maar er niet bij nagedacht wat daar de reden van zou kunnen zijn, er blijkt een trouwerij te zijn en de dienst is net afgelopen als we er langs lopen! Natuurlijk zetten we bruid en bruidegom op de foto!Het veer over de Weser is een bijzondere, in zoverre dat we nog nooit hebben gezien dat een veer aan een hoogte kabel vast zit. De stroming is dermate dat het veer een flink stuk af zou drijven als het niet ergens aan vast zou zitten. Zo’n kabelconstructie hebben we nog nooit eerder gezien.
Ergens onderweg nog een paar takjes seringen ontvreemd en eenmaal terug in de camper verspreiden ze een heerlijk geurtje!
ZONDAG 17 MEI

Het ziet er buiten beter uit dan gisteren, het is half bewolkt en regelmatig komt de zon te voorschijn. We gaan een stukje verder naar het zuiden en zoeken in Hameln een plek om de camper neer te zetten. De oude binnenstad moet erg mooi zijn en de sage van de ‘Rattenvanger van Hamelen’ is alom bekend. Door de hele stad gaat een spoor van honderden ratten (ingelegd in de straatstenen), je kunt niet missen hoe de rattenvanger die akelige beestjes de stad uit heeft geleid!


We lopen een rondje door de stad, gaan op zoek naar het ‘Rattenfängerhaus’ en onderweg komen we het bronzen beeld van de rattenvanger tegen. Stonden in Vlotho veel winkelpanden leeg, hier zie je geen leegstand. De meeste winkeltjes zijn gevestigd in panden in de Weserrenaissance stijl die zich tussen 1550 en 1650 in Noord-Duitskand ontwikkelde. De hoge daken en frontons waren geïnspireerd op de Hollandse architectuur, maar er waren ook originele kenmerken zoals erkers van één of meer verdiepingen en uitspringende gevel-delen.

Op het terras van het Hochzeitshaus, naast de grote kerk in het centrum van de oude binnenstad, wordt van half mei tot half september elke zondag om twaalf uur de aangrijpende geschiedenis van de Rattenvanger opgevoerd en drie keer per dag loopt de rattenvanger fluitend door de stad met achter zich aan de ratten!
We rijden verder naar het zuiden, passeren Polle, Hollzminden en Hoxter voor we in Beverungen aankomen, onze bestemming van vandaag. Op zoek naar een plekje om te lunchen stuitten we op een Flohmarkt in Bodenwerder aan de Weserufer, we zetten de camper aan de kant en gaan even kijken, veel kleding en lederwaren zoals riemen en portemonnees en natuurlijk de nodige oude huisraad. Mijn huidige portemonnee is aan vervanging toe en ik heb ze hier voor het uitzoeken, dat doe ik dan ook! 


Er wacht ons nog een verrassing. In Godelheim is een ‘Musikfest’. Midden in het dorp staan mensen langs de kant van de weg te wachten op wat komen gaat. We zetten snel de camper ergens neer en lopen een stukje terug, nieuwsgierig al we zijn.
Voor de grote kerk staan zeker 15 muziekkorpsen opgesteld die, naar later blijkt, allemaal al hun beste kunnen hebben laten horen. We horen nog net het laatste korps spelen. Na afloop van de optreden lopen alle korpsen al musicerend door de straten van het stadje. Ook weer leuk!

De camperplaats in Beverungen staat vol! We parkeren de camper voorlopig op de autoparkeerplaats en wachten af of er misschien nog een camper weggaat vanavond, tenslotte is het zondag en niet iedereen is vrij op maandag! Voorlopig lijkt er niemand te vertrekken, er komen er alleen maar meer bij en iedereen die na ons komt gaat ook op de autoparkeerplaats staan. Om negen uur komt er toch nog een officieel plekje vrij en wij schuiven er in.


We hadden vanochtend niet kunnen bedenken wat we vandaag allemaal tegen zouden komen. Altijd leuk onverwachte dingen.
Op het grasveld rondom de campers hipt een paartje onalledaagse vogels, maar niemand weet welke vogels dat zijn en vragen mij, omdat ik een foto sta te maken, of ik weet welke vogel dat zijn. Volgens mijn bescheiden kennis van vogels is het een kramsvogel maar hoe die in het Duits heet, geen idee! In de app ‘Vogels in Nederland’ zie ik dat het inderdaad een kramsvogel is, we hebben er ’s winters wel eens eentje in de tuin gehad!


MAANDAG 18 MEI

Vandaag komt het er eindelijk van een stukje langs de Weser te fietsen. Na de koffie gaan we op pad, het is wel fris buiten maar de zon komt toch af en toe achter de wolken te voorschijn. In Vlotho hadden we al een overzichtje van de ‘Weser-Radweg’ gehaald en daar hebben we nu plezier van. Het is een mooi slingerend fietspad bijna overal direct langs de rivier. We zien van alles onderweg, zwanen, ganzen, eenden, ooievaars, reigers en tientallen schapen met zeker het dubbele aantal lammetjes en horen ver boven ons de koekoek.

We fietsen naar het 15 kilometer noordelijke gelegen Hoxter dat volgens onze reisgids een mooie oude stad moet zijn met uiteraard weer veel vakwerkhuizen in Weserrenaissance stijl, deze stijl kenmerkt zich niet alleen door erkers van één of meer verdiepingen hoog maar ook door overdadige decoraties. We vinden het een wat rommelige stad en minder sfeervol dan Hameln.Hoxter heeft naast veel vakwerkhuizen nog fragmenten van de stadsmuren, een schitterend pittoresk 17de-eeuws Rathaus waarin tegenwoordig het ‘Tourist-Information’ is gehuisvest.
In het hart van de oude stad staat de Killanikirche waarvan de geschiedenis teruggaat tot het eind van de 8ste eeuw. In zijn huidige vorm is het een romaanse kerk uit de 11de-12de eeuw, een Evangelische kerk met helaas weinig sfeer. Het mooist is de magnifieke Abtei Corvey, een klooster dat werd gesticht in 822. Het werd oorspronkelijk gebouwd als kerk voor de HH. Stephanus en Vitus, maar daarvan is alleen de trotse voorgevel, die werd voltooid in 885, nog over.
Het schip van de kerk werd gebouwd in de 17e eeuw. We moeten er een stukje verder voor fietsen, het ligt ongeveer 2 kilometer buiten Hoxter, maar het is zeker de moeite waard, het staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van Unesco!


Na het bezoek aan de Abdij gaan we terug naar de camper. Een mooie dag waarin we weer een stukje cultuur rijker zijn geworden. Het was een mooie dag, we hebben zelfs in ons shirt kunnen fietsen. Op de terugweg nog een poosje genoten van het uitzicht over de Weser en de schapen met hun lammetjes die, als ze willen drinken, een fikse aanloop nemen, hun kopje twee keer tegen de uiers van het moederschaap rammen en dan gaan lebberen. Mooi om te zien! ’s Avonds vliegt een jonge kramsvogel tegen de voorruit van de camper en landt op de ruitenwisser!


DINSDAG 19 MEI

Het is weer prettig wakker worden, de zon is er al weer vroeg bij, hopen dat het zo blijft vandaag. We gaan weer verder op onze verkenningstocht, gaan nu richting de Harz en rijden steeds verder naar het oosten. Onze bestemming van vandaag is Bad Lauterberg dat aan de zuidwest kant van de Harz ligt. We slingeren door het heuvel landschap van Natuurpark ‘Soling-Vogler’, het ene moment rijdt je door een dicht bos en even later heb je een wijds uitzicht over landerijen waar vooral het gele tapijt in het oog springt, wat een prachtige route!

Na het natuurpark rijden we door een groot landbouwgebied met heel veel Koolzaad, maïs en diverse graansoorten en daartussen weilanden, in één van die pas gemaaide weilanden sluipt een vos rond!
Via Uslar, Gierswalde, Gieboldehausen en Herzberg rijden we naar Bad Lauterberg.
Eenmaal in de Harz aangekomen worden we volop gewaarschuwd voor overstekend wild, varkens, herten en vossen steken hier frequent de weg over.

De plek in Bad Lauterberg is niet echt onze plek, een kleine parkeerplaats voor 5 campers waarvan 4 plekken bezet zijn door auto’s! Om te over-nachten is het een prima plek maar om er één of twee dagen te blijven staan vinden we het minder geschikt. We gaan op zoek naar een andere plek en rijden binnendoor naar Duderstadt, kijken of het daar beter is.
We rijden langs een oude grenspost tussen Oost- en West Duitsland en gaan kijken, dat maakt diepe indruk! 


De plek in Duderstadt is prachtig, mooie ruime plekken op grit en rondom niet al te hoge bomen, voor ons is deze plek zeker een 10 waard, zeker na de plek in Bad Lauterberg! Er staan 4 campers en er is nog plek genoeg, je hebt niet het idee dat hier wel 40 campers kunnen staan!
Onderweg viel het ons op dat de vakwerkhuizen er hier iets gekleurder uitzien dan langs de Weser, daar is de vakomlijsting bijna altijd donker bruin of zwart, hier zien we diverse kleuren, o.a. rood, grijs, groen en zelf licht blauw!


We gaan eerst een paar uurtjes van de zon genieten en dan lopen we via het stadspark naar de gezellige binnenstad en ook hier zien we die mooie gekleurde vakwerkhuizen. We lopen even rond en trakteren ons zelf op een terrasje, Simon geniet van een halve liter wit bier en ik ga me te buiten aan een enorme sorbet! We gaan terug naar de camper, het is prima weer voor een BBQ’tje!
We zijn van plan morgen ook nog in Duderstadt te blijven en gaan dan de stad en de omgeving uitgebreider bekijken.WOENSDAG 20 MEI

Het gaat vandaag iets anders dan we gisteren dachten. Het is bewolkt en het lijkt erop dat we het niet droog houden. We fietsen naar de stad en gaan kijken bij de ‘Westerturm’ uit 1424. Deze torenspits is in de loop der tijd om zijn eigen as gedraaid. Al is hiervoor een constructiefout verantwoordelijk, in de volksmond wordt de vreemde verdraaiing liever aan de duivel toegeschreven. Deze zou zich, op de vlucht voor de Duderstadtse vrouwen, die woedend waren omdat hij hun mannen tot drinken verleidde, aan de Westerturm hebben vastgeklampt!!

Duderstadt wordt wel de ‘Parel van het Eichsfeld’ genoemd, de stadswal en de middeleeuwse stadsmuur, die onder toezicht van de beruchte bouwmeester Andreas werd gebouwd, omsluiten tezamen zo’n 550 fraaie vakwerkhuizen, en fraai zijn ze! Het Rathaus zelf dat uit ca. 1300 stamt, is één van de oudste en mooiste Renaissance Raadhuizen van Duitsland, daar dichtbij staat de 10 meter hoge Mariazuil, die in 1711 werd opgericht om de mensen tegen de pest te beschermen, je moet er maar in geloven!


De moeite van het bekijken waard zijn zeker ook de St. Cyriakus-Kirche, de St. Servatius-Kirche en het Jacobskruis uit 1700 dat vroeger trefpunt was voor de bedevaartgangers dienaar Santiago de Compostella gingen. Gelukkig hebben we gisteren van het Rathaus en de St. Cyriakus-Kirche al mooie foto’s kunnen maken. Vandaag ziet het er druileriger uit, inmiddels spettert het en we gaan terug naar de camper, onderweg besluiten we om verder de Harz in te rijden en niet langer in Duderstadt te blijven.


We zoeken in de wegenatlas een landschappelijk mooie route uit en gaan weer op pad, steeds verder oostwaarts. Gelukkig is het na de middag weer droog en wordt het steeds lichter buiten, er zijn weer wolkenpartijen zichtbaar en zelfs de zon is af en toe te zien.
In Osterrhagen zien we een prachtig houtsnijwerk in de restanten van een oude boom. Voor het goed tot ons doordringt zijn we er al voorbij, we rijden een stukje voor terug om er een foto van te kunnen maken.


We komen o.a. langs Barbis, Osterhagen, Bad Sachsa, Ellrich, Neustadt, Rottleberode, Stolberg en Hasselfelde en komen uiteindelijk terecht op de camperplaats in Blankenburg.
Elke stad die we passeerden heeft zo zijn eigen bijzonderheden. We maken een tussenstop in Neustadt, een aardig plaatsje met een paar mooie vakwerkhuizen (hoe kan het ook anders in deze streek), een middeleeuwse stadspoort en een sfeervol kerkplein. Voor de ‘Ratskeller’ staat nog steeds Roland, zinnebeeld van markt-, munt- en tolrecht. 

Op de parkeerplaats in Stolberg ontdekken we een loosput voor het toilet, ook bussen kunnen hier hun toilet legen en bussen komen er veel in Stolberg. Van de vroegere mijnbouw en industrie is geen spoor meer te bekennen in de ‘Parel van de Zuid-Harz’ zoals Stolberg tegenwoordig wordt genoemd, men richt zich hier nu volledig op het toerisme. De talrijke vakwerkhuizen staan daarom goed in de verf en zijn een lust voor het oog. Je rijdt door de smalle hoofdstraat honderden meters tussen de vakwerkhuizen door en daarboven torent het Renaissanceslot!

Het is inmiddels vier uur geweest, we vinden het genoeg voor vandaag en willen stoppen op de parkeerplaats bij het westerndorp Pullmancity in Hasselvelde dat we vonden op de NKC app. We vinden het drie keer niks, het is een knollenveld, overal hartstikke scheef en de camper is niet horizontaal te krijgen. Je hebt er verder niks en moet nog 5 euro betalen ook! We rijden door naar de camperplaats in Blankenberg, ook hier is de officiële plek een beetje scheef en we zijn zo brutaal te parkeren op de busparkeerplaats, zien wel of er commentaar op komt.


Van De Glind naar Blankenberg 624 kilometer

Schermafbeelding 2015-05-20 om 19.26.02 
Lees verder deel 2