GRIEKENLAND 2009: EVIA EN ARGOLIS (week 2)

Zaterdag 22 augustus
WE ZIJN ER! Om 09.30 uur legt de boot aan in de haven van Igoumenitsa en om 09.40 uur rijden we van boord en hebben weer Griekse bodem onder de voeten.
IMG_8917Eerst naar Plataria kijken of we daar nog langs het strand mogen staan. Op Internet gelezen dat de campers daar worden weggestuurd. Er staan vijf campers en wij gaan erbij staan. Snel een broodje gehaald bij de plaatselijke bakker en heerlijk rustig ontbijten op het strand met uitzicht op zee.
Wat is er mooier!
Na een uurtje komt er een mevrouw, die we herkennen als de dame van de havengelden van het afgelopen jaar, een papiertje uitdelen met de vermelding dat we hier niet mogen parkeren / kamperen op straffe van een boete van € 146,74. Onderaan staat de vermelding dat er diverse campings in de omgeving zijn waar we uiteraard van harte welkom zijn.IMG_8919
Vooralsnog vertrekt er niemand en we weten ook niet hoe serieus we dit moeten nemen. We wachten het even af. Het is wel opmerkelijk camperstil in Plataria, stonden er vorig jaar zeker 25, nu staan er maar vijf campers. Uiteindelijk toch besloten het zekere voor het onzekere te nemen en te vertrekken, hebben geen zin in problemen en al helemaal niet in zo’n fikse boete, maar voor we vertrekken eerst de site updaten in het plaatselijke Internetcafé.
We gaan kijken hoe het op Deprano Beach is en of je daar je nog wel vrij kunt staan. Ondanks de door de plaatselijke campinghouder aangebrachte verbodsborden, kun je hier probleemloos staan.

Zondag 23 augustus
IMG_8927 Was het gisteren 32 graden, vandaag is het niet anders. Een strakblauwe lucht en af en toe een briesje, zelf het zeewater is warm te noemen, je koelt er niet echt van af. We blijven vandaag in Deprano, het strand loopt langzaam vol met Grieken en vanaf ons “terras” zien we heel wat schepen voorbij varen die vakantiegangers aan- en afvoeren.
De eigenaar van de snackbar die even verderop staat, komt langs en is erg geïnteresseerd in onze vouwfiets, wat zoiets kost in Nederland. In Griekenland zijn geen vouwfietsen te koop en hij wil die van ons heel graag kopen. Helaas voor hem willen wij de fiets niet kwijt, zitten we ons hele verblijf in Griekenland zonder fiets en da’s niet handig. Mocht iemand aan het eind van onze vakantie een goed bod doen, dan laten we hem graag achter, kopen in Nederland dan wil een andere.
’s Avonds begint het om ons heen te bliksemen en af en toe horen we het in de verte rommelen. Veel later vallen de eerste regendruppeltjes op het camperdak.

Maandag 24 augustus
IMG_8940 De regen van gisteravond was snel over en de zon schijnt alweer volop en ook vandaag wordt het rond de 32 graden. Voor we verder trekken naar het zuiden gaan we eerst nog een paar dagen naar Sagiada in het meest Noord-Westelijke puntje van Griekenland en het laatste Griekse dorp voor de Albanese grens. In de haven van Sagiada kun je de camper verzorgen, er is water en een toilet, het lozen van vuil water is er helaas niet mogelijk.


IMG_8958 Vlak bij de haven zien we een nieuw gebouwtje dat er afgelopen jaar nog niet stond, je kunt er relaxen en een heerlijk modderbad nemen. Vreemd gezicht al die rondlopende mensen van kop tot teen onder de modder. Als je verder richting Albanië rijdt zie je een paar mooie strandjes waar je met de camper prima kunt staan. Overal staan kampeerverbodsborden, maar op elk strandje zijn campers neergestreken. Wij strijken neer bij het één na laatste strandje, een mooie baai, en genieten van een mooie dag in en bij de Adriatische Zee.

Dinsdag 25 en woensdag 26 augustus
IMG_8952Gisteren in Sagiada gebleven, we staan er prachtig, het weer is voortreffelijk, de temperatuur van het zeewater is zeer aangenaam, zo komen we onze dag wel door!
Vandaag rijden we terug naar Deprano Beach. Hebben eerst nog even gekeken in Plataria, waar nog steeds maar een paar campers staan, nu op een andere plek langs het strand, in Syvota bij het Ammos strand en bij Agia Paraskevi. Beide strandjes even ten zuiden van Syvota staan vol met auto’s van badgasten, er is geen plekje meer vrij voor een camper.
IMG_8957 We gaan toch maar naar Deprano Beach, morgen komen Nederlandse campervrienden aan met de boot en die willen we natuurlijk ontmoeten en op Deprano is plek genoeg.
’s Avonds zitten we nog lang op ons “terras”, genieten van de stilte, de langs varende boten en een schitterende avondlucht.

Donderdag 27 augustus
Na een luidruchtige nacht, veroorzaakt door de tweehonderd meter verderop gelegen disco, zijn we heel vroeg wakker. Auto’s rijden de hele nacht af en aan en het gedreun van de muziek heeft ons grote delen van de nacht uit de slaap gehouden (en wij maar denken dat disco’s alleen in het weekend draaien). Pas om half zes ‘s ochtends houdt het op en rond zes uur vertrekken de laatste discogangers. Toch kunnen we ook dan de slaap niet meer vatten. Voor het ontbijt verplaatsen we de camper naar het begin van het strand, verder weg van de disco, hopen dan minder van het gedreun te kunnen horen.
IMG_8963Rond twee uur arriveren onze campervrienden Kees en Ria, Rob en Adrie en Jan en Elly, de koffie en het Griekse gebak staat klaar en het wordt een gezellig weer zien. Stonden er gisteren nog bijna 50 campers op Deprano, vandaag is er alle ruimte en kan iedereen z’n camper prima kwijt.

Vrijdag 28 augustus
Een heerlijke dag, zonnen, zwemmen, lezen en heel veel bij te praten met onze campervrienden.
IMG_8969 In de loop van de ochtend strijkt er voor onze neus een Griekse familie neer op het strand, opa’s, oma’s, ooms, tantes, enz. enz. Iedereen gaat zwemmen, sommigen in badpak anderen in hun jurken met hoofddoekje. Opa blijft achter op het strand en houdt een oogje in het zeil. Hij zit er "warmpjes" bij zo te zien. Aan het eind van de middag gaan we met de hele club aan de borrel en ’s avonds met z’n allen een hapje eten in het restaurant op het strand. Na afloop, het is dan nog steeds erg warm (29 graden), zitten we nog, tot na middernacht, gezellig op het strand.
Lees verder week 3