2011: "ON TOUR" naar "LE TOUR" (week 2)

MAANDAG 27 JUNI

Weer een hele mooi dag, wij blijven nog een dagje genieten in Pont-Royal, Jaap en Anneke moeten water innemen en gaan dan op zoek naar een ander plekje. Het was gezellig een weekend samen door te brengen.

We zijn inmiddels een week onderweg en qua kilometers nog niet erg opgeschoten, gelukkig hoeft dat ook niet. We komen al jaren in Frankrijk maar nog nooit hebben we de Bourgogne van zo dichtbij bekeken, wij maar denken dat het noorden van Frankrijk niet zo aantrekkelijk is, het is een prachtige streek met een glooiend landschap, schitterende dalen doorsneden door een drietal bevaarbare kanalen die op elkaar aansluiten en samen een rondje vormen van ruim 800 kilometer en overal zijn fietspaden langs de kanalen. Het is hier echt genieten.

Om twaalf uur zijn Jaap en Anneke weer terug, ze hebben wel een paar mooie plekjes gevonden, maar helaas zonder bomen of ander begroeiing en het is zo heet vandaag dat het alleen in de schaduw uit te houden is en dat hebben we hier voldoende, ze nestelen zich dan ook direct onder een boom! ’s Middags nemen Anneke en ik een verfrissende duik in het kanaal en ook de hond van de overburen geniet volop in en op het water.


DINSDAG 28 JUNI

Het lijkt weer en enorme warme dag te worden. Zowel Jaap en Anneke als wij laten Pont-Royal voor wat het is, nemen afscheid van elkaar, zij gaan naar het noorden en wij gaan naar het zuiden. Eerst rijden we naar Pouilly-en-Auxoi, toen we hier zondag op de fiets waren gezien dat daar volop water te krijgen is, kunnen we onze voorraad weer aanvullen. Ook zou hier een vrije Wifi zijn en daar willen natuurlijk graag even gebruik van maken. Helaas, op de een of andere manier lukt het niet om contact te krijgen dus gaan we weer verder.

Over binnenwegen rijden we via Autun verder naar La Boulaye, van Jaap en Anneke gehoord dat daar midden in het Franse land de “Tempel van de duizend Boeddha’s” staat en dat willen we ook wel zien. Het is een mooie tempel met heel veel houtsnijwerk die in 1974 is gebouwd, natuurlijk waren we er op het verkeerde moment, ‘s middags vanaf half drie kun je de tempel van binnen bekijken. Je kunt er wel rondlopen, op de eerste galerij een kijkje nemen en daar door de ramen naar binnen gluren.

Verder naar het zuiden rijden we vanaf Génelard naar Paray-le-Monial langs het “Canal du Centre” en kijken vast uit naar een mooie plek om te stoppen. We waren van plan te stoppen in Paray maar dat doen we niet, in de stad is het veel te heet. Het is vandaag nog warmer dan gisteren, buiten is het 33 graden en in de camper met de airco aan 28 graden en we besluiten nog een stukje verder te rijden op zoek naar een mooie, schaduwrijke plek. In Artaix vinden we een prima plek aan het "Canal du Roanne à Digoin" met lekker veel schaduw.


WOENSDAG 29 JUNI

Gelukkig is het vandaag minder warm dan gisteren, het is wel jammer dat de zon niet schijnt. Gisteravond hier een paar regenbuitjes en in de verte dreigende wolken partijen en bliksemschichten waar een hoge en een lage druk gebied elkaar ontmoeten. In Nederland is het noodweer geweest zelfs met hagelstenen van meer dan 3 cm. zagen we op het nieuws.

We rijden naar Roanne met aan de ene kant het “Canal du Roanne à Digoin” en aan de andere kant “La Loire”, op bijna alle plekken waar de boten kunnen aanleggen in het kanaal kun je ook met de camper staan, meestal zijn op die plekken ook de voorzieningen die we graag willen. Na Roanne volgen we de D56 de “Route Tourstique” langs de Loire verder naar het zuiden, een prachtige route, meestal hoog met in de diepte de rivier. Met verbazing kijken we naar het “Chateau La Roche” dat middenin de Loire ligt.

Vanaf Balbigny tot Andrézieux is het minder interessant, daarna wordt het weer een landschappelijk mooie route, we blijven “La Loire” volgen en rijden over de “Route des Gorges de la Loire” richting Le Puy. In Vorey sur Arzon is achter camping Les Moulettes is een speciale plek voor campers en ’s avonds komt er iemand van de camping € 2,00 halen. Vorey is een redelijk dorp waarin van alles te koop is, er is een supermarkt, een bakker, een slager, een groente en fruithandel, een postkantoor, een bank, etc, etc.


DONDERDAG 30 JUNI

Gelukkig worden we weer wakker van de zon, een blauwe lucht en een paar witte wolkjes verwelkomen ons, heel wat beter dan het dikke wolkendek van gisteren waar af en toe wat motregen uit kwam. We gaan weer verder langs de Loire komen door Le Puy-en-Velay waar we bij de McDonalds nog weer even proberen te internetten, helaas is de verbinding zo traag dat vooral het uploaden van de foto’s heel veel tijd in beslag neemt en we besluiten te wachten op een betere verbinding, het verschilt nogal de ene of de andere Mac.

Over de N88 en daarna de schitterende smalle slingerweg de D500 rijden we naar Coucouron en gaan daar lunchen op de camperplaats. Een mooie plek met alle voorzieningen aan een meer waar uitsluitend Fransen staan die aan het vissen zijn. Het is buiten niet erg aangenaam, wat wil je ook op 1050 meter hoogte, en er staat heel veel wind. We besluiten een stukje verder te rijden.

We volgen de D16 en de N102, op de kaart een landschappelijk mooie route, richting Aubenas. De N102 is een weg op hoog niveau, regelmatig zitten we ver boven de 1000 meter, De afgelopen week in de Bourgogne rond gereden en inmiddels zitten we in de Ardèche, het landschap is dan ook behoorlijk veranderd, van glooiend met akkers vol granen naar een berggebied met diepe dalen en kloven en met bomen begroeide berghellingen.

Op de N102 in Thueyts zien we weer een mooi plekje en hier is het in de zon en uit de wind wel lekker. Achter de camperplaats, die aan het eind van de middag helemaal vol staat, is een uitzichtpunt, heel diep kronkelt een nog kleine Ardèche door de kloof, een schitterend gezicht. Aan de wanden is zowel aan de linker als aan de rechtkant een klimparcours uitgezet en via een mooie oude smalle stenen brug kun je naar de overkant.


VRIJDAG 1 JULI

Gisteren al een stukje langs de Ardèche gereden en vandaag blijven we de Ardèche verder volgen, we hebben deze route al een keer met onze eerste camper gereden, het blijft elke keer weer indrukwekkend over één van Frankrijks mooiste routes te rijden.

Via Aubenas rijden we naar Vallon-Pont-d’Arc en dan door de Gorges d’Ardèche naar Pont Sant Esprit. Wat is het hier toch schitterend, regelmatig zien we de rivier de diepe kloven doorsnijden en natuurlijk stoppen we op de mooi aangelegde uitzichtpunten waar je kunt genieten van een landschap met woeste schoonheid. Helaas is de parkeerplaats bij de bekende “Pont-d’Arc”, een natuurlijke brug, helemaal vol en is er geen mogelijkheid de camper even aan de kant te zetten, een foto maken vanuit de camper lukt gelukkig wel.

Het is vandaag erg druk op de rivier, in de diepte zien we tientallen kano’s de rivier afzakken, een kleurig schouwspel van rode, groene, gele en oranje bootjes. In St. Martin-d’Ardèche zien we op de navigatie dat aan de overkant van de rivier in Aiguéze een camperplaats moet zijn en we gaan even kijken. Tot onze schrik komen we voor een wel zeer smalle brug over de Ardèche te staan, aan beide kanten van de camper hebben we 5 cm over, de plek zelf is alleen geschikt voor buscampers i.v.m. de bomengroei, wij zijn iets te groot en gaan verder.

Acht jaar gelden hebben we in Pont-St-Esprit onder de burg gestaan en we gaan kijken of dat nog steeds kan. Helaas, net als op veel andere plekken hebben ze hier ook een hoogte barrière gemaakt, er zijn twee campings in de buurt, zouden die er iets mee te maken hebben?
We rijden een klein stukje terug en in St. Just d’Ardèche vinden we bij Domaine La Favette, een privé bedrijf, een heerlijk plekje onder de bomen. We betalen hier € 5,00 per nacht en krijgen een fles lekkere rosé cadeau.


ZATERDAG 2 JULI

Er wacht ons weer een mooie zonovergoten dag en dat komt goed uit want we willen vandaag naar de Mont Ventoux, eerst nog even een paar flessen wijn kopen bij het Domaine, een heerlijke Merlo uit eigen keuken, leuk om aan iemand cadeau te geven.
Via Pont-St-Esprit, Bollène en Vaison-la-Romaine rijden we eerst naar Malaucène, onderweg zien we de eerste velden met zonnebloemen die volop in bloei staan, mooi om te zien dat de bloemkoppen altijd de zon opzoeken.

In Bollène bij de McDonald’s even “DE TIJD” genomen om de site te updaten, het duurt even maar dan heb je ook wat, je moet wel engelen geduld hebben, het duurt minstens 4 à 5 minuten voor één foto verwerkt is en deze keer staan er 14 foto’s in het verslag, reken maar uit, een uur is zo voorbij en als je dan met de laatste foto bezig bent, is de internet verbinding even weg en is alles voor niets geweest en kun je weer opnieuw beginnen. Nou mooi niet!!!!!!! Jammer voor de volgers maar we stoppen er mee!

Het eerste stuk van de route staat vol met wijnranken waaraan de eerste druiventrossen al weer zichtbaar zijn en midden tussen de uitgestrekte velden het ene na het andere “Domaine”, deze route heet dan ook niet voor niets “Routes des Vins”.
Op de camperplaats in Malaucène verzorgen we de camper en na de lunch rijden we de Mont Ventoux op.

In het begin staan er nog aardige grote bomen langs op de hellingen maar naarmate we hoger komen wordt de begroeiing lager en helemaal op de top is het één grote steenmassa.
De weg is op een paar kleine plekken voorzien van een vangrail maar meestal kijken we toch aardig de diepte in. De camper heeft weinig moeite met het hellingspercentage van 9 tot 13 %, het is wel goed uitkijken want een flink aantal wielrenners komt toch wel met een behoorlijke snelheid de berg af.

Bovenop de top van "Le Mont Ventoux" staat het Nationaal Meteorologisch Observatorium, een radio- en televisiezender en een radarstation van de luchtmacht. Bij die radarbol, is een grote parkeerplaats en daar mag je overnachten, we genieten hier van het geweldige uitzicht, het is behoorlijk helder en in de verte zien we de besneeuwde bergtoppen van de Alpen. De stoelen gaan naar buiten, uit de wind en in de zon is het op een hoogte van rond de 1900 meter 27 graden, het is hier fenomenaal!!

‘s Avonds genieten we van een werkelijk schitterende zonsondergang, nog nooit één gezien op zo’n hoog niveau, we hebben het moment omarmd. We zijn niet de enigen die er van genieten, anderen kwamen er speciaal voor naar boven rijden. Het inmiddels een stuk kouder, de wind is harder gaan waaien en zonder een dikke jas is het buiten niet lang uit te houden, gevoelsmatig is het niet meer dan 10 graden brrrrrrrrr!! Om half elf is het op de berg aardedonker, beneden zien we prachtig verlichte dorpen en heel ver weg een vuurtoren.


ZONDAG 3 JULI

Om zes uur zien we de zon opkomen, een strak blauwe lucht, er is geen wolkje te zien, het is bijna windstil en 8 graden. Dat maak je niet vaak mee, op dezelfde plek de zon onder zien gaan en ook weer op zien komen, uniek! We boffen!

Al vroeg uit bed en een uurtje rondgekeken op de berg, terwijl de eerste fietser de berg al op gaat verbaas ik me over de hoeveelheid kleine bloemetjes in allerlei kleuren die tussen de stenen groeien, de grootste is een centimeter of twee, de kleinste een paar millimeter, erg leuk om te proberen die hele kleine bloemetjes goed op de foto te krijgen. De grootste bloemetjes zijn erg in trek bij de bijen, de pootjes hangen vol met stuifmeel.

We rijden naar de top en daar gaan we ontbijten, weer even een ander uitzicht! Het is zondag en ze verwachten hier vandaag vast een heleboel toeristen, er worden kraampjes opgezet met diverse soorten worst en op een andere kraam zien we snoep in allerlei heldere felle kleuren, er zal wel veel kleurstof aan toegevoegd zijn denken we, kan niet gezond zijn!

Het wordt steeds drukker met vooral wielrenners, we spreken een paar Nederlanders die vanochtend om zes uur zijn vertrokken uit Sault en nu, het is inmiddels negen uur, op de top staan. Petje af voor al die enthousiastelingen die het aandurven dit monster te beklimmen. Als we naar beneden rijden zien we niet alleen wielrenners maar ook hardlopers die de berg op “sjokken”, anders kunnen we het niet noemen. Langs de kant van de weg staan fotografen en via een website kunnen de wielrenners en hardlopers zichzelf terugzien.

We rijden niet zo heel ver (26 km) en strijken neer in Mormoiron, bij het “Plan d’Eau des Salettes” vinden we een heerlijk plekje. Het is er vandaag wel erg druk, de meeste mensen hebben natuurlijk vrij en velen zoeken met dit heerlijke weer het water op. We zien vooral Fransen die uit deze streek komen en maar een paar toeristen. Onderweg in Sainte Colombe hebben we het eerste lavendel veldje gezien, wat is dat toch mooi, we hopen dat we er nog veel meer tegen zullen komen.

We genieten van een heerlijke zonnige dag en in de loop van de avond gaan we op zoek naar een overnachtingsplek, het Plan d’Eau is op een zeer afgelegen plek en wordt in bezit genomen door jongelui. het voelt niet echt goed om hier te blijven!! Eerst kijken we in Carpentra, maar dat vinden we niks, je staat daar direct aan een behoorlijke drukke weg. We rijden door naar Prenes les Fontaines 7 km zuidelijker en daar is een prima plek in het dorp aan de rand van het oude centrum.

Vanuit de verte zien we de top van de Mont Ventoux, vanavond is er geen mooie zonsondergang, de horizon heeft zich verscholen achter een wolkengordijn, we hebben gisteren wel erg veel geluk gehad!

Lees verder week 3