2011: OVERWINTEREN ONDER DE ZON (week 1)


We gaan voor de vierde keer “Overwinteren onder de Zon”. In 2010 waren de weersomstandigheden niet optimaal, zeg maar rustig slecht voor de tijd van het jaar en natuurlijk hopen we dat het dit jaar beter zal zijn.

SPANJE

MAROKKO

De afgelopen jaren hebben we al veel over Marokko gehoord en willen het nu wel eens met eigen ogen zien, maar om alleen door dat land te trekken zagen we niet zo zitten. Onze campervrienden Rob en Adrie komen eind februari naar het zuiden en samen met hen gaan we de oversteek maken.

Klik HIER voor het Fotoalbum van SPANJE en HIER voor MAROKKO


MAANDAG 24 JANUARI

Om kwart over negen zijn we klaar voor vertrek en rijden de dam af. We gaan nu eens niet over Luik en Luxemburg maar gaan via Breda, Antwerpen, Brussel en Mons naar Frankrijk. Buiten is het druilerig en ruitenwissers glijden gestaag over de voorruit, de temperatuur blijft steken bij 4 graden, prut weer!
We rijden door tot Chamery (t.z.v. Reims), daar is een prima overnachtingsplek en de eerste dag zit er op, het is inmiddels half vijf en de kilometerteller staat op 418 km, we zijn benieuwd hoeveel het er uiteindelijk gaan worden.


DINSDAG 25 JANUARI

Ook de afgelopen nacht bleef het erg nat buiten, een kliederboel. Als we opstaan regent het gelukkig niet meer, maar het weerstation voorspeldt niet veel goeds, we zullen het wel zien. Vandaag is ons eindstation St. Pourcin sur Sioule, weer een rit ruim 400 kilometer. Het eerste uur rijden we over de “Route de Champagne” en komen door hele kleine dorpjes die omringd zijn door wijnranken, overal is men al weer volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen.

Bij een boulangerie in de buurt van Troye scoren we onze eerste echte knapperige Franse baquette, dat wordt genieten!
Na Troye volgen we de N77 en rijden verder via Auxerre en Never richting Clermont-Ferrand.
Was het vanochtend hier en daar nog aardig mistig, inmiddels schijnt de zon regelmatig de camper in, heerlijk! Gelukkig zat het weerstation er vandaag helemaal naast.

In St. Pourcin treffen we weer dezelfde Nederlanders als in Chamery, Jan en Tineke uit Waddinxveen die voor de eerste keer op zoek gaan naar de winterzon. Zij ‘kennen’ ons van onze site en in de loop van de avond leren we hen ook een beetje kennen. We rijden dezelfde route naar het zuiden en het kan zo maar gebeuren dat we elkaar nog weer eens ergens tegenkomen.


WOENSDAG 26 JANUARI

Vanochtend eerst even naar de verzorging en dan weer On Tour. De eerste 60 kilometer rijden we nog over binnenwegen maar bij Clermont-Ferrand pakken we de tolvrije A75 en die blijven we volgen tot Bézier. We kunnen weer even lekker doorrijden en het is ook nog eens een schitterende route is die dwars door het Centraal Massief gaat.

Maandag voor we vertrokken nog even het weerbericht bekeken op internet, het zou vandaag gaan sneeuwen in dit gebied, gelukkig hadden ze het helemaal mis en de lucht is zelfs, op een paar wolkjes na, helemaal blauw. In de lager gelegen gebieden zien we hier en daar plekken met een beetje sneeuw en in de verte zijn de bergtoppen helemaal wit. Hoe hoger we komen, hoe witter het wordt en op het hoogste punt (1110 meter), zitten we in een toch wel iets winters landschap. De wegen zijn gelukkig wel schoon en het is genieten!

Eenmaal over het hoogste punt zien we helemaal geen wolken meer en schijnt de zon volop, lentekriebels komen naar boven en dat op 26 januari!
Net voor de imposante burg bij Millau komen we in de nevel terecht die in de Gorges du Tarn is blijven hangen. Op de parkeerplaats voor de brug stoppen we wel maar we zien niets. De nevel hangt er kennelijk al wat langer, de grassprietjes en takken van de struiken zijn bedekt met een dun laagje rijp.

Aan de andere kant van de burg zijn de wolken weer verdwenen en rijden we weer in de volle zon, wonderlijk!
Na een stralende dag komen we om kwart voor vijf aan in Valras Plage en onder een strak blauwe lucht kijken we uit over de Middellandse Zee! Hopen van harte dat deze dag een voorbode is voor de komende maanden.


DONDERDAG 27 JANUARI

Onze hoop krijgt een gevoelige deuk als we om zes uur wakker worden van de regen die op het dak klettert. Gelukkig is het snel voorbij en komt de zon weer te voorschijn, heel even maar, de regen ligt al weer op de loer en komt even later in een gestaag tempo naar beneden.

Vandaag hopen we ergens in het noorden van Spanje weer een plekje te vinden. Eerst gaan we, net als vorig jaar, in de buurt van Perpignan onze LPG fles vullen, in Frankrijk is dat gelukkig geen probleem, in Spanje wordt het moeilijker, daar is maar mondjesmaat een vulstation te vinden. Dichtbij het vulstation is ook een wasstraat waar de camper weer een wasbeurt krijgt en dat is geen overbodige luxe. ROXANNE ziet er niet uit!!!, ze zit vol met pekel en dat is niet zo goed voor de huid.

Bij elke McDonald’s in Frankrijk kun je gratis internetten, de
e-mail binnenhalen gaat prima maar het verslag op de site zetten lukt jammer genoeg niet, onze volgers zullen nog even moeten wachten op de eerste update.
Om kwart over één rijden we bij Le Pertus Spanje binnen. We zijn nog maar 1 minuut op Spaans grondgebied of de eerste dames van lichte zeden staan alweer langs de kant van de weg op zoek naar een klant, iets wat je in Nederland niet meer tegenkomt.

Ook in Spanje mijden we de tolwegen en volgen de N-11 richting Girona en Barcelona, tenslotte hebben we geen haast. Inmiddels is het buiten lichter wat geworden, er hangt nog wel een wolkendek boven ons, maar het regent gelukkig niet meer en met 10 graden is het niet slecht te noemen. We kijken even op de camperplaats in Blanes maar dat vinden we niets en rijden door. In Pineda del Mar zien we bij de begraafplaats een paar campers staan en we sluiten aan, het zijn Zweden en zij staan elk jaar zonder problemen op deze plek.


VRIJDAG 28 JANUARI

We hebben lekker geslapen in een zeer ‘rustige’ omgeving. De regen van gisterochtend heeft ons achtervolgd en in de loop van de nacht ingehaald en het is nog steeds niet droog als we weer gaan rijden. We blijven voorlopig de N-11 (kustroute) volgen en rijden door o.a. Calella, Cannet del Mar en Mataró en daar zoeken we de Aldi op en kopen daar weer van dat over heerlijke bruine brood dat alleen bij de Aldi te koop is.

In Barcelona nemen we de B10 langs de haven en dan de C-32/
C-31 richting Sitges. De zon is gelukkig weer gaan schijnen en de temperatuur loopt op naar 12 graden. We rijden deze weg nu al voor de 4de keer en nog altijd is het genieten, al rijd je zo’n weg 10 keer, het verveelt nooit! Het is wel een drukke weg, ook vrachtwagens maken gebruik van deze mooie (slinger)route langs de kust. Na Calafell volgen we afwisselend de N-340 en de A-7. In Benicasim vinden we het weer mooi geweest en zoeken (in de regen) een plekje op voor de nacht.

Vandaag onderweg de eerste tekenen van de naderende lente gezien, af en toe staan er al enkele amandelbomen in bloei staan en de knoppen staan op het punt om open te barsten. Nu de zon er nog bij en het plaatje is compleet!


ZATERDAG 29 JANUARI

Wat is het toch heerlijk als de zon naar binnen schijnt, een mooie blauwe lucht heet ons welkom, de dag begint in ieder geval goed. Vandaag rijden we door naar Santa Pola, t.z.v. Alicante, daar hebben we afgesproken met onze camperkennissen Ede en Ineke.

Het eerste stukje rijden we nog de N-340 en na Castelló de la Plana komen we op de A-7, de ‘Autovía del Mediterráneo’, een tolvrije autosnelweg en dat schiet even lekker op.
In de omgeving van Valencia zien we overal weer de sinaasappel- en mandarijnenboompjes staan die vol hangen met dat lekkere zoete en sappige fruit. Gisteren al bij een stalletje langs de kant van de weg de eerste zak sinaasappels gekocht, ze zijn hier echt een stuk lekkerder dan in Nederland!

Na Alicante/Elche rijden we naar het strand, van een Nederlander die we gisteren in Benicasim spraken de coördinaten gekregen van een put voor lozen van vuilwater en toilet en die gaan we even opzoeken. We hebben de plek snel gevonden en 2 minuten later komen Jan en Elly aanrijden, da’s toevallig! we wisten wel dat zij ook naar Sante Pola gingen vandaag maar dat we ze hier zouden treffen hadden we niet van te voren kunnen bedenken. We rijden samen naar het strand en gaan daar, BUITEN EN IN DE ZON, een broodje eten, heerlijk!

Na de lunch gaan we weer verder en even later komen we aan op de camperplaats van Santa Pola. We worden hartelijk ontvangen en na een rondje over de camperplaats is de koffie snel gezet. De temperatuur liep vandaag op naar 16 graden!!!!
’s Avonds gaan we met z’n vieren naar de bekendste Chinees van Sante Pola en eten daar een drie gangen menu voor € 5,50 p.p. inclusief een halve liter wijn en weer vragen we ons af:
Waar kunnen ze het van doen!


ZONDAG 30 JANUARI

Het is vandaag een echte “ZON”DAG, de zon schijnt al heel vroeg de camper in en we zien in geen velden of wegen een wolkje aan de lucht. Dit is Spanje zoals we het graag zien.

We rijden de campers naar het strand en staan daar achter een paar struiken, lekker privé, met uitzicht op zee. De stoelen gaan naar buiten, al snel worden de lange voor de korte broeken verwisseld en de truien gaan uit. Het is heerlijk, we zitten uit de wind, de temperatuur loopt op naar 23 graden en het pigment in onze huid wordt aan het werk gezet. Vanmiddag sms contact gehad met onze kids en die schreven dat het in Nederland hééééél koud is, hebben we het hier toch helemaal geweldig!

Lees verder week 2