GRIEKENLAND 2007, BESTEMMING PELOPONNESOS (week 3)

Zaterdag 1 september
Het was de bedoeling dat we vandaag weer verder zouden gaan, het is echter zo gezellig dat we besluiten toch nog een dag in Plataria te blijven. Zon, zee, strand, een goed boek en hier en daar een praatje, de dag is zo weer om.


Zondag 2 september
We gaan nu echt verder en worden uitgezwaaid door de ‘Nederlandse kolonie’ (Jos, Irene, Kees, Ria, Jan en Elly, het was gezellig).
We nemen de kustweg richting Parga en rijden over een grotendeels nieuw aangelegde weg. Echt een aanrader. Mooie vergezichten, leuke kleine baaitjes met schitterend helder water, je ziet het allemaal aan je voorbij gaan en af en toe even stoppen om van de omgeving te genieten.Net als in de Peloponnesos, waar voor zover wij nu weten 130 brandhaarden zijn, is het ook in dit deel van Griekenland kruk droog, het lijkt aardig groen door de olijfbomen die op de berghellingen staan, maar de bodem is dor en droog. Eén vonkje en ook hier kan de vlam in de pan slaan.

We rijden door de Acheron delta, komen in Ammoudia en vinden een plekje met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant het strand van de Ionische Zee.
Was het water in Plataria rustig, hier is een aardige branding die mede wordt veroorzaakt door de stevige wind die uit zee komt.


Maandag 3 september
We zijn bijna een week in Griekenland en alle dagen zijn even zonnig, strak blauwe luchten en een temperatuur van rond de dertig graden, terwijl het kwik in Nederland niet verder komt dan een graad of 16.
Het is maandag (wasdag). De zon schijnt heerlijk en het waait behoorlijk, een mooi moment om de was te doen en blijven nog een dagje in Ammoudia. Alles wat gedragen is wordt uit de kast getrokken, de bedden worden verschoond. Je bent er even mee bezig, tijd genoeg! De laatste was wordt om half twee opgehangen en om vier uur is alles droog. Alles is weer lekker fris.

Aan het eind van de middag maken we een boottochtje op de rivier de Acheron, volgens overlevering, de rivier die naar de onderwereld leidt. We varen eerst lans het haventje en daarna een stukje richting oorsprong rivier. Het is een riviertje zoals je die ook in Nederland tegen kunt komen, het verschil zijn de momenten waarop de begroeiing minder hoog is en je in de verte de bergtoppen kunt zien. Wat wij wel mooi vonden waren de ijsvogels die we zagen.
Dinsdag 4 september
We rijden een stukje het binnenland in en gaan via Kanallaki naar Glyki, naar de ‘Springs of Acheron River’. Bij Glyki gaan we over de houten brug, slaan rechtsaf en rijden nog zo’n 1500 meter langs de rivier tot we niet verder kunnen en parkeren daar de camper direct langs de rivier.


We maken een wandeling langs de rivier, zien daar hele mooie oude bomen, en even verderop lopen we door de rivier. We komen door een smalle, diepe kloof en overal zie we uit de rotsen waterstroompjes komen. Het is handig tijdens deze wandeling zwemkleding en waterschoenen te dragen, door het water loop je over keien en op sommige plekken ga je tot je nek door het ijskoude water. Wel een geweldige belevenis!

We genieten nog een poosje van het, ook vandaag weer mooie weer, en rijden aan het eind van de middag terug naar de kust en vinden, even ten zuiden van Lygia, een mooi plekje op het strand.
Woensdag 5 september
Tegen de ochtend de eerste Griekse regen- en onweersbui. De Grieken zullen er blij mee zijn want het heeft hier weken niet geregend.
Helaas is hier geen bakker in de buurt dus ontbijten we vanochtend met het restje brood van gisteren.
We gaan verder naar het zuiden en rijden via Préveza, waar we onze voorraad weer aanvullen bij de Lidl, naar Lefkáda. Net over de burg, tegenover het ford gaan we lunchen.
Het weer wordt beter, we zien de zon weer regelmatig en met een temperatuur van rond de 25 graden is het buiten verrukkelijk. Simon gaat in de haven vissen en ik fiets naar het gezellige stadje Lefkáda, kijken of ik hier theeglazen kan scoren, want de onze zijn gesneuveld. Theeglazen kennen ze niet in Griekenland, alleen glazen zonder oortjes.


We rijden verder via een binnenweggetje naar Agios Nikitas, hier moet een plekje voor campers zijn maar die kunnen we helaas niet vinden. Dan maar door naar Athánio, ook aan de westkant van het Lefkáda. Het is een prachtige, erg bochtige en soms smalle route, vrijwel langs de kust.
In het dorp Athánio volgen we de route naar ‘Gialos Beach’. We rijden eerst door een olijfboomgaard, gevolgd door een erg stijle weg naar beneden. De weg (af te raden voor campers langer dan 6 meter) was langer dan we dachten, smal en de ene krappe haarspeldbocht volgt de andere op.


Uiteindelijk komen we uit bij een mooi zandstrand met een prachtig uitzicht op de Ionische zee, waar we de Ferry’s naar Italië langs zien varen.

Donderdag 6 september
Afgelopen nacht niet al te best geslapen, de terugweg naar Athánio zat tussen onze oren. Zodra het licht is staan we op om de berg op te rijden, de kans op tegenliggers is dan erg klein. Uiteindelijk viel het allemaal wel mee, al had onze 2.8 JTD er soms moeite mee en gingen we grotendeels in de eerste versnelling naar boven, we schatten het hellingspercentage op sommige stukken ruim boven de 15%.We gaan verder met ons rondje eiland, rijden eerst richting Vasiliki in het zuiden en daarna gaan we via Nydri weer terug naar Lefkáda. Een erg mooie route op een prachtig eiland en zo vroeg op de ochtend kom je weinig auto’s tegen, alleen een levende en meerdere dood gereden vossen. We komen hier zeker nog een keer terug.

Vanaf Lefkáda naar Vónitsa en dan naar het zuiden richting Mytikas en Astakós, op de kaart aangegeven als een landschappelijk mooie route, in één woord prachtig! en voor iedereen aan te bevelen. We gaan verder via Mesolóngi en als we afdalen, zien we in de verte de Rion-Antirion brug bij Patras.


Wij gaan er niet overheen maar rijden door naar Náfpaktos (we zien en ruiken hier meerdere verkoolde berghellingen) op zoek naar de camperplaats aan de westzijde van het stadje. We hebben de plek wel gevonden, maar in onze ogen is het inmiddels een vuilnisbelt en daar willen we niet staan.

We rijden verder naar het oosten en komen terecht in Xiliadou, een kilometer of acht verderop en daar is wel een prima plek. We staan aan het strand, hebben een douche, een waterkraan en een paar restaurantjes in de buurt, wat wil een mens nog meer, een bakker? ………………………. die hebben ze hier niet.

Vrijdag 7 september
Na een mooie heldere en lekkere frisse nacht, het koelde af naar 16 graden, komt de zon alweer vroeg over de bergen. Helaas is dat van korte duur, al snel betrekt het buiten. We gaan weer op pad, komen niet ver want, terwijl we verder langs de kust rijden, zien we een mooi plekje in Marathiás, zetten de camper en de stoelen aan de Golf van Korinthe en zetten een pot koffie. In de verte zien we de burg van Patras.Er loopt een grindweg langs het water en natuurlijk moeten we weten waar dat naar toe gaat. Na 500 meter kom je in het leuke plaatsje, waar, zoals in elk Grieks dorp, het ene na het andere restaurantje te vinden is. Een mooie boulevard met een klein haventje en de broodnodige bakker, completeren het geheel.

Rond de middag trekt het zo dicht dat we brug van Patras niet meer kunnen zien en jawel, een half uurtje later begint het hier ook te regenen en het ziet er naar uit dat het voorlopig niet ophoudt.
Rond vier uur is het weer droog en kunnen we nog een poosje, met een trui aan, buiten zitten. Tegen de avond steekt de harde wind weer op en wordt het kouder. We verplaatsen de camper naar het dorp bij het haventje, waar we meer uit de wind kunnen staan.
Lees verder (week 4)

Meer foto's op "Online Fotoalbum"