2008 GRIEKENLAND, DRIEMAAL SCHEEPSRECHT ??? (week 7)

Vrijdag 26 september
Tweederde van onze trip zit er alweer op en het lijkt er op dat het vandaag een beetje beter wordt buiten, alleen aan de horizon zitten wat witte wolken, maar voor de rest is het blauw. Hopelijk worden we niet blij gemaakt met een dode mus en krijgen we eindelijk weer eens een stranddag.
We zijn nog steeds onderweg met Nico en Afke, erg gezellig, en besluiten gezamenlijk nog een dagje in Kathisma te blijven, de afgelopen dagen weer genoeg gereden.We doen vandaag niets anders dan luieren, zonnen, lezen, kletsen, zwemmen. Twee keer zijn we de onstuimige zee in geweest en dat is hard werken, de bodem is bedekt met ronde stenen waar je geen houvast op hebt, door de branding en de sterke onderstroom kun je niet rechtop blijven staan en lig je al snel te spartelen in de branding, even snel opstaan lukt niet, het is wachten op een kleinere golf en dan pas lukt het overeind te komen. Hilarisch om te zien en te ervaren.Achter ons, boven op de berg, is een vertrekpunt voor Paraglyders. We zien er een stuk of tien vertrekken, uren zweven ze rond boven de baai en uiteindelijk landen ze allemaal, vlak voor onze neus, op het strand. Het lijkt ons heerlijk zo op de thermiek rond te zweven en het eiland vanaf de bovenkant te bekijken.

Zaterdag 27 september

Feest vandaag SIMON IS JARIG, hij wordt vandaag 65. Heerlijk dat we nog zo gezond zijn en samen nog zulke mooie reizen kunnen maken.
Na ontbijt en koffie pakken we onze biezen en vertrekken. We rijden naar Agios Nikitas en bekijken het leuke, maar wel erg toeristische plaatsje en pikken een terrasje met uitzicht op het kleine sfeervolle strandje.
We rijden door naar Lefkádhastad en vullen onze levensmiddelen voorraad weer aan bij de plaatselijke Lidl.

We zetten de campers op de noordkant van het eiland, dicht bij de stalen draaibrug aan het begin van het eiland en genieten weer van de zee en de zon. Aan het begin van de avond gaan we op de fiets naar de stad. Het is er gezellig druk, we slenteren wat door de binnenstad, gaan winkeltje in en winkeltje uit en zien toch wel een aantal echt mooie dingen. Als afsluiting, en natuurlijk omdat het feest is vandaag, gaan we lekker met z’n vieren uit eten en op de terugweg likken we nog een Italiaans ijsje naar binnen. We hebben genoten.

Naast telefonisch felicitaties door kinderen, kleinkinderen en familie, ook nog een aantal e-mailtjes van vrienden en kennissen, toch leuk dat mensen aan je denken, ook als je niet in het land bent.

Zondag 28 september

Vandaag gaan we ieder weer onze weg, Nico en Afke gaan richting Igoumenitsa, zij gaan morgen weer op de boot terug naar huis, wij gaan nog een dag of tien genieten van het Griekse leven en dan zit het er voor ons ook weer op.
We rijden eerst even naar Lefkádhastad, kijken of nog weer een internet connect kunnen krijgen. Het duurt even, maar uiteindelijk is het toch weer gelukt en kunnen we weer chatten, e-mail binnenhalen en de site updaten.Onze watervoorraad is de afgelopen dagen behoorlijk geslonken en we weten dat er een aantal waterkranen zijn bij de passantenhaven van Vónitsa. We vullen onze tank en de douchezakken en ook de was wordt weer even gedaan, water in overvloed.
Vorige week hebben en we in de passantenhaven gestaan en daar kregen we de tip dat er net voor Paliambela een kleine vissershaven is waar ook wel eens campers overnachten en dat gaan we opzoeken.Ongeveer 2 á 3 km voor het plaatsje Paliambela, komend vanaf Vónitsa, is een smalle weg naar links en als je die helemaal uit rijdt kom je bij het haventje, twee honderd meter verder is ook nog een klein strandje.
Wij zetten de camper bij het strandje, hangen de was buiten en gaan weer genieten van het Griekse leven. Simon probeert nog een visje te verschalken, helaas, er wordt niets gevangen. ’s Avonds rijden we terug naar Vónitsa en overnachten bij de passantenhaven.
Maandag 29 september
We gaan langzaamaan steeds verder naar het zuiden, uiteindelijk moeten we uitkomen in Patras, daar gaan we over 10 dagen op de boot naar Italië.
We zijn nog maar net weer aan het rijden, zo’n 20 kilometer, en zien bij Palairos, richting Pogonia, een mooie plek aan een lange baai waar al meerdere (9) campers staan, als het moet kunnen er wel 100 staan, er is dus ruimte genoeg. We zetten de stoelen buiten, zetten een pot koffie en kijken uit over de baai en in de verte zien we de contouren van Lefkádha zien. Het is redelijk weer, zo rond de 21 graden, maar helaas is het overwegend bewolkt, we hopen dat de wolken in de loop van de dag nog verdwijnen. Na de middag trekt het helemaal open en wordt het zonnig met een temperatuur van ongeveer 24 graden, heerlijk dus.

Aan het eind van de middag gaan we op de fiets naar Pálairos, een aller aardigst stadje met een vissers- en een passantenhaven. Het is erg gezellig, bijna alle Tavernes zijn nog open en dat zien we de laatste tijd niet meer zoveel. Het seizoen is bijna over.


Dinsdag 30 september

We blijven nog een dag aan het strand tussen Pálairos en Pogonia, het is heerlijk buiten en onze laatste Griekenland dagen willen we daar volop van genieten, we lezen en zitten lekker in de zon en af en toe zien we een kudde schapen al grazend voorbij lopen.
Aan het eind van de middag steekt er een frisse wind open zitten we al snel binnen.
Woensdag 1 oktober
Het is een bewolkte dag, dus rijden we weer verder naar het zuiden. Net voor de plek waar we met de camper hebben gestaan is een vakantiepark en een surf- en zeilschool. Zomers zal het hier wel erg druk zijn, er zijn drempels op de weg aangebracht en er staat een verkeerslicht om de voetgangers naar het strand, veilig over te laten steken. Je kunt zien dat het seizoen is afgelopen, de stoplichten werken niet meer en zelfs de drempels worden van de weg verwijderd.
We rijden eerst naar Mýtikas en daarna naar Astakós en rijden over één van de mooiste kustroutes van Griekenland. We lopen rond in Mýtikas, een nog aardig, autenthiek stadje, waar je, zo maar ergens op straat, verse vis kunt kopen die de afgelopen ochtend gevangen is. Verbijsterend om te zien dat zelfs visjes van nog geen 10 cm worden verkocht, geen wonder dat de zee leeg raakt! Vanuit de haven van Mýtikas kun je excursies maken naar de stranden van de eilandjes Kálamos en Kástos.Even voorbij Mýtikas rijden we over een smal weggetje naar het strand, slaan daar links af en rijden een paar kilometer over het strand en zien de ene na de andere (gesloten) camping, geen optie voor ons.We lunchen aan de baai in Astakós en maken een wandeling (in de regen) door het niet bijzondere stadje. Het is wel een mooie, maar geen schone baai, het water is niet helder en zit vol met slierten algen.We rijden verder naar Mesolóngo, en rijden over de strekdam naar Tourlídha, een klein dorpje met paalwoningen. Helemaal op het eind, direct aan de Golf van Patra, is een prima overnachtingsplek. We hebben onze stek weer gevonden. Hopelijk is het weer morgen beter en kunnen we weer van de zon genieten.

Donderdag 2 oktober

We worden wakker van de regen die verschrikkelijk hard op het dak klettert en het ziet er naar uit dat het voorlopig niet anders zal worden.
We blijven vandaag in Tourlídha, het weer even verderop is niet beter en we hebben hier toch een mooie plek met uitzicht op zee. De vissersbootjes varen af en aan ook de Ferries van o.a. Minoan, Anek en Superfast die komen van, of op weg zijn naar Italië, zien we voorbij varen. Simon probeert weer een visje te verschalken, maar vangt bot en dat is niet te eten.
Aan het eind van de ochtend klaart het weer op, is het bijna strak blauw en kunnen we weer lekker buiten zitten, maar aan het eind van de middag wakkert de wind zo aan dat we weer snel naar binnen verhuizen.MEER FOTO'S ZIEN? Klik hier


Lees verder (week 8)