2010: HET IBERISCH SCHIEREILAND IN 10 WEKEN (week 7)

ZATERDAG 6 MAART

We zijn al weer zes weken onderweg en hebben er nog bijna vier voor de boeg, we hopen in die tijd nog veel te zien en te beleven en als het kan, met een beetje meer zon.
Vandaag weer een kilometer dag. We rijden naar San Juan de Los Terreros, een aftand ruim 300 kilometer en de oplettende lezer weet dat we daar een paar weken geleden ook zijn geweest. San Juan is altijd weer een mooie plek om een paar dagen te bivakkeren.

We rijden weer een schitterende route, grotendeels door de bergen, waar we altijd weer genieten van de fraaie uitzichten. Soms rijden we op een hoogte van 1378 meter, dan weer zakken we naar een lager gedeelte, om vervolgens weer te stijgen, maar uiteindelijk komen we uit op zeeniveau. Overal onderweg zien we olijfbomen, amandelbomen en natuurlijk de niet te vergeten de sinaasappelbomen.

We gaan over de noordflanken van de Sierra Nevada, met z’n prachtige besneeuwde bergtoppen en komen door Guadix, waar we twee jaar geleden al een kijkje hebben genomen in de wijk met holwoningen, de Barriada de Cuevas. In het Museo de la Cueva is te zien hoe zo’n allesbehalve primitieve woning er van binnen uitziet.

In Purullena maken we een koffiestop, dit dorp bestaat vrijwel geheel uit holwoningen. De bevolking leeft hier van de pottenbakkerij en langs de weg staan dan ook een flink aantal uitnodigende, propvolle stalletjes waar je kunt zien en kopen wat ze hier maken, onvoorstelbaar wat hier aan potten, bekers, vazen, wandborden etc. staat uitgestald.

Vanaf Guadix nemen we eerst de A-92 richting Almeria, een vrij vlakke weg, tussen de Sierra Nevada en de Sierra de Filabres, en daarna de N-340a richting Tabernas. Het kale landschap van deze streek was in de jaren 60 het perfecte decor voor het maken van Western, “The good, the bad en the ugly” is hier opgenomen. In het in die tijd gebouwde Wild-westdorp “Mini Hollywood” worden nog dagelijks, als toeristische attractie, banken beroofd, een ‘outlaw’ opgehangen of een gezelschap Cancandanseressen op het podium gezet. Kosten € 19.00 p.p.

Even verderop zien we nog een Wild-westdorp en de grootse aankondiging “Ford Bravo, Cinema-studio’s”, dat willen we wel even gaan bekijken. Het valt niet mee er te komen, we moeten bijna 2 kilometer door een bijna droogliggende rivierbedding, het is dat we een touringcar tegenkomen, anders hadden we nooit bedacht dat je hier zou kunnen rijden. Helaas, ook in dit dorp kun je niet zomaar het terrein op, hier kost het € 16,50 om naar binnen te mogen, zomaar even rondlopen is er niet bij en de volgende voorstelling is pas om 17.30 uur.

We rijden verder via Vera (N-332) en om half vier komen we aan in San Juan de Los Terreros, wat schets onze verbazing, de plek is helemaal leeg, waarschijnlijk pas geruimd. We rijden verder en aan de andere kant van San Juan bij Playa de Los Cocedores staan wel een paar campers en strijken daar even neer.
Na sms-contact met Ede en Ineke rijden we weer verder, zij staan 500 meter verder op Playa La Higuerica en daar is ook nog wel plaats voor ons. Ineke staat ons al op de weg op te wachten.


ZONDAG 7 MAART

Het zal toch niet waar zijn, er vallen voor de verandering weer eens regenspetters op het dak, waar hebben we dat meer gehoord!
Gisteren was het een droge dag en dat schepte hoge verwachtingen en ook de barometer die eergisteren nog op 930 millibar met regen stond, is nu opgelopen naar 1030 met een zonnetje, weerstations kun je kennelijk ook al niet meer helemaal vertrouwen.

In de loop van de ochtend wordt het toch weer droog en maken we een wandeling over de rotsen aan de linkerkant van de baai, hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en verderop zien we Aguilas liggen. De kustlijn is hier rotsachtig en onderweg komen we een in de rotsen uitgehakt opening tegen die uit twee kleine ruimtes bestaat, er ligt een matras op de grond en je zou zomaar kunnen bedenken dat hier wel eens iemand ligt te slapen.

’s Middags kunnen de stoelen een paar uur naar buiten! De bewolking wordt dunner en is even bijna helemaal weg, we zien de zon weer, wat is dat heerlijk!
Om drie uur is de zon weer verdwenen en krijgt de bewolking weer de overhand. De rest van de dag is het weer binnen zitten.


MAANDAG 8 MAART

We worden wakker van de zon en het ziet er buiten gelijk een stuk vrolijker uit. We blijven nog een dag op Playa La Higuerica. De stoelen gaan weer naar buiten al is het maar voor een paar uur. Aan het begin van de middag neemt de bewolking weer toe en de stevige wind maakt het erg fris.
Voor het eerst deze trip komt er een bakker op de plek waar we staan en dat is toch wel heel handig. We eten dan ook een lekker vers broodje bij het ontbijt en dat is toch lekkerder dan het brood van gisteren.

Vandaag maken we een wandeling over de rotsen aan de rechterkant van de baai en komen uit op Playa de Los Cocedores, de baai waar we twee dagen geleden een half uurtje hebben gestaan. De rotsen in deze omgeving bestaan hoofdzakelijk uit tufsteen en hier vind je een aantal in de rosten uitgehakte Cuevas die vroeger werden gebruikt om in te wonen. Leuk om te zien hoe dat er uit ziet.


DINSDAG 9 MAART

Afgelopen nacht trokken ze de schuiven boven weer open en kletterde de regen hard en onophoudelijk op het dak. Als we opstaan is het inmiddels wel weer droog maar de zon zien we niet. Om negen uur zijn we weer klaar voor vertrek en worden uitgezwaaid door Ede en Ineke.
Al snel wordt de bewolking dunner en komt de zon weer te voorschijn, het wordt al weer warm, de truien gaan uit en de shirtjes kunnen weer aan. Rond de middag is de bewolking zelfs helemaal verdwenen.

We rijden over de N-332, waar tot onze grote verbazing een laagje sneeuw ligt, naar Mazaron, daar kunnen we de camper weer even verzorgen, en via Murcia (A-7) rijden we naar Elche. De afgelopen dagen gemerkt dat één van de twee boordaccu’s steeds minder stroom vasthield en er uiteindelijk helemaal mee kapte, we moeten op zoek naar nieuwe accu’s.

Bij Campingzaak Cruz aan de Carretera de Dolores in Elche verkopen ze accu’s. De taalbarrière levert eerst nog wat onduidelijkheden op, maar uiteindelijk komen we er wel uit en kopen twee nieuwe accu’s, hoewel één van onze accu's nog wel goed is het toch noodzakelijk dat we er twee kopen, het is een must dat de boordaccu’s hetzelfde zijn. Als de verkoop geregeld is gaan we naar de camperplaats in La Marina waar Simon de accu's installeert en we weer zonder problemen elektriciteit kunnen gebruiken.

WOENSDAG 10 MAART

Na een koude, maar hele heldere nacht, het werd maar 4 graden, is het buiten al snel weer lekker, de zon is weer eens volop aanwezig. Vandaag rijden we naar het 12 kilometer noordelijker gelegen Santa Pola. Net voor Sante Pola, boven de zoutpannen, zien we honderden flamingo’s vliegen, helaas te ver weg voor een foto maar wel hel bijzonder om te zien.
Gisteren sms-contact gehad met onze campervrienden Rob en Adrie en zij komen ook naar Santa Pola. Gezellig elkaar weer te zien en te spreken.

Het blijft de hele dag zonnig zonder ook maar één wolkje en 's middag kunnen we uit de wind en in de zon weer eens genieten zoals uit bijgaande foto blijkt. Wat hebben we dit gemist de afgelopen weken!
's Avonds gaan we met z'n vieren naar de bekende Chinees van Santa Pola aan de Avenida de Salamanca, waar je voor, ik schreef het al eerder, heel weinig, goed kunt eten.


DONDERDAG 11 MAART

Vanochtend heeft Adrie, die Spaans spreekt, geprobeerd ook voor ons ACSI camping Coll Vert ten zuiden van Valencia te boeken voor 17 tot 20 maart. Ik had het al via de e-mail geprobeerd maar dat was niet gelukt, we probeerden het nu telefonisch.
Volgende week zijn in Valencia de Falles festiviteiten waar we graag naar toe willen. Rob en Adrie en nog twee andere stellen hebben al geboekt en wij willen deze festiviteiten ook graag eens meemaken.

Helaas is de camping helemaal vol geboekt. Ze hebben een paar grote plekken waar eventueel twee campers op kunnen staan, maar het is maar de vraag of die nog vrij zijn als Rob en Adrie, die er eerder naar toe gaan dan wij, aankomen. We staan op de reserve lijst en als er een reservering wordt afgezegd, dan kunnen wij die plek innemen. We blijven hopen dat het lukt.


VRIJDAG 12 MAART

In tegenstelling tot gisteren, toen het een onbewolkt dag was, worden we vanochtend weer gewekt door regenspetters op het dak. De weermannen beloven ons dat de regen snel naar het Middellandse Zeegebied wegtrekt.

Natuurlijk maken we ook deze dagen weer van de gelegenheid gebruik en gaan naar het Casa de la Culture aan de Calle de Elche om de site te updaten, onze e-mail binnen te halen en ook te kijken wat de weersverwachtingen voor de komende dagen zijn, niet dat je er iets op uit kunt doen, maar toch!

Lees verder week 8