2010: HET IBERISCH SCHIEREILAND IN 10 WEKEN (week 5)

ZATERDAG 20 FEBRUARI

We hopen dat we gisteren een goede keus hebben gemaakt en dat Portugal ons beter weer te beiden heeft dan Spanje, voorlopig ziet het er goed uit, de zon schijnt en we zien een strak blauwe lucht. We zijn van plan een poosje in Monte Gordo te blijven. We hebben inmiddels 3626 kilometer gereden en vinden het wel even genoeg geweest.

Vandaag gaan we naar BAR 42 waar we onder het genot van een kop koffie gebruik kunt maken van het internet. Het is inmiddels alweer 12 dagen geleden dat het laatste verslag gepubliceerd is en ik kan me zo voorstellen dat de lezers die ons volgen graag willen weten waar we inmiddels uithangen en wat we zo al hebben meegemaakt. Nou voorlopig kunnen ze even genieten!

Aan het eind van de middag praten we, onder het genot van een drankje, in alle rust bij met Ede en Ineke. Wisselen nieuwe plekjes uit en noteren die in onze wegenatlas, daar kunnen we volgend jaar weer gebruik van maken, kom je ook eens op andere plekjes. Zo breiden we ons scala aan mooie plekjes uit. Na de borrel lopen we gezamenlijk naar het Hollands eetcafé van Ed en Willem en eten daar onvervalste Nederlandse friet met een kroket of frikadel, ook wel weer eens lekker. Als we teruggaan, hoe kan het anders, regent het weer.

ZONDAG 21 FEBRUARI

De regen die gisteravond begon is de hele nacht in alle hevigheid doorgegaan, het ging er beslist niet zachtjes aan toe. Felle regenbuien teisterden de camper en de stormachtige wind deed daar vrolijk aan mee. Als we wakker worden, het is dan gelukkig wel weer droog, zien we de gevolgen. Achter de campers, waar gisteren de mensen nog heerlijk in de zon zaten, staan ze nu met hun voeten in het water.

In de verte horen we de zee in alle hevigheid brullen en als we op het strand komen zien we dat het daar vol ligt met schuim en dat hebben we nog nooit eerder gezien. Je waait er behoorlijk uit je jasje en toch heeft het wel wat zo’n storm.

Het leukste van de weekend was toch wel dat we weer eens hebben kunnen skypen met kinderen en kleinkinderen. Heerlijk ze weer te zien!


MAANDAG 22 FEBRUARI

's Ochtends komt er aan de duinenrand een mooie plek vrij en omdat we van plan zijn voorlopig in Monte Gordo te blijven, verplaatsen we de camper. Alles wat we nodig hebben is hier dichtbij: een leuk dorp, winkels, restaurantjes, internet, enz.
De weersomstandigheden veranderen maar weinig, de temperatuur blijft rond de 15 graden, zonneschijn wordt afgewisseld met hevige buien en nog altijd staat er een stevige wind, maar waar we ook naar toe zouden gaan, het is overal hetzelfde.

We vermaken ons prima, we lezen, en de boeken die we uit hebben geven we weer door aan andere camperaars die op hun beurt dan weer boeken voor ons hebben, we puzzelen, wandelen en fietsen en hier en daar maken we praatjes met andere camperaars en wisselen ervaringen uit, dat levert altijd weer nieuwe vrije plekjes op en die worden natuurlijk weer genoteerd.


DINSDAG 23 FEBRUARI

Vandaag worden de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen nu eens niet midden in de nacht maar in de avond uitgezonden. Dat wordt dus kijken en genieten!
De 10 kilometer staat op het programma en Sven Kramer wordt getipt als grootste kanshebber voor de gouden medaille. Helaas loopt alles anders dan verwacht. Op de helft van de rit stuurt de coach Sven naar de verkeerde baan en uit is de illusie, hij wordt gediskwalificeerd!


WOENSDAG 24 FEBRUARI

Al vroeg vertrekken Ede en Ineke, zij gaan naar Alicante in Spanje, hun kinderen en kleinkinderen opzoeken die daar een weekje verblijven en natuurlijk zwaaien we ze uit.
Aan het eind van de ochtend komen Kees en Ria aanfietsen, gisteren al een sms’je gehad dat ze in Castro Marim waren aangekomen. Mensen die onze site lezen, weten dat wij hen bijna 3 jaar geleden voor het eerst in Griekenland hebben ontmoet en daar is het niet bij gebleven. Fijn ze weer te ontmoeten en weer lekker bij te kletsen!

Het is vandaag weer eens een heerlijke, helemaal zonnige dag en we kunnen dan ook weer eens lekker buiten zitten, de temperatuur is opgelopen naar 20 graden. Hier komen we voor!

DONDERDAG 25 FEBRUARI

Ze hebben ons gisteren mooi voor de gek gehouden. We kregen de indruk dat het weer nu eens eindelijk zou verbeteren maar vandaag is het weer helmaal mis. Zwaar bewolkt en regelmatig een fikse regenbui en de stormachtige wind is ook weer terug.
We vrolijken de dag op met de zomerkoninkjes die bijna dagelijks voorbij komen, voor een kistje van twee kilo vroegen ze gisteren vier euro, vandaag is de prijs gezakt naar drie euro. Zeg nou zelf, daar krijg je toch een beetje een zomer gevoel van en ze zijn nog lekker ook.

Aan het eind van de ochtend nog weer even naar Bar 42 om te skypen met de kids, gelukkig zijn ze allemaal thuis, het is voorjaarsvakantie, en hebben we iedereen weer even gezien en gesproken.
’s Middags tussen de buien door naar Vila Real de Santo António gefietst en even rondgekeken bij o.a. de passantenhaven en op de kade aan de grensrivier de Rio Guadiana, waar ruim 100 campers stonden.

Vila Real is in 1774 op de tekentafel ontworpen met passer en liniaal, de haaks op elkaar en evenwijdig aan elkaar aangelegde straten maken dat de stadsplattegrond, een creatie van de markies Van Pombal, er uitziet als een dambord. Ook op het stadsplein plein is de hang naar het perfecte lijnenspel te zien, vanaf de obelisk in het midden lopen zwart-wit geplaveide banen stervormig naar de randen van het plein. Statige huizen en sinaasappelbomen omzomen het plein.

Vila Real staat verder bekend om zijn vele winkels met linnengoed; laken, slopen, handdoeken, badlakens, badjassen, kleedjes, servetten, etc. etc., je kunt het niet zo gek bedenken of ze hebben het wel en voor de prijs hoef je het niet te laten.
Heel veel van deze artikelen zijn voorzien van het nationale symbool van Portugal, de Haan.
Wij zagen een leuk winkeltje met een voor ons hele bekende naam.


VRIJDAG 26 FEBRUARI

We verkassen naar ons derde plekje in Monte Gordo. Vanochtend vroeg zagen we al dat de Duitse camper, die aan het eind van het terrein stond, bezig was zich reisvaardig te maken. Het mooiste plekje, met grind en gras rondom en geen modder vanwege de vele regen, komt vrij.
We hadden al gekeken of er liefhebbers waren voor die plek, of mensen waar ze al een afspraak mee hadden gemaakt, maar hadden ze nog niet gezien. We maken ons klaar om het mooie plekje over te nemen.

Lees verder week 6