2008 EERSTE WINTERTRIP NAAR DE ZON (week 4)

Woensdag 13 februari
Vandaag rijden we weer verder, Kees en Ria gaan naar Almería en wij gaan naar Guadix. Ieder gaat weer zijn eigen weg en we hopen elkaar later in Portugal weer tegen te komen. De dag begint bewolkt en er staat een behoorlijke bries, rond de middag trekt het weer open en schijnt de zon.
We rijden het eerste stuk langs de kust, een schitterende route, eerst langs zee en daarna dwars door de bergen. We vinden het opvallend dat alle droge rivierbeddingen in Spanje worden gebruikt als wegen. Auto’s worden er geparkeerd en overal zie je banden sporen. Merkwaardig!


We nemen de route langs Sorbas en Tabernas. Even voorbij Tabernas zien we ‘Decorado Mini Hollywood’. Zomaar ergens midden in een verlaten en bizar landschap, waar vrijwel alleen maar kale bergen zijn met hier en daar een klein struikje, hebben ze een Western dorp nagebouwd waar films worden opgenomen.
Een paar kilometer verder zien we, nog een beetje in de wolken, de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.In Guadix volgen we de bordjes ‘Barriada de Guevas’ en komen terecht op een kerkplein midden in het wijkje met holwoningen.
We maken een wandeling door dit bijzondere dorp en mogen rondkijken in één van de holwoningen. De bewoonster verteld het e.e.a. in het Spaans en we begrijpen eruit dat in deze woningen zowel ‘s zomers als ‘s winters een constante temperatuur heerst, hoewel de plafonds rond zijn, is er van condens vorming geen sprake. Op gas koken is niet toegestaan want dan kan de boel ontploffen.


De woning bestaat uit een leefruimte, een kookruimte en twee slaapkamers. Geweldig om zo’n huisje van binnen te kunnen bekijken en te zien hoe de mensen hier leven.

Terug in de camper zien we dat we een Internet connect hebben en daar maken we dankbaar gebruik van; reisverslagen op de Weblog zetten, foto’s toevoegen, e-mailtjes binnen halen en het meest belangrijke: skypen met de kinderen en kleinkinderen in Nederland.


Donderdag 14 februari
Vandaag gaan we naar Granada, we nemen niet de meest voor de hand liggende weg (A92) maar gaan binnendoor over de SE 20 via La Peza, een werkelijk schitterende route, we komen superlatieven te kort. Het is hier erg mooi en zeker een aanrader voor wie in de buurt komt.
Net voor Quéntar zien we een groot stuwmeer, waar, aan de hoogte van de stuw te zien is dat er weinig water in staat. Kennelijk is het hier erg droog geweest de laatste tijd.In Granada nemen we het besluit morgen naar het Alhambra te gaan en vandaag een verkenningstocht door de Sierra Nevada te maken, een overweldigend natuurgebied met bergtoppen waar eeuwige sneeuw ligt. Bij het Parador de Sierra Nevada is een grote parkeerplaats, met stroom en verzorgingspunt, waar je voor € 10,00 kunt overnachten. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de, vandaag in het zonlicht schitterende, besneeuwde bergtoppen. De laatste tijd is er geen sneeuw meer gevallen en alles ziet er uit als één ijsmassa, skiën kun je wel vergeten, er is dan ook geen enkele activiteit.

We lopen naar en door de sneeuw, krijgen we toch nog een winters gevoel!
Tegen de avond trekt er een wolkenveld over de bergtoppen en al snel zitten wij er middenin. Later op de avond begint het licht te sneeuwen.Vrijdag 15 februari
Dat we op een hoogte staan van meer dan 2300 meter hebben we geweten, de temperatuur zakte de afgelopen nacht naar het vriespunt. Er is een klein laagje sneeuw gevallen dat in de loop van de dag wel weer zal verdwijnen want het kwik zal oplopen naar 21 graden is de voorspelling.
We verlaten de Sierra Nevada en gaan naar Granada om een bezoek te brengen aan de Citadel Alhambra, één van de beroemdste en druk bezochtste attracties van Europa. Iedereen die je zegt in de buurt van Granada te komen, adviseert je een kijkje in het Alhambra te nemen. Ze hebben niets te veel gezegd, het is echt de moeite waard.

In het Palacios Nazaríes mogen maar een beperkt aantal personen tegelijk naar binnen en daarom staat er op het ticket hoe laat je het paleis in mag, er is een marge van een half uur, kom je voor of na de aangegeven tijd dan kom je er niet in. Eenmaal binnen mag je zo lang blijven als je wilt.
Rond 14.00 uur vertrekken we weer en gaan op zoek naar het gasvulstation (onze fles is bijna leeg) dat, volgens de Nederlandse LPG gids, in Granada moet zijn. Als je de aanwijzingen in het boekje volgt is het prima te vinden, een fluitje van een cent.
Vanochtend al vers water ingenomen en het toilet geleegd, dus we kunnen er weer een poosje tegen.
We rijden van Granada naar Salobreña en van daaruit gaan we weer langs de kust richting Málaga. In Torrox Costa zien we een mooie plek (naast het Riu Ferraro Hotel) waar al een aantal campers staan. Wij zetten onze camper erbij. De zon schijnt en we kunnen nog lekker een poosje buiten zitten.

Zaterdag 16 februari
Het heerlijke van camperen is dat je per dag kunt beslissen wat je wilt gaan doen. We blijven nog een dag in Torrox Costa, maken ‘s ochtend een wandeling over de boulevard en ‘s middag een fietstocht door de omgeving. Verder lekker genieten van het vrije camperleven en vooral van de zon die weer volop aanwezig is, nadat het afgelopen nacht voor het eerst een uur flink heeft geregend.

Zondag 17 februari
Bewolkt en regen, dat is iets wat we tot nu toe nog niet echt hebben meegemaakt. Een prima dag om verder te trekken.
We rijden via Málaga naar Torremolinos, eens even kijken waar veel Nederlanders hun zomervakantie doorbrengen. Zoals het er nu uitziet, storm en regen, het lijkt wel herfst, is er niets aan natuurlijk. Hopelijk is het morgen weer beter en kunnen we de stad gaan verkennen.
We rijden een rondje door de stad op zoek naar een Internet Connect, maar helaas we vinden alleen een ‘very low connect’, dat is wel voldoende voor het bijwerken van de weblog (wel tekst, geen foto’s), maar niet genoeg om te skypen met de kids, helaas!
We overnachten naast de strandweg, net voor het bordje Torremolinos.

Maandag 18 februari
Weer een dag die je niet zou verwachten als je het over Torremolinos hebt, i.p.v. dat de zon schijnt en het strand vol ligt met mensen, is het guur en nat en het is de verwachting dat het niet veel anders zal worden vandaag. Maar goed, het is niet altijd feest. Hopelijk is het morgen weer beter.
Tussen de buien door gaan we er even op uit, broodje kopen, winkeltjes kijken op de boulevard en een souveniertje kopen voor één van onze kleinkinderen, altijd leuk iets mee te nemen.
Het is niet ons ding zo’n toeristenparadijs, maar als je het vergelijkt met Lloret de Mar en andere grote kustplaatsen, waar je aan de boulevard alleen maar een aaneengesloten strakke lijn van appartementen complexen ziet, ziet dit er toch aantrekkelijker uit, er zit in ieder geval variatie in.Als we weer terug zijn op de plek waar we de afgelopen nacht hebben gestaan, worden we binnen tien minuten door de lokae politie vriendelijke doch dringend verzocht te vertrekken. We mogen hier niet parkeren, laat staan overnachten, merkwaardig, gisteren is er zeker 5 keer een politieauto langs gereden en die hebben ons rustig laten staan.
We willen geen moeilijkheden dus vertrekken we. We rijden verder langs de kust en parkeren in Fuengirola bij het Castillo San Pedro. Als we een stukje langs de boulevard fietsen zien we een parkeerplaats waar al zes campers staan. We rijden er ook naar toe.


Dinsdag 19 februari
‘s Ochtends is het nog even droog, maar al snel begint het weer te regenen. Op Internet zien we dat het vandaag nog een slechte dag wordt. Af en toe zal het even droog zijn maar grotendeels zal het regenen. Voor morgen en overmorgen ziet het er weer beter uit. We wilden vandaag naar Gibraltar rijden, maar gezien de weersomstandigheden wachten we daar maar even mee.
We rijden een stukje het binnenland in en gaan in Mijas kijken. Niet lang nadat we de parkeerplaats in Mijas gevonden hebben begint het onwijs hard te regenen, er zit zelfs hagel tussen en onweer kennen ze hier ook, we komen regelmatig op de foto.
We wachten even op beter weer en zowaar rond de middag gaat de zon ook nog even schijnen. We lopen en klimmen door Mijas, een historische kunstenaarskolonie, dat tegen de berghelling is gebouwd. Mooie smalle straatjes en trappen om op een hoger of lager niveau te komen. De kunstenaars zijn echter verdwenen, de souvenier verkopers hebben hun plaats ingenomen. Erg leuk om even door heen te lopen.
We rijden terug en blijven nog een dagje in Fuengirola, wandelen over de mooie boulevard en bellen nog even met Nederland.