2008 EERSTE WINTERTRIP NAAR DE ZON (week 8)

Woensdag 12 maart
‘s Ochtends maken we een wandeling naar het gerestaureerde Fortaleza de Sagres, waar Prins Hendrik de Zeevaarder 40 jaar van zijn leven doorbracht, veel reizen heeft hij niet gemaakt, maar hij was wel de grote inspirator van de ontdekkingsreizigers.
Het fort uit de 14e eeuw ligt op de Ponta de Sagres. Op het binnenplein is met stenen een grote windroos (kompas), met een doorsnede van 43 meter, ingelegd.Langs de hoge rotskust zitten veel (oudere) Portugezen te vissen en zo af en toe zien we dat er ook nog wat gevangen is.

's Middags gaan we kijken bij de haven, zien op de trap naar beneden een slang, zien hoe vissers hun volgende tocht voorbereiden en kijken hoe het toegaat bij de visafslag. We blijven nog een dagje in Sagres.
Donderdag 13 maart
Gisteren bijna van de klippen gewaaid, dus gaan we vandaag op zoek naar een rustiger plekje.

Eerst rijden we naar Vila do Bospo, nog even een wasje doen en skypen met de kleinkinderen die we eergisteren niet hebben gezien. Heerlijk die koppies te zien en even met ze te kletsen. Dikke kussen over en weer natuurlijk.

Jan en Elly hebben de uitlaat van de camper stuk en gaan naar de Nederlandse garage in Boliquime, kijken of die iets kunnen regelen.
Wij gaan naar Praia da Ingrina, we hebben hier een paar dagen geleden al gekeken en dat beviel ons wel. Het is rustig met campers dus kunnen we een mooie plek uitzoeken met uitzicht op de baai waar de ene na de andere hoge golf richting het strand gaat. Brandingsurfers vermaken zich hier uitstekend.
Wind is er vandaag bijna niet en de zon schijnt weer volop. Uit de wind en in de zon loopt het kwik op tot 25 graden.

Vrijdag 14 maart
Vandaag maken we eerst een wandeling naar de klip waar we op uitkijken. Je hebt hier een prachtig uitzicht op de Praia da Ingrina en aan de andere kant van de klip op Praia da Zavial.
Het is bewolkt en vandaag is er weer veel wind. Na de wandeling besluiten we verder te rijden. Eerst naar Portimão, de LPG fles vullen, boodschappen inslaan bij de Lidl en kijken in Praia da Rocha.

We kiezen ervoor door te rijden naar Praia de Ferraguda, maar voor we daar zijn raken we verstrikt in Portimão, links- en/of rechtsaf en éénrichtingsverkeer, je raakt volledig de kluts kwijt. Uiteindelijk lukt het en staan we snel aan de overkant van de Rio Arade, met uitzicht op de havenmond.


Onderweg zie je overal om je heen het landschap meer kleur krijgen, de Mimosa die overal langs de weg staat wordt steeds geler en aan diverse bomen komen nieuwe blaadjes of ze staan in bloei, voorjaar zullen we maar zeggen.Zaterdag 15 maart
Als we opstaan schijnt de zon volop maar er staat een behoorlijke bries, we kunnen niet buiten zitten en dat is wat we toch wel graag willen.

We besluiten Kees en Ria een sms-je te sturen om te horen waar ze zitten, Al snel komt er een sms-je terug dat ze in Quarteira bij de oude vissershuisjes staan en maandag weer verder gaan. We pakken de boel in en gaan ze opzoeken.

Onderweg kopen we, bij één van de vele stalletjes langs de weg, een zak mandarijnen en een zak sinaasappels.In Quarteira worden we hartelijk ontvangen met koffie en iets lekkers erbij, Ria is het speciaal gaan halen.
Hier is de wind aanzienlijk minder en kunnen we lekker buiten zitten. ’s Middags maken Ria en ik een strandwandeling en gaan op zoek naar mooie schelpen. Op de vloedlijn kun je hier van de mooie bruine hoorntjes vinden. Er liggen er wel, maar er zijn er maar weinig die heel zijn. We vinden wel een paar gave kleine. Misschien morgen als het hoogwater geweest is.Zondag 16 maart
Vanochtend vroeg opgestaan voor een strandwandeling en na een uur kom ik met een hele zak gave schelpen terug. Er was nog niemand op het strand geweest, dus schelpen genoeg. Misschien ga ik morgenochtend wel weer vroeg op pad. Heerlijk zo’n wandeling alleen.
’s Middags maken we een wandeling (over het strand) naar Vilamoura, een prachtige plaats met een mooie jachthaven. Rond de haven heel veel restaurantjes waar je voor weinig kunt eten.Maandag 17 maart
Vanochtend weer een vroege strandwandeling gemaakt. Helaas zijn er dit keer maar weinig schelpen. We blijven nog een dag in Quarteira en Kees en Ria ook.
’s Morgens een boodschapje doen en naar de wasserette en ‘s middags wandelen naar de boulevard en kijken in de werkelijk overvolle winkeltjes van de Chinezen. Je kunt het niet zo gek bedenken of ze verkopen het wel en het kost bijna niets. Kleding, ondergoed, huishoudelijke artikelen, speelgoed, haarspeldjes, nagellak, hengels, batterijen, enz. enz.
’s Avonds met z’n vieren Kip Piri Piri eten bij de haven in Vilamoura.
Dinsdag 18 maart
Het is weer tijd om verder te gaan. We nemen afscheid van Kees en Ria, zij gaan naar Armacõa de Pêra en wij gaan naar het Oosten, richting Spaanse grens, rijden door Faro en Olhão en lunchen in Tavira.

Twaalf kilometer na Tavira slaan we rechtsaf naar Monta Rota, bij het strand is een mooie verharde parkeerplaats, waar je sinds kort weer met de camper mag parkeren (geen blokken onder de wagen en geen stoelen buiten, want dat is kamperen). Vorige week hingen er nog bordjes verboden voor campers, maar die zijn inmiddels, na protest van de middenstand, allemaal weer weggehaald. Er staan ruim vijftig campers.
’s Middags maken we een wandeling langs het strand en door het stadje. Op het kilometers lange, goed verzorgde en schone strand, kom je via een houten loopbrug, voor mijn gevoel allemaal net nieuw aangelegd.
In het stadje is een kleine supermarkt, een paar cafeetjes, een pottenbakker en dan heb je het wel ongeveer gehad.


Lees verder (week 9)

Meer foto's op "Online Fotoalbum"