2011: OVERWINTEREN ONDER DE ZON (week 15)

MAANDAG 2 MEI

Het begin van de laatste week, ruim drie maanden zijn we onderweg en wat hebben we al veel gezien en beleefd! Benieuwd of we de laatste week ook nog iets bijzonders meemaken.De dag begint weer bewolkt net als de afgelopen dagen, het regent gelukkig niet, dat doet het ’s avonds en ’s nachts en dat vinden we niet zo erg. Om half tien zijn we er weer klaar voor, scoren eerst nog een verse baguette en dan gaan we via de D933 richting Orthez en Mont-de-Marsan en ook langs deze weg zien we nog regelmatig pelgrims ploeteren.

In Sauveterre-de-Béarn, bij de brug over de Gave d’Ororon zien we een hele mooi plek voor de koffiepauze, de zon schijnt, de stoelen gaan naar buiten en we zijn zo weer een uur verder. De route gaat verder door een mooi groen heuvellandschap en bij de Mac in Orthez maken we weer even dankbaar gebruik van de vrije Wifi. Om half twee komen we aan op de camperplek in Mont-de-Marsan, een prima plek voor een korte stop of om te overnachten, maar geen plek om uitgebreid buiten te zitten.


Na de lunch gaan we weer verder en kijken uit naar een betere plek. We blijven de D933 volgen richting Marmande en in Casteljaloux vinden we de perfecte plek om even te blijven. De achterste van de 4 plekken die er zijn is de mooiste, heeft veel gras voor de deur maar jammer genoeg staat daar al iemand. Na een uurtje vertrekt die camper en we nemen natuurlijk zijn plek in. Het is heerlijk weer en we zitten nog een hele poos in de zon. Aan het begin van de avond gaat onze Marokkaanse BBQ aan en grillen we een lekker stukje vlees.


DINSDAG 3 MEI

Ze hadden ons voor vandaag zon beloofd en waren van plan een dag in Casteljaloux te blijven. Helaas, het is bewolkt en we besluiten verder te gaan, hopen dat de zon vanmiddag alsnog te voorschijn komt. We volgen de D933 tot Bergerac en dan nemen we de N21 richting Limoges, een niet al te inspirerende en vrij vlakke route (we zijn te veel verwend). In Bergerac tijdens de koffiestop kunnen we weer meeliften op een onbeveiligd netwerk, voor ons prima, maar dom van de eigenaar die z’n zaakje niet beveiligd heeft.

We kiezen voor de afwisseling de route dwars door Périqueux, even iets anders dan de vlakke wegen met bomen en landbouwakkers. Zo’n 30 kilometer voor Limoges, in Pageas, weten we een prima plek om weer te stoppen. Als we daar aankomen zien we drie campers staan, allemaal Nederlanders! We maken daar kennis met Adriaan en Hillie uit Soest en zijn verbaasd te horen dat zij De Glind kennen, dat komen we bijna nooit tegen. Jammer genoeg houden we het niet droog en de beloofde zon heeft zich verstopt achter een dik wolkendek.


WOENSDAG 4 MEI

Marokkaanse lucht vanochtend, strak blauw en we besluiten hier een dagje te blijven en in de zon te genieten van een goed boek, heerlijk! ’s Middags spelen we een potje Jeu-des-boules met de Peter en Corrie uit Enkhuizen en aan het eind van de middag weer het gebruikelijke borreluurtje maar nu met alle Nederlanders die hier zijn, al met al weer een prima dag! ’s Avonds doen we de Marokkaanse BBQ weer aan en niet alleen om vlees te grillen maar ook voor een gezellig vuurtje. Na het avondeten spelen we met z’n zessen nog een potje Jeu-des-Boules, erg gezellig!


DONDERDAG 5 MEI

Tijd om verder te gaan. We nemen nog even afscheid van de vier andere Nederlanders en gaan weer verder naar het noorden. Via Limoges Châteauroux, Bourges en Gien rijden we naar Nogent sur Vernisson. De zon schijnt wel maar niet zo fel als gisteren, er is wat sluierbewolking. We rijden vandaag een groot stuk op de autosnelweg en met een gemiddelde snelheid van 90 kilometer per uur schieten we dan ook lekker op, toch vinden we het rijden over de N wegen een stuk aantrekkelijker.


In Saint Georges sur Moulon zien we een prachtige camperplek met verzorging. Deze plek staat langs de kant van de weg aangegeven, is niet te vinden in het boek van de NKC en ook niet in Facile–en-Route. Wij hebben er geluncht en komen hier zeker nog een keer terug, voor vandaag vinden we het nog te vroeg om te stoppen. Rond drie uur zijn we op de schitterende camperplek in Nogent sur Vernisson en kunnen nog weer een paar uur van de zon genieten, de sluierbewolking was in de loop van de ochtend weer verdwenen en het is heerlijk buiten!


VRIJDAG 6 MEI

Weer begint de dag met zon, gisteren op teletekst gezien dat het de komende dagen nog mooi blijft, heerlijk om zo de reis af te sluiten. Zondag wordt het in Nederland zelfs 26 graden! We rijden via Fontaineblau (een prachtige oude stad), Meaux en Laon weer verder het noorden. In Catillon sur Sambre, altijd onze laatste stop na een reis naar het zuiden, geven we de camper en onszelf weer even rust. Een mooie en rustige route gereden vandaag, leuke oude stadjes en dorpjes en op de akkers veelkleurig wuivend graan en bloeiend koolzaad.


ZATERDAG 7 MEI

Het is fris vanochtend en de zon laat nog even op zich wachten. We waren van plan vandaag in Catillon sur Sambre te blijven maar hebben toch besloten verder te rijden. Onder Antwerpen in Rupelmonde hebben we in het NKC boek een mooie plek gezien en daar gaan we naar toe, zijn we al weer wat dichter bij huis en hoeven we morgenochtend niet zo vroeg te vertrekken om aan het begin van de middag thuis te kunnen zijn. Om half één komen we aan, de zon is weer terug, de stoelen zetten we op de dijk en we hebben een prachtig uitzicht over de Schelde.


ZONDAG 8 MEI

Om half tien zijn we klaar voor de laatste etappe, nog 174 kilometer naar kinderen en kleinkinderen. Na 15 weken en 10.170 kilometer zijn we om één uur weer THUIS van een geweldig mooie reis. Kinderen en kleinkinderen staan ons al op te wachten, toch wel emotioneel elkaar na zo’n lange periode weer in de armen te kunnen sluiten. Geweldig om zo thuis te komen!