SCANDINAVIË: “TERUG NAAR DE LOFOTEN” (week 1)


JUNI 2013

IMG_6348 Voor de derde keer gaan we naar het noorden van Europa.
In 2007 hebben we in vijf weken vooral het gebied rondom de Noorse Fjorden verkend en in 2010 hebben we een rondreis van twaalf weken gemaakt door Zweden, Finland en Noorwegen. Deze keer doen we Zweden en Noorwegen aan met als verste bestemming de schitterende eilandengroep “De Lofoten”, hier willen nog graag een keer rond rijden, we hopen dan wel op wat mooier weer dan tijdens onze reis van 2010. Ook het prachtige Fjorden gebied zullen we zeker niet overslaan.


---------------------------------------------------------//////////--------------------------------------------------


ZONDAG 16 JUNI


IMG_7885 Inmiddels zijn we ruim drie weken thuis van ons ‘Dordogne avontuur’ en staat de volgende ontdekkingstocht al weer op het programma! Voor we ‘On Tour’ gaan vieren we vandaag eerst de verjaardagen van onze kleindochters Renée en Emma, Renée wordt morgen twaalf en Emma wordt woensdag zes jaar, wat worden ze al weer groot!
Na een gezellig feest en een hele boel dikke afscheidsknuffels worden we door de feestgangers uitgezwaaid en gaan we op weg naar onze eerste overnachtingsplek, Viersen in Duitsland.

IMG_4197 We gaan niet rechtstreeks naar het hoge noorden, moeten eerst via Neulingen-Göbrichen in de buurt van Karlsruhe. Waarom via Karlruhe? Onze ‘SamYSolar’ doet het niet meer!! Op onze vorige reis in Sint Job in’t Goor onder hoogspanningskabels gestaan en we denken dat dat de oorzaak is van de storing. ’s Avonds nog TV gekeken en de volgende ochtend was het gebeurd, niks meer! De leverancier van de ‘SamYSolar’, BM-Sat, adviseerde ons naar de fabriek te gaan, zij kunnen het niet oplossen en sturen de schotel op en dan is het maar afwachten wanneer hij weer terug is.
Dinsdagochtend om acht uur hebben we een afspraak bij de firma Ten Haaft, de maker van de ‘SamiYSolar’, en nu maar hopen dat het een kleinigheidje is en dat ze het snel kunnen repareren.


MAANDAG 17 JUNI

IMG_4411 Weer lekker geslapen in onze camper, of we niet weggeweest zijn! Als we opstaan is het zonnig buiten en het beloofd een mooie dag te worden.
Vandaag is onze oudste kleindochter Renée jarig! Gisteren hebben we haar verjaardag en dat van haar zusje, die woensdag jarig is, al gevierd en vandaag gaan we Renée bellen en voor haar zingen! Ons reisdoel van vandaag, de firma Ten Haaft in Göbrichen, nog 363 kilometer en dat is in één dag prima te doen. Om negen uur zijn we klaar voor vertrek en gaan we op weg.

IMG_4421 We volgen vandaag voor het grootste gedeelte de saaie Duitse autobanen en komen langs Köln, Koblenz, Mainz en Ludwigshaven om maar even een paar grote plaatsen te noemen. Gelukkig is het niet zo erg druk en kunnen we overal goed doorrijden. Na Koblenz zijn we de autobanen even zat en nemen tot Bingen de mooie route langs de Rijn (B9), we hebben tijd genoeg! In Bacharach zetten  we de camper een poosje aan de kant en genieten van het mooie weer, een lekker broodje en het uitzicht over de Rijn. 


IMG_4432 Ook het laatste stukje rijden we binnendoor, via Bruchal en Bretten gaan we naar Göbrichen, en dat is niet alleen mooier dan de autobaan, het scheelt ook nog eens zo’n slordige 20 kilometer. Om half vier rijden we het terrein van de firma Ten Haaft op, je mag hier overnachten en we zetten de camper op één van de nog beschikbare plaatsen, de stoelen gaan voor de tweede keer naar buiten en we gaan nog een paar uurtjes relaxen, we zoeken wel de schaduw op, in de zon vinden we het echt veel te warm, zelfs in de schaduw is het 35 graden, puffen dus!!


DINSDAG 18 JUNI

IMG_4440 Na een zeer warme nacht, om drie uur was het binnen en buiten nog steeds 28 graden, werden we al vroeg verrast door een medewerker van Ten Haaft die lekkere verse broodjes kwam brengen, wat een service!
Om acht uur gaat de toegangsdeur van de garage open en kunnen we de camper naar binnen rijden. De ‘SamYSolar’ wordt van het dak gehaald en naar de technische dienst gebracht en dan begint het wachten, we hebben geen idee wat ze allemaal aan het doen zijn, we kunnen niet meekijken. 


IMG_4447 Om twee uur wordt de Sami op een karretje naar buiten gereden om te kijken of alles functioneert zoals het zou moeten, we krijgen de indruk dat het niet helemaal goed gaat en om half drie horen we inderdaad dat er problemen zijn, de printplaat die is vervangen werkt niet goed en een nieuwe is inmiddels onderweg hiernaar toe, als alles mee zit wordt die nieuwe print er vanavond nog ingezet en morgenochtend wordt de schotel dan weer op de camper gemonteerd. Hebben wij even geluk dat we de overtocht van Denemarken naar Zweden een dag hebben uitgesteld!!

IMG_4437 We komen de dag door in de schaduw en met de beentjes omhoog, ook vandaag is het weer gruwelijk heet, we lezen wat en bekijken de komende en gaande camper die iets te repareren heeft. Om vijf uur krijgen we toch nog het seintje dat de SamY klaar is en op de camper gezet kan worden en of we camper maar weer de werkplaats in willen rijden. Nog niet alles is goed geregeld, de TV doet het wel weer maar het zonnepaneel is nog niet helemaal goed afgesteld, dat wordt morgenochtend geregeld en dan kunnen we echt aan onze Scandinavië trip gaan beginnen.


WOENSDAG 19 JUNI

Weer en bijzondere dag, kleindochter Emma is jarig en net als maandag gaan we ook nu weer bellen en zingen! We horen op de radio dat het vandaag weer 37 graden wordt, de derde opeenvolgende subtropische dag en aan het eind van de namiddag wordt er onweer voorspeld. Morgen wordt het niet meer dan 20 graden, het is hier smelten of bibberen!!

IMG_4457Om half acht worden er weer verse broodjes afgeleverd en om kwart voor acht komt de monteur de laatste handelingen verrichten. Ze laten ons niet eerder gaan voor ze zeker weten dat alles goed werkt en dat is nou net het probleem, het werkt nog niet zoals het zou moeten werken, de GPS in het zonnepaneel maakt de ene keer wel en de andere keer geen verbinding met de satellieten en de SamY wordt er weer afgehaald, er wordt een nieuwe GPS ingezet en dan begint het testen weer opnieuw en nu lukt het gelukkig wel en doet alles het weer.

IMG_4468 Het is inmiddels alweer twaalf uur geweest en nu is het wachten op de baliemedewerkster, zij heeft nu pauze en is om half één terug. We eten snel een broodje dan kunnen we straks lekker doorrijden, het is de bedoeling dat we gaan overnachten in Bad Salzdetfurt, 40 kilometer onder Hannover. Om precies half één is de administratie weer bezet en kan de kassa gaan rinkelen, we waren er door de monteur al op voorbereid dat de rekening nogal pittig zou zijn, hoeveel precies wist hij ook niet!!! of wilde dat niet zeggen!

IMG_4460 Vijf minuten later zijn we weg met de blik op oneindig en het verstand op nul. We gaan vandaag alleen maar autobahn rijden, hebben een klein beetje haast, overmorgen om één uur moeten we in Grenå zijn voor de ferry naar Zweden. Richting Mannheim staat op de andere rijbaan twee uitgebrande vrachtwagens, politie, hulpdiensten en ambulances blokkeren de weg, even later is de hele snelweg leeg en na vijf kilometer zien we dat het ver-keer wordt omgeleid en een B-weg wordt opgestuurd, het gevolg; kilometers lange files, je zal er maar instaan in deze hitte!!

IMG_4463 De weg van Frankfurt via Kassel naar Hannover hebben we nog nooit eerder gereden, een drukke autobaan, vooral veel vrachtverkeer met soms wel originele logo’s. Eerst rijden we door een  vooral glooiend landschap waarop heel veel graansoorten worden verbouwd en daar tussenin kleine dorpjes met vooral witte huizen met rode daken, later komen er steeds meer bomen en ook de hoogte verschillen worden groter. Bij Bockenem verlaten we de autobahn en rijden het laatste stukje over een mooie binnendoor weg en om half zeven kan de motor uit!

IMG_4466 De camperplek in Bad Salzdetfurt is als op zoveel plaatsen bij het plaatselijke zwembad. Het is nog steeds erg warm, de stoelen gaan in de schaduw en we gaan eerst eens even bijkomen van de warme en uren durende rit en gaan genieten van een koel drankje, daarna gaan we wel eens bedenken wat we zullen gaan eten.
We hebben het vandaag zonder Airco moeten doen, in de garage zijn ze ‘vergeten’ de Airco te vullen, we hadden alleen de “Arko” die de (warme) lucht wat verplaatste.DONDERDAG 20 JUNI

IMG_4477 Gelukkig is het als we opstaan een ‘beetje’ koeler geworden, alhoewel het nog steeds rond de 25 graden is. We gaan vroeg uit de veren, willen vandaag ongeveer 400 kilometer rijden en als alles meezit kunnen we dan aan het begin van de middag op de plaats van bestemming zijn, Haderslev in Denemarken, en nu maar hopen dat het daar ook nog mooi weer is.
Net als gisteren wordt het ook vandaag weer zoveel mogelijk autobahn rijden. We komen langs Hannover en Hamburg en na Flensburg passeren we de grens met Denemarken.

IMG_4494 Het is inmiddels toch al weer bijna drie uur voor we in Haderslev zijn, onderweg nog een paar keer gestopt, koffie gedronken, getankt, de site bijgewerkt, e-mail gelezen en ook nog een broodje gegeten dat we onderweg hadden gescoord.
Was het vanochtend nog zonnig, inmiddels schuift er steeds meer dunne bewolking voor de zon, en uiteindelijk is er geen blauw stukje meer te zien, de temperatuur is nog wel aangenaam, 23 graden! Op internet gezien dat het vandaag in ieder geval wel droog zou blijven. 

IMG_4501 Op de overnachtingsplek in Haderslev, bij een enthousiaste Deense camperbezitter die het leuk vindt dat een andere camperraar bij hem op het erf komt staan, worden we hartelijk ontvangen en hij geeft aanwijzingen hoe we de camper het beste neer kunnen zetten. Daarna gaat hij weer door met de werkzaamheden waar hij mee bezig was, het restaureren van een legervoertuig!
Als ik mijn laptop te voorschijn haal krijg ik al snel de code van zijn privé netwerk en kan ik ongestoord internetten, Geweldig!


VRIJDAG 21 JUNI 

IMG_4499In Nederland is het vandaag de langste. Voorlopig hebben wij de langste dag nog lang niet gehad, hoe noordelijker we komen hoe langer de dagen worden en we hopen op de Lofoten of Vesterålen nog een keer de middernachtzon te zien, dan hebben we 24 uur dag en helemaal geen nacht!
Om half negen, nadat we de fam. Nowak met een flesje wijn hebben bedankt voor hun gastvrijheid, gaan we op pad voor de etappe naar Grenå, vanmiddag varen we met de Stena Nautica over het Kattegat naar Varberg in Zweden.

IMG_4505 De eerste Scandinavische regen hebben we te pakken, heel benieuwd hoeveel er nog zal volgen, we hopen niet al te veel! We gaan niet klagen, we weten dat we niet voor het mooie weer deze kant op gaan maar voor de schitterende natuur, toch hopen we van harte heel veel mooie dagen te krijgen, dan is het extra genieten.
We zitten al snel weer op de autobaan (E45) en tussen Kolding en Velje is er bij Service Skaerup Ost een mogelijkheid de camper te verzorgen en daar maken we dankbaar gebruik van.

IMG_4513 Even over half twaalf rijden we het haventerrein van Grenå op, checken in met onze E-ticket en krijgen de broodnodige informatie m.b.t. het gebruik van gas aan boord, de openingstijden van het restaurant en de shop en sluiten aan in de rij wachtenden. De grote parkeerplaats is nog bijna helemaal leeg, zeven vrachtwagens en met ons erbij drie campers. Het is grauw en grijs buiten, het miezert al de hele ochtend, gelukkig zitten we warm en droog!


IMG_4524 Net na één uur komt de Stena Nautica vanuit Zweden de haven binnenvaren, een kleine rij auto’s en een aantal vrachtwagens komen de boot af, het is helemaal niet druk en ook op de grote parkeerplaats is het nog behoorlijk rustig. Gelukkig klaart het na de middag wat op, het regent niet meer en het wordt steeds helderder buiten, het lijkt er zelfs op dat de zon een poging gaat wagen te voorschijn te komen. Om kwart voor twee krijgen we het seintje dat we de boot op mogen rijden, het gas is inmiddels afgesloten en de gaskast is verzegeld met stickers.

IMG_4531 Om kwart voor drie, bijna een half uur later dan gepland, er waren technische problemen, gaan de trossen los en kiest de Stena Nautica het ruime sop. We staan op het bovenste dek en zien Denemarken langzaam verdwijnen. Het is toch een beetje fris op zee en we gaan op zoek naar een lekker plekje op het passagiersdek. De kapitein heeft inmiddels laten weten dat ze hun uiterste best doen om op de geplande tijd (18.45 uur) in Zweden aan te komen.


IMG_4547 Op het passagiersdek kun je vrij gebruik maken van het Internet, er is een kinderspeelhoek, een gokautomatenhal, een restaurant en een winkeltje waar je taxfree kunt shoppen. We hebben niet de indruk dat de aangeboden artikelen, vooral veel snoep, sterke drank, bier, cosmetica en sigaretten, goedkoop zijn, misschien voor Zweedse begrippen maar zeker niet als we het omrekenen in Euro’s.IMG_4570 Om 18.50 uur rijden de eerste auto’s weer van de ferry, het is een beetje bewolkt en boven zee zien we inmiddels grote blauwe plekken, nog later is het zelfs onbewolkt! Vanaf de boot zien we bij de vesting van Varberg een aantal campers staan, die plek is snel gevonden en vanaf hier hebben we een schitterend uitzicht op de vesting en de zee.
Het is 21 juni ‘Midzomernacht’ en de Zweden vieren feest. Heel veel vrouwen lopen met een bloemenkrans in het haar, als iemand weet wat daarvan de betekenis is dan horen we dat graag.

IMG_4581 Eerst even wat eten dan een rondje om de uit de 13e eeuw daterende vesting en niet alleen een rondje om maar ook even naar binnen lopen en daar rond kijken. Een paar resten van de vesting zijn nog overgebleven, zijn  huidige vorm kreeg het fort in de 17e eeuw. In één van de tussen de dikke muren gebouwd pand is het Varbergmuseum ondergebracht, één van de grootste lokale musea van Zweden.
Ook heel bijzonder is het in het water gebouwde ‘Kallbadhus’ aan de voet van de vesting.


ZATERDAG 22 JUNI

Na een onrustige nacht en dat niet alleen door de langs lallende jeugd maar vooral door de sterke wind die er voor zorgde dat een deel van onze buiten isolatiedeken was verdwenen, daar kwamen we om twee uur ’s nachts achter! Natuurlijk start je dan direct een zoektocht maar we realiseerden ons even later dat dat in het donker helemaal geen zin had. Toch maar weer in bed gekropen en tegen de ochtend, toen het net licht genoeg was, is Simon weer gaan zoeken en wonder boven wonder hij heeft het stuk nog gevonden ook, lag in de gracht van de vesting!!!

IMG_4590 We starten langzaam op vandaag, hebben na de zoektocht nog een paar uur lekker geslapen en zitten om tien uur aan het ontbijt. De dag begint zwaar bewolkt, het is buiten 17 graden en het waait nog steeds stevig.
We gaan vandaag in ieder geval een stukje noordelijker maar hebben nog geen idee waar we uit zullen komen. We mijden in ieder geval zoveel mogelijk de autobaan en gaan voor het alternatief, komen door een aantal leuke kleine Zweedse plaatsjes en gaan aan de westkant langs Göteborg.

IMG_4599 Zo’n 60 kilometer boven Göteborg in Ljunskile op parkeerplaats Ulvesund stoppen we voor de lunch en besluiten ter plekke hier de rest van de dag ook te blijven, doen het vandaag rustig aan, hebben immers tijd genoeg! De afgelopen dagen al genoeg kilometers gereden, morgen zien we wel weer. We hebben een mooi uitzicht over het water en zien zeilbootjes over het water scheren. ’s Avonds nog een rondje gelopen en toen pas zagen we dat een gedeelte van het toiletgebouw in de as ligt. Gelukkig hebben ze wel een alternatief geplaatst!

Lees verder week 2