2014: BESTEMMING SCHOTLAND (week 1)

 
IMG_9677 Na een uitgebreide voorbereiding met behulp van de ANWB Goud reisgidsen Zuid Engeland, Midden Engeland/Wales, Schotland/ Noord Engeland, de Capitool reisgids Groot-Brittannië (alle gidsen tweedehands gekocht via Marktplaats), de Michelin toeristische wegenatlast Groot-Brittannië en Ierland, de ANWB doorgaande routekaart met dezelfde naam en diverse reisverslagen die we op internet hebben gevonden, zijn we er bijna klaar voor en kunnen we voor het eerst de Noordzee over.ZONDAG 22 JUNI

kaart-van-schotland2 We staan in de startblokken voor onze reis met ‘Bestemming Schotland’. De camper heeft weer een onderhoudsbeurt gehad en is APK goedgekeurd, het huisalarm is geactiveerd en in de camper is onze voorraad levensmiddelen op peil.
Nadat we afscheid hebben genomen van onze buren, die naast het alarm ook altijd als waakhond fungeren tijdens onze afwezigheid, starten we de motor en rijden de dam af. De navigatie staat op autobanen mijden, tenslotte hebben we nog even de tijd voordat we ons dinsdagmiddag in Hoek van Holland moeten melden.

IMG_9698 We gaan, voor we de Noordzee oversteken, morgen eerst nog naar een (schoon)zus en zwager en naar Johan en Aria, onze camperkennissen waar we de afgelopen winter zes weken in Spanje mee hebben rond gereisd. Vandaag gaan we alvast die kant op en via Austerlitz, Zeist en Vianen rijden we richting Maassluis waar we willen overnachten op de pas aangelegde camperplek. In Jaarsveld vinden we op het dagrecreatieterrein een prachtige plek voor de lunch en hebben uitzicht op de Lek, de zon schijnt, de stoelen gaan naar buiten, dat wordt genieten!

IMG_9708 De lunchtijd loopt iets uit, het is zo lekker buiten dat we er een paar uurtjes aan vast knopen. Net voor we vanochtend van huis wegreden belde Aria, zij zijn weer thuis van drie weken Duitsland en om kwart voor drie belt ze of we al bijna in Maassluis zijn, zij staan aan de Nieuwe Waterweg op ons te wachten! We pakken snel de stoelen in en ons voornemen om vandaag alleen maar binnenwegen te rijden wordt vanaf nu veranderd in snelste route, een uurtje later staan wij ook aan de Nieuwe Waterweg, tien minuten later zitten we samen aan de koffie, gezellig!

IMG_9711 Wat een heerlijk plekje in Maassluis, je staat er aan de Nieuwe Waterweg op een mooi gerenoveerd terrein ter van het 400 jarig bestaan van de stad Maassluis. Je verveelt je geen moment, het is een komen en gaan van boten, van klein tot groot glijden ze voor onze neus langs, maar ook pa en ma zwaan met hun kroost komen voorbij drijven. Er is altijd wel wat te zien! Na een kleine wandeling gaan Johan en Aria weer naar huis en we spreken af morgen samen te gaan fietsen.MAANDAG 23 JUNI

IMG_9727 Om tien uur stappen we op de fiets en gaan naar Vlaardingen, daar wonen onze (schoon)zus en zwager, vanwege de vele omleidingen komen we daar een half uur later aan dan afgesproken, goed dat we de Garmin bij ons hadden anders zouden we het nooit hebben kunnen vinden. Om half twee komen Johan en Aria ons ophalen voor onze afgesproken fietstocht. We fietsen door een echt Hollands landschap, komen voornamelijk langs mooie watertjes waar bootjes langzaam doorheen varen en waar aan de waterrand de lisdodden bijna in bloei staan.

IMG_9723 We fietsen o.a. door de prachtige plaatsjes Schipluiden en Maasland. Natuurlijk pakken we onderweg een terrasje, genieten daar van het uitzicht over het water en van een lekker koel drankje. Ergens langs het fietspad zien we een beeld staan dat gemaakt is van allemaal mozaïek steentjes.
Aan het eind van de middag zijn we weer in Maassluis en daar worden we door Aria en Johan getrakteerd op een lekkere maaltijd, tijdens het eten zien we de derde WK wedstrijd van Nederland en ook deze sluiten ze winnend af.


DINSDAG 24 JUNI 

IMG_9740 Om half tien melden Johan en Arie zich weer en we gaan nog een stukje fietsen, vanochtend fietsen we langs de Nieuwe Waterweg naar de ‘Maeslandkering’ het sluitstuk van de Deltawerken en natuurlijk nemen we ook een kijkje in ‘Het Keringshuis, een interactief informatiecentrum over hoogwaterbescherming in  Zuid-Holland. Hartstikke interessant om te zien hoe en waarom de kering is gebouwd.IMG_9742 We sluiten de toch af met een ritje door het oude centrum van het gezellige Maassluis. Aan het eind van de ochtend zijn we terug bij de camper en daar nemen we afscheid van elkaar, leuk elkaar ook in Nederland een keer te ontmoeten. We zetten de fietsen weer achterop de camper en rijden, hoe kan het ook anders, via omwegen naar Hoek van Holland, het lijkt wel of ze in de hele streek wegwerkzaamheden uitvoeren, de laatste dagen al met diverse omleidingen te maken gehad.


IMG_9744 Gelukkig zijn we op tijd vertrokken en hoeven we ons niet af te vragen of we wel op tijd komen om in te checken. We zijn verbaasd dat we direct de boot op moeten rijden en niet ergens op een parkeerplaats nog een uur moeten wachten. In de camper nog snel een broodje gemaakt en dan settelen we ons in een lui stoel op dek negen, dichtbij de ‘@corner’, daar hebben we een prima internet bereik. Eerst even buiten gekeken maar daar is het niet vol te houden, ze zijn een dek hoger aan het verven en dat is geen verf op waterbasis, koppijn krijg je van die lucht!


                                 Van De Glind naar Hoek van Holland, 135 kilometer

Bestemming Schotland (week 1)  
 
IMG_9750Om drie uur vertrekt de Stena Hollandica en beginnen we aan een bijna zes uur durende overtocht met bestemming Harwich. Onderweg vermaken we ons prima, we hebben de laptop (aan boord hebben we internet), de iPad en e-Reader meegenomen, we vermaken ons wel.
Om kwart voor acht Engelse tijd meren we af in de haven van Harwich en om kwart over acht rijden we van boord.

 

IMG_9756 Het is wel een beetje spannend voor het eerst in Engeland rijden, gelukkig hoeven we vandaag niet zo ver. We hebben op internet gelezen dat we op het haventerrein kunnen overnachten, daar waar je incheckt om weer terug naar Hoek van Holland te gaan, er staat niemand en we gaan toch maar even vragen of het mag, gelukkig is het geen probleem. We staan er een half uurtje alleen en dan komt er nog een camper bij en weer een half uur later nog één. Morgen komt er weer een dag en dan zien we wel hoe we verder gaan, in ieder geval gaan we richting Cambridge.


WOENSDAG 25 JUNI

IMG_9758 Onze eerste nacht in Engeland was een niet al te lange, drie redenen: 1. Gisteren ging de klok een uur terug en daar moet onze bilogische klok nog even aan wennen. 2. We staan op de parking van het haventerrein en daar is het doorgaans en drukte van belang en als derde en niet minder belangrijk, al vroeg schijnt de zon de camper in, mooie blauwe luchten met witte Nederlands aandoende wolkenpartijen boven ons. Een goed begin van deze reis. Als we na het ontbijt het haventerrein verlaten is de parkeerplaats weer helemaal leeg.

IMG_9770 We besluiten binnendoor richting Sudbury te rijden, het eerste stuk is een groen gearceerde slingerende route door een lieflijk glooiend landschap waar diverse graansoorten worden verbouwd. De bermen staan vol met fluitenkruid, klaprozen en paarse ??????? (ben even de naam kwijt). Al heel snel zien we de eerste openbare typisch Engelse en nog altijd functionerende, rode telefooncel en even later de net zo beroemde dubbeldekker (lijn)bus, wij maar denken dat die alleen in London rondrijden.


IMG_9768 We komen terecht op smalle kronkelende binnenweggetjes met weinig uitzicht. De bermen en bomen worden hier nauwelijks of niet gesnoeid, de boomtakken zijn gelijk met de wegkant, uitkijken geblazen. Niet erg handig van ons om op de eerste dag dat we links moeten rijden, zulke wegen op te zoeken. We besluiten toch maar weer naar de gele wegen op te zoeken en rijden via Hadleigh naar Lavenham. In de 15e-en 16e-eeuw heerste in dit deel van Engeland een ongekende bedrijvigheid, het was het centrum van de wolhandel en weverijen. 

IMG_9784 Lavenham wordt gezien als de volmaakste Engelse kleinste stad en is volgens onze reisgids een juweel met zwart-witte vakwerkhuizen en een stratenplan dat sinds de middeleeuwen niet is veranderd, het is één van de bekendste woldorpen in deze streek. We parkeren de camper aan het begin van het stadje en lopen door de Water Street, waar nog cottages van Vlaamse wevers staan die omstreeks 1350 gebouwd moeten zijn.
Voor ons loopt een schoolklasje die allemaal kleding uit lang vervlogen tijden dragen, je waant je even in het verleden!!

IMG_9782 Eerst gaan we naar de fraaie ‘Church of St. Peter en St. Paul’ bekijken, een gigantisch bouwwerk met een 43 meter hoge toren, gebouwd tussen 1480 en 1530, de bouw van deze en andere kerken in de omgeving werden gefinancierd door rijke kooplieden die hun fortuin vergaarden in de wolhandel, als tegen prestatie werden ze in de kerk begraven. Prachtige gebrandschilderde ramen achter het altaar en opvallende dikke kussentjes die op de banken liggen, elk kussentje is anders, ze zijn geborduurd en hebben allemaal een ander tafereeltje.

IMG_9810 Verder lopend komen uit op de ‘Market Place’, het centrum van het stadje. Behalve de cottages zijn in Lavenham ook nog veel 16e-eeuwse vakwerkhuizen. Het mooist is de ‘Guildhall’ aan het marktplein, het werd gebouwd in 1520 en is nu een lokaal museum. Na de rondwandeling rijden we naar de camperplaats in Bury St. Edmunds. Mooi dat de Engelsen z’n gelegenheid geven maar deze plek, op een gigantische parkeerplaats is niet aan ons besteed, we zoeken iets rustigers, een plekje waar we ook nog een poosje van de zon kunnen genieten.

IMG_9832 We gaan verder en zetten de coördinaten van een plek in de buurt van Cambridge (gekregen via het Camperforum) in de navigatie en rijden via Stradishall en Haverhill, die kant op. Halverwege ontdekken we een stukje oude weg, voor ons een uitgelezen plek, de stoelen gaan naar buiten en we kunnen een poosje van het mooie weer gaan genieten.
Aan het eind van de middag rijden we door naar Wittlesford, een klein stukje ten zuiden van Gambridge en staan daar, net als vanmiddag, op een stukje oude weg.


DONDERDAG 26 JUNI

IMG_9836 ‘CAMBRIDGE-DAY’
We gaan op zoek naar parkeerplaats ‘Trumpington Park & Ride’ aan de Hauxton Road, de enigste plek waar je de camper kunt parkeren, de andere parkeerplaatsen hebben allemaal hoogte barrières. Het blijkt makkelijk gezegd dan gedaan, via internet coördinaten gekregen van die parkeerplaats maar we komen uit bij ‘Cambridge Hospital’. Dat wordt rondjes rijden en al snel komen we er achter dan we helemaal verkeerd zitten.


IMG_9833 Na even zoeken vinden we de parkeerplaats wel, al is het moeilijk daar de juiste richting te kiezen, natuurlijk gaat het een keer mis en rijden tegen het verkeer in en worden dan ook snel terug gefloten. Via een speciale ingang (slagboom) rechts op het terrein kun je met de camper de parkeerplaats oprijden, er is zelfs een special plek voor de motorhomes.
We gaan met de dubbeldekker naar het centrum, voor 3 pond per persoon koop je een retourtje en in een kwartier zit je in het centrum van de stad. 

IMG_9890 Over Gambridge hoeven we niet uit te wijden dat is wel algemeen bekend. Wij gaan sfeer proeven, zijn niet van die mensen die elk gebouw in willen en ook al zouden we dat wel willen, dat lukt niet vandaag, het is ‘Graduation Day’. Diverse colleges zijn daarom voor de toeristen gesloten, het is feest voor de studenten en hun familie. Het verschil tussen toerist en feestganger is duidelijk zichtbaar. De studenten allemaal in het zwart/wit gekleed en met toga, de familieleden zien er wat kleurrijker uit, de één is nog mooier dan de ander. 

IMG_9865 We laten ons verleiden tot een puntertocht op de ‘Cam River’, een mooie relaxte tocht van drie kwartier langs zeven colleges zoals het King’s College, het Claire College en het Trinity College, maar ook passeren we een paar van de mooiste bruggen die Cambridge rijk is, King’s Bridge, Trinity Bridge en de Bridge of Sighs. Na het boottochtje zoeken we een plekje aan de ‘Cam’ voor de lunch en settelen ons tegenover Trinity College, het grootste College van Cambridge, we mogen niet op het grote grasveld zitten maar wel op het gras aan de oever van de rivier! 

IMG_9905 In de loop van de middag gaan we terug naar de camper, weer een ervaring rijker. We gaan weer op pad en natuurlijk zoeken we weer de groen gearceerde routes op de kaart. Via Newmarket en Brandon rijden we richting  Swaffham, op CC gezien dat er in die omgeving in Beachamwel bij ‘Great Danes Country Inn’ een overnachtingsmogelijkheid is. Het is een heel klein dorpje en de ‘Inn’ hebben we nergens kunnen vinden, wel vinden we aan de rand van het dorp een mooie rustige plek voor de rest van de dag en de nacht.


VRIJDAG 27 JUNI

IMG_9910 Was het gisteren nog een prachtige dag, vandaag worden we wakker met een natte voorruit en een grijze lucht. Gelukkig is het inmiddels wel weer droog. In de loop van de ochtend wordt het steeds grijzer buiten, het regent niet echt maar daar is ook alles mee gezegd, de luchtvochtigheid is miezerig hoog. We trekken verder naar het noorden, komen langs King’s Lynn, Boston (waar we de eerste Aldi tegenkomen) en Skegness. Een beetje saaie, bijna vlakke route, de weinige glooiingen die er hier en daar zijn, zijn te verwaarlozen.

IMG_9907 Een aaneenschakeling van akkers, er groeit hier van alles, je kunt het haast niet bedenken of we zien het wel, o.a. tarwe, rogge, maïs, aardbeien, aardappelen (volop in de bloei), tuinbonen, prei, rode en witte kool, op sommige akkers komen de plantjes net de grond uit en op andere akkers zijn ze de kolen volop aan het oogsten.
Opvallend zijn de vele varkens die hier vrij rondlopen, dat kom je in Nederland toch nergens meer tegen! 


IMG_9911 Bij McDonald’s de free Wifi geprobeerd, de e-mail kunnen we wel binnen maar het bijwerken van de site lukt hier helaas nog niet, hadden we al wel gedacht, maar niet geschoten is altijd mis.
Onderweg nog wel een hele bijzondere brug gezien, zo kom je ze bij ons nergens tegen.
Het links rijden zit inmiddels als aardig in het systeem, het is alleen nog goed nadenken op een rotonde en als je even de weg af bent gegaan om te tanken of om een boodschap te doen. 


IMG_9915 De Aldi in Boston hebben ze alleen maar verpakt brood, we gaan in Skegness bij de Lidl kijken of ze daar, net als in andere Europese landen, vers gebakken brood hebben! Ja hoor, we scoren lekker vers gebakken brood, super!
Na Skegness gaan we op zoek naar een camperplaats waar sanitaire voorzieningen zijn, het is de hoogste tijd te lozen en vullen! In Hagworthing vinden we zo’n plek en we blijven hier de rest van de dag staan, weer genoeg gereden voor vandaag.


IMG_9931 Het is een natte middag, de luchtvochtigheid loopt op naar 100% en de regen komt een uur lang met bakken uit de lucht. Gelukkig wordt het aan het eind van de middag wat lichter aan de horizon en aan het begin van de avond schijnt zelfs de zon!
We staan op de parkeerplaats van ‘Stockwith Mill’ en natuurlijk lopen we daar ’s avonds even naar toe, een oude molen die duidelijk zichtbaar niet meer in bedrijf is maar wel op een heel idyllisch plekje ligt.ZATERDAG 28 JUNI

IMG_9938 Via  Louth, Grimsby en Brigg gaan we verder richting Schotland, het landschap wordt gelukkig weer glooiender. Vandaag weer veel binnenwegen, daar waar het kan mijden we de doorgaande wegen. Af en toe zijn de wegen wel wat smal en de bomen groeien op minder dan camperhoogte over de weg, in het midden blijven rijden wil je geen krassen oplopen! Zagen we gisteren ook veel groente teelt, in deze omgeving zien we alleen diverse graansoorten op de grote akkers staan.


IMG_9940 De lucht is minder grijs dan gisteren, we zien verschillende wolkenpartijen over elkaar heen, toch komt af en toe de zon ook nog even om de hoek kijken.
Na de Lidl in Brigg rijden we naar Humber Bridge, een enorme hangbrug die gebouwd werd in 1981, in Barton-Upon-Humber, aan de zuidkant van de rivier gaan we naar de waterkant, kijken of we een leuke lunchplek kunnen vinden. Het enige wat we zien is een muurtje en we gaan weer verder.


IMG_9950 Midden op brug zien we aan de overkant in Hessle wel auto’s aan de waterkant geparkeerd staan, natuurlijk gaan we op zoek en vinden al snel de betreffende parkeerplaats, hebben een mooi uitzicht op de rivier en op de brug, we blijven er een poosje staan.
In de loop van de middag rijden we naar de camperplaats in Heslington, iets ten zuiden van York, morgen willen we York gaan bekijken, een tip van onze Engelse zwager Malcolm!IMG_9957 Hadden we vanochtend nog aardig weer, nu is het weer mis, grauw, grijs en nat en hoe dichter we bij York komen hoe erger het wordt.
De camperplek is snel gevonden, we moeten een smalle privé weg in en aan het eind is een groot grasveld waar al drie campers staan, we zitten dus goed en al snel komt de eigenaresse zeven pond incasseren. We hebben geboekt voor één nacht en kunnen morgen vertrekken wanneer we willen al wordt het ’s avonds, alle tijd om York te bekijken.


Van Harwich naar York, 495 kilometer

Schermafbeelding 2014-06-28 om 18.06.35 

Lees verder week 2